Vigyázz a szavakkal! - Miután kimondtad, már csak megbocsátani lehet, elfelejteni nem

A szóbeli bántalmazás önbizalomhiányból fakadó, amolyan „majd én megmutatom ki az úr a háznál” játszma. A tét a hatalom birtoklása. Verbális bántalmazó ugyanúgy lehet nő és férfi. A „gyengéd erőszak”, a piszkálódások, degradáló megjegyzések nagymesterei éppen a nők, a férfiak pedig hajlamosak magukba zárni a problémát, mert nem akarnak gyengének, férfiatlannak tűnni.

olvass tovább

A passzív agresszió kezelésének 7 módja

A passzív agresszív az egyik legőrjítőbb személyiség típus. Ő az, aki folyton hárítja a felelősséget, másokban keresi a hibát és még csak nem is azt teszi, amit mond. Ő az állandó támadó ellenség. Akkor is védekezik és harcol, amikor nincs is rá szüksége. Képtelenség vele őszintén beszélni, mert nehezen érti meg más álláspontját.

olvass tovább

Nem kell, megütnöd, hogy verj – a verbális agresszióról

A gondolatoknak hatalma van. A kimondott szónak már teremtő ereje, két ember viszonylatában. Napjainkban a fizikai agresszió egészségesebb elmében és szervezetben nem elfogadott. Az, hogy tettel ártok a másiknak, ezzel megakadályozva, hogy ő jól érezze magát, elfogadhatatlan társadalmunkban. De mit mondanak a szavakról?

olvass tovább

Kussolj már, szart sem érsz! - A verbális agresszióról

Mi számít erőszaknak? Az, ha vér folyik, vagy ha a szavak ütnek? A lélekmonokli ugyanúgy fáj, darabokra töri a szívet, az önbecsülést, és a hitet önmagunkban. Frusztrált, lehajtott fejű, színeit vesztett, félelemben élő szürke egérré tesz, aki mellkasát behorpasztva oldalog a fal mentén, és olyan jól sikerül az önbizalom-lohasztó tréning, hogy már eltökélten hisz a sárkupacként rádobált szavak erejében: kussolj, nélkülem sehol sem lennél, én kapartalak ki a szarból, frusztrált hülye picsa, agyatlan ribanc, szar anya vagy, majd jól itt hagylak, aztán nézhetsz magad körül, egyszer kicsinállak, olyan vagy, mint az anyád, csak akkor vagy boldog, ha nyavalyoghatsz.

olvass tovább

Szorongó gyerekek közösségben

  • 2016. május 31.

Sok szülőt tölt el aggodalommal, hogyan állja meg gyermeke a helyét a közösségben. Vannak-e barátai? Meg tudja-e oldani a konfliktusait? Képes-e érvényesíteni a saját érdekeit? Jogos kérdések. A szociálisan félénk gyerekek viselkedése nem tűnik fel a gyerek környezet számára. Csendesek, visszahúzódóak, iskolai teljesítményük megfelel az elvárásoknak. Ők a „jó gyerekek”.

olvass tovább

Miért agresszív a gyerekem?

  • 2016. május 14.

Kevés felnőtt viseli jól, ha gyermeke agresszíven viselkedik. A környezet rosszalló megjegyzései pedig komoly bűntudatot kelthetnek, hogy valamit elrontottak a nevelésben. Az agressziót nehéz kezelni, de nem lehetetlen.

olvass tovább

Cyberbullying- az elektronikus zaklatás

  • 2014. június 18.

Talán sok ember számára még ismeretlen az a fogalom, hogy elektronikus zaklatás. mégis napjaink egyik új formája az agressziónak, sőt egy olyan módja, amit nehéz kivédeni: legyen az felnőtt vagy gyermek. Az általános- és középiskolákban szinte mindenki átélte a csúfolódás és a kiközösítés kellemetlen helyzetét. A gyerekek többsége csendesen tűri a megaláztatásokat, ám néhányan mégis szembeszállnak rosszindulatú társaikkal, az „ellenséggel”.

olvass tovább

Fizikai agresszió

  • 2013. július 22.

Az agresszió támadást jelent, célja másnak sérelmet, kárt, fájdalmat okozni. Az erőszak erőszakot szül, és a média is jelentősen negatív befolyást gyakorol az agresszív viselkedésre. A fizikai agresszió témaköre rendkívül fajsúlyos, ezért sajnálatos létezését nem hagyhatjuk figyelmen kívül, akár gyermek, akár felnőtt az azt elszenvedő alany.

olvass tovább

Agressziókezelés

  • 2013. július 02.

A frusztráció, harag, tehetetlenség érzése agressziót válthat ki. Ha úgy érezzük, hogy akadályoznak a célunk elérésében, illetve nem tudjuk érvényre juttatni az akaratunkat, lehetséges, hogy agresszióval reagálunk.

olvass tovább