Soós Alíz

Soós Aliz vagyok, szomatodráma játékvezető, önismereti segítő, újságíró. Hiszek az önismeret gyógyító, életünket átformáló erejében. Én magam is azért mélyedtem el ezen a területen, mert éreztem, hogy valami nincs rendben, és a testem is jelzett, női betegség formájában. Megtapasztaltam, hogy nincs annál gyógyítóbb dolog, mint élményeket szerezi önmagunkról, a belső világunkról, és megfejteni a testünk üzeneteit. Segítőként a szomatodráma módszerével dolgozom. A tőlem telhető legnagyobb szeretettel, türelemmel, együttérzéssel támogatlak abban, hogy megismerd a testi és lelki folyamataid közötti rejtett összefüggéseket, ami a gyógyulás kulcsa lehet.





A harag nemcsak mérgezhet, taníthat is

A negatív érzéseknek manapság elég rossz a marketingje. „A haraggal csak magadnak ártasz.” „Engedd el!” Bocsáss meg!” „Aki haragszik, az két sírt ás egyszerre: a magáét és azét, akire haragszik.” Ilyen bölcsnek hangzó, de valójában rendkívül mérgező „jó tanácsokkal” van tele a közbeszéd.

olvass tovább

Rakj fészket az álmaidnak!

Újévkor rendszerint nagy az igény bennünk arra, hogy változtassunk az eddigi életünkön, és új dolgokba kezdjünk. Akár olyan nagy is lehet ez a vágy, hogy úgy érezhetjük, egy percig sem viseljük el tovább a régi életünket, azonnal akarjuk az újat: új munkát, új lakóhelyet, új családi állapotot, új alakot stb. De nem kaphatunk meg mindent azonnal.

olvass tovább

Mi a kiút a szorongás börtönéből?

Szorongás, félelem, bizonytalanság, pánik – egyre többen jönnek hozzám ezekkel a tünetekkel. Szívdobogásérzésről, alvási zavarokról, izomfeszültségről, nehézlégzésről, gyomoridegről, álkapocsszorításról számolnak be a leggyakrabban, de van, akinek sokízületi gyulladásként nyilvánul meg a szorongása. Úgy élik meg a mindennapjaikat, hogy szinte folyamatosan ott van bennük egy alap feszültség, ami nem hagyja őket nyugodtan élni, elveszi az erejüket, az életkedvüket, a motivációjukat. Vajon mit üzen a test ezzel az állandó befeszültséggel?

olvass tovább

Miért nem tudod szeretni magad? – A betegségek, elakadások láthatatlan mélységei

Testi tünetekkel, betegségekkel, életvezetési témákkal jönnek hozzám a kliensek. Azt érzik, beszorultak egy helyzetbe, nem találják a megoldást, a kiutat. Ez elindít bennük egy erőltetett igyekezetet: meg akarják oldani a problémákat, túl akarnak lenni rajta, meg akarnak gyógyulni. Sokszor magukban keresik a hibát: „Mit kell magamon változtatnom, hogy megszűnjenek a problémáim? Mit csinálok rosszul? Mire kellene még rájönnöm/felismernem?”

olvass tovább

'Nem kellek senkinek', 'Kevés vagyok' - Félre az ártó hiedelmekkel

A belső világunk olyan, mint egy virágoskert. Vannak benne szép, tündöklő virágok, és vannak benne gyomnövények is. Utóbbiak elszívják az éltető tápanyagokat a virágoktól. Ha sokáig nem gondozzuk a belső világunkat, akkor a gyomnövények elszaporodhatnak, átvehetik az uralmat, és egy idő után talán már nem is látszódnak tőlük a lelkünk szépségei.

olvass tovább

Anyahiány egyenlő ősbizalomhiány

Sokan küzdenek azzal, hogy bár van édesanyjuk, ott volt mellettük fizikailag, de érzelmileg mindvégig távol volt. Nem nyújtott igazi megnyugvást, vigaszt, védelmet, biztonságot, melegséget, nem tudott ráhangolódni a gyermeke valódi szükségleteire.

olvass tovább

Párkapcsolat vagy szimbiózis?

„Olyan, mintha egy test és egy lélek lennénk a párommal.” „Ő a mindenem, és én vagyok az ő mindene.” „Mindent együtt csinálunk.” „Nélküle az élet elképzelhetetlen.” Első hallásra romantikusnak tűnnek ezek a mondatok. Ha jobban belegondolunk a jelentésükbe, akkor viszont már egészen más színezetet kapnak.

olvass tovább