Kulcsszó keresés /


Ha nem vagy jóban önmagaddal, a szex sem lehet igazán jó

Jó szeretőnek tartod magad? Tudod kezelni az érzelmi gátakból, elfojtásokból fakadó félelmeidet? A múltból cipelt testünkkel kapcsolatos sérelmek, megalázó epizódok érzelmi lenyomatai elevenen élnek bennünk. A szégyen, a megalázottság leginkább az az érzelem, ami képes tartóssá tenni egy emléket, viszolygunk a tükörtől, és érzékennyé válunk minden visszajelzésre, véleményre, összehasonlítgatásra.

olvass tovább

Önmagunk boldogsága, önmagunk elfogadása nem múlhat azon, hogy mások mit gondolnak rólunk

Tolsztojtól olvasom a „Háború és Béke” második kötetét, amiben szintén megtalálható ez a téma. Hogy honnan vesszük a jogot arra, hogy megítéljük a másik embert? Hogy honnan vesszük a jogot arra, hogy eldöntsük, hogy ami nekünk rossz, az a másik embernek is ugyanolyan rossz? Mi jogosít fel arra minket, hogy másokról ítéletet mondjunk? A hatalmunk, az anyagi helyzetünk, vagy az, hogy férfinak születtünk-e?

olvass tovább

A címkék, amelyek elfedik a valódi arcunkat

A bácsi a piacon, az öreg néni a közértben, a vonaton a kalauz, és igazából, bárki, akivel találkozunk egy nap során, teszi a kis dolgát. Hogy éppen, melyikőjük milyen lelki procedúra kellős közepén tanyázik, nem tudhatjuk. De ami még fontosabb, és amiről csak halvány körvonalakat sejthetünk, az a valódi énjük. Nem az, ami már a saját, általános formájában is mesterséges, hanem a tényleges, életszagú emberi mivoltjuk.

olvass tovább

Ott legyen maradásod, ahol jól szeretnek, és ahol jól szerethetsz

Külső erők rángatnak, és azoktól függünk. Függővé tettük magunkat a közhangulattól, a külvilág zajától, mások véleményétől, kedvétől, életeseményeitől, hozzáállásától. Talán te is a körülötted lévő zajongó, tomboló, acsarkodó világ marionettje, táncolsz idegenül, természetellenesen, ahogyan ők fütyülnek, hallgatod őket, és bólogatsz lelkesen, hiszen szentírás, kőbe vésett, mindhalálig érvényes szó, amit mondanak.

olvass tovább

Önelfogadás - De mégis hogyan?

  • 2021. július 06.

Tavasszal valószínűleg sokan próbáltuk belepréselni magunkat az egy évvel korábban még tökéletesen passzoló holmikba, csak hogy megállapíthassuk, hogy azok bizony tavaly jobban mutattak rajtunk, illetve bizonyára sokan álltunk hosszú órákig a tükör előtt fürdőruhában, kíméletlenül kritizálva testünk minden egyes négyzetcentiméterét. Nőként sokszor még sokkal nagyobb a nyomás, hogy tökéletesen nézzünk ki, és nagyon pocsékul tudjuk magunkat érezni, ha ez esetleg nem sikerül.

olvass tovább