Ne maradj le a legjobb írásainkról!

Kövess minket Facebookon.

Stylemagazin

bezárom

www.stylemagazin.hu
  • STYLE.HU

    Élni tudni kell

  • DIVAT&STÍLUS
    • Hírek
    • Stílusiskola
    • Celebrity
  • SZÉPSÉG
    • Smink
    • Bőrápolás
    • Hajápolás
    • Illatok
  • KERESD A NŐT
    • Fesztelen mindennapok
    • Lélekhangok
    • Férfi szemmel
    • Szívvonal
    • Férfiszempont
  • STYLELIFE
    • Gasztronómia
    • Otthon & Design
    • Egészség
    • Fitness
    • Stylebusiness
    • Utazás
    • Esküvő
    • Stylekids
    • Style family
  • STYLE LOUNGE
  • STYLENEWS
    • Aktuális
    • Interjúk
    • Mobility
    • Style ART
    • Kultúr-kitérő
    • Rendezvények
  • STYLEHOME
Trendek:
Életstílus
Stylelife - Mi történik a héten?    2025.12.01-07.

Mi történik a héten? 2025.12.01-07.

Stylelife
Stylenews - Mindent a Mikulásról

Mindent a Mikulásról

Stylenews
Keresd a nőt! - Miért pont ő? – A szerelem logikája, amit a pszichológia is alátámaszt

Miért pont ő? – A szerelem logikája, amit a pszichológia is alátámaszt

Keresd a nőt!
Keresd a nőt! - Én nem akarom eladni magam

Én nem akarom eladni magam

Keresd a nőt!
Mobility - Manga Panda - Lexus Rz 300e Teszt

Manga Panda - Lexus Rz 300e Teszt

Mobility
Gasztronómia - 10 különleges forró csoki

10 különleges forró csoki

Gasztronómia
Divat & Stílus - Stílusiskola: így viselj fekete miniszoknyákat

Stílusiskola: így viselj fekete miniszoknyákat

Divat & Stílus
Keresd a nőt! - Ezeket a dolgokat szeretnénk megkapni tőletek, Férfiak

Ezeket a dolgokat szeretnénk megkapni tőletek, Férfiak

Keresd a nőt!
Keresd a nőt! - Mozaikcsalád – 'A mostoha'

Mozaikcsalád – 'A mostoha'

Keresd a nőt!
Keresd a nőt! - Amikor mindenki jobban tudja nálad, hogy neked mi a jó

Amikor mindenki jobban tudja nálad, hogy neked mi a jó

Keresd a nőt!
  1. A bor és a sajt házassága, a jó sajttál...

A bor és a sajt házassága, a jó sajttál összeállítása

  • 2007. december 11.
  • Komment

Tárgyalás utáni könnyed falatozás? Céges buli? Baráti összejövetel? Egy ízlésesen összeállított sajttállal, valamint a jól megválasztott borokkal mindig osztatlan sikert fogunk aratni.

  Megosztás Küldés

Sajt, hozzá egy jó vörösbor, friss kenyér - kevesen gondolnak bele, hogy ilyen egyszerű és mégis nagyszerű módon megadhatjuk a módját egy jó vacsorának. Hazánkban egyelőre kevesen vallják magukat eme ízig-vérig francia étkezési szokás szerelmeseinek, de mi most segítünk Önnek, hogyan is kell maradandót alkotni sütögetés, ill. órákig tartó konyhai művészmutatványok nélkül! Kezdjük mindjárt a kenyérrel, mely sohasem hiányozhat a sajtokkal és finom nedűkkel megrakott asztalról. Ne gondoljunk semmi eget rengetőre, a látványpékségek méregdrága termékeire itt nincs szükség; tökéletesen megfelel a boltokban kapató fehér, vagy félbarna kenyér. Amennyiben nem jut hozzá kellően friss veknihez, vásároljon félkész kenyérféléket, melyeket sütőben akár tíz perc alatt aranybarnára süthet. A sajtok kiválasztásánál törekedjen a változatosságra, de ne essen túlzásokba; 5-6 féle termék bőven megteszi. Az összeállításkor legyen gondja arra, hogy a sajttálon a keményebb, valamint a lágyabb sajtok egyaránt ott legyenek! Mindeképpen legyen a repertoárban natúr, vagy fűszerezett, esetleg kékpenésszel érlelt camembert sajt (mint mindenben, ebben az esetben is a társaság kísérletezési kedve szerint érdemes válogatni). A camembert jellegzetesen tehéntejből készült, korong-formában érlelt sajtféle (háromszög-, vagy téglatest-formában is kapható), melynek felületét teljes egészében B-vitaminban gazdag fehérpenész-takaró borítja. Mint a legtöbb sajtféle, a camembert is remekül harmonizál egyes fűszerekkel (bors, fűszerpaprika), valamint zöldségekkel (lilahagyma, fokhagyma, gomba), de legalább ennyire megy hozzá a dió, vagy az aszalt szilva és az áfonya (utóbbi lekvárként is). A camembert fogyasztásakor nem árt figylembe venni, hogy ez a sajt szobahőmérsékleten a legízletesebb, ezért szervírozás előtt semmiképpen nem igényel annyi hűtést, mint a legtöbb sajtféle. A fentebb írtak alapján talán nem járunk messze az igazságtól, ha bevalljuk; kizárólag camembert-félékből is lehet fennséges sajttálat készíteni, de ne feledkezzünk meg a többiekről sem, hiszen számos ízletes sajtféle vár még ránk. A camembert után érdemes a roquefort-sajtokkal folytatni. A roquefort juhtejből készült, kékpenészes sajtféle. Érettségi fokától függően pikáns, vagy fűszeres ízvilágú termék, melyből adott esetben mártást, saláta-feltétet is készíthetünk. Tapasztalataim szerint sajttálon, önmagában a roquefort a |megosztó| sajtok közé tartozik; amíg egyesek már az első falatnál beleszeretnek, addig mások már az első próbálkozás után megköszönik a lehetőséget. Akárhogy is történjen, a roquefort semmiképpen ne hiányozzon első sajtkollekciónkból! Következő választásunk lehet egy csodálatos ízvilágú, különleges sajtféle, a DorBlu. Hűtve kissé keményebb állagú, mégis rendkívül omlós sajtféle. A többi kéksajttól eltérő módon, kevesebb só hozzáadásával készül. Véleményem szerint e sajtféle két részre osztható; amíg szélein a nagybetűs SAJT dominál, addig a belső részeken a kékpenész által meghatározott, egyedi ízvilág uralkodik. Ily módon a DorBlu a bátrabb és a visszafogottabb vendégek számára egyaránt kiváló választás! Magyarok révén nem árt, ha gondoskodunk a sajtfélék hazai képviselőiről is. A Trappista, a Pannónia, vagy a különféle füstölt sajtok (pl. Karaván) korántsem oly egyediek, mint fentebb említett társaik, de egy-egy |érdekesebb| falat után jól jöhet az ismert, kipróbált hazai |jóbarát|. Ezért mindenképpen ajánlom, hogy az első próbálkozás(ok) alkalmával szorítsunk helyet az ő számukra is. A borok kiválasztásánál nem adok, nem adhatok jó tanácsot, hiszen a lehetőségek száma szinte végtelen, vörös és fehér borok egyaránt szóba jöhetnek. Pusztán támpotokkal tudok szolgálni, hiszen a megfelelő bor kiválasztása a jól sikerült sajtvacsora szerves része. Mindenekelőtt nem árt tudni; bor nélkül is jóllakhatunk finom sajtokból, de ahogy a címben is szerepel, nem véletlenül szokás a sajtokat jóféle borral |összeházasítani|, hiszen e két ízvilág tökéletesen kiegészíti egymást. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a zsíros, nehéz ételnek számító sajtok emésztése sokkal könnyebb, ha bort fogyasztunk hozzá, emellett a csersavasabb borok sem szállnak a fejünkbe, ha kenyér és sajt kísérőjeként kerülnek asztalunkra. Mindezek után, a bor kiválasztása a következő támpontok szerint történjen: fiatalabb, lágy sajtokhoz könnyű vörös- vagy fehérbor; nemespenésszel érlelt sajtokhoz gyümölcsös ízvilágú, száraz vagy félédes vörösbor; félkemény sajtokhoz testes, száraz vörösbor; sós sajtokhoz savanykás vörösbor; kékpenészes sajtokhoz érett, száraz vörösbor vagy aszúféleség; kecskesajtokhoz fűszeresebb zamatú fehérbor, vagy testes, határozott ívilágú, száraz vörösbor; pikáns, piros sajtokhoz testesebb ízű fehérbor dukál. Jó étvágyat kívánok!

:


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

  Megosztás Küldés

Szólj hozzá a cikkhez

Stylemagazin.hu

    Kapcsolódó cikkek
    10 módja annak, hogy egy boldogabb, egészségesebb kapcsolatot alakítsunk ki a társunkkal - Keresd a nőt!, divat, életmód, stílus
    10 módja annak, hogy egy boldogabb, egészségesebb kapcsolatot alakítsunk ki a társunkkal
    • Keresd a nőt!
    10 különleges forró csoki - Stylelife, divat, életmód, stílus
    10 különleges forró csoki
    • Stylelife
    Én nem akarom eladni magam
    5 dolog, amit senki sem mond el, mielőtt elkezdesz jógázni
    Heti top 10A hét legjobb írásai
    Milyen csillagjegyű társ illik hozzád? - Keresd a nőt!, divat, életmód, stílus
    Milyen csillagjegyű társ illik hozzád?
    • Keresd a nőt!
    10 film, ami után elhiszed, hogy létezik az az egy, igaz szerelem - Stylenews, divat, életmód, stílus
    10 film, ami után elhiszed, hogy létezik az az egy, igaz szerelem
    • Stylenews
    Addig tényleg nem számít komolynak egy kapcsolat, amíg nincs közös életterület? - Keresd a nőt!, divat, életmód, stílus
    Addig tényleg nem számít komolynak egy kapcsolat, amíg nincs közös életterület?
    • Keresd a nőt!
    30 romantikus vígjáték téli estékre
    Ezeket a dolgokat szeretnénk megkapni tőletek, Férfiak
    Nők, a kombinálás mesterei
    Öreg lelkek felnőtté válása
    10 különleges forró csoki
    5 dolog, amit senki sem mond el, mielőtt elkezdesz jógázni
    A tökéletes téli édesség: gőzgombóc recept

    Kapcsolódó cikkek

    10 módja annak, hogy egy boldogabb, egészségesebb kapcsolatot alakítsunk ki a társunkkal

    10 módja annak, hogy egy boldogabb, egészségesebb kapcsolatot alakítsunk ki a társunkkal

    10 különleges forró csoki

    10 különleges forró csoki

    Én nem akarom eladni magam

    Én nem akarom eladni magam

    5 dolog, amit senki sem mond el, mielőtt elkezdesz jógázni

    5 dolog, amit senki sem mond el, mielőtt elkezdesz jógázni

    Miért pont ő? – A szerelem logikája, amit a pszichológia is alátámaszt

    Miért pont ő? – A szerelem logikája, amit a pszichológia is alátámaszt

    Stílusiskola: így viselj fekete miniszoknyákat

    Stílusiskola: így viselj fekete miniszoknyákat


    @StyleHu követése

    Kövess minket Instagramon

    RSS csatornáink
    Legfrissebb cikkek
    Divat & Stílus
    Szépség
    Életmód
    Otthon & Design
    Stylelife

    DIVAT&STÍLUS

    • Hírek
    • Stílusiskola
    • Celebrity

    SZÉPSÉG

    • Smink
    • Bőrápolás
    • Hajápolás
    • Illatok

    KERESD A NŐT

    • Fesztelen mindennapok
    • Lélekhangok
    • Férfi szemmel
    • Szívvonal
    • Férfiszempont

    STYLELIFE

    • Gasztronómia
    • Otthon & Design
    • Egészség
    • Fitness
    • Stylebusiness
    • Utazás
    • Esküvő
    • Stylekids
    • Style family

    STYLE LOUNGE

    STYLENEWS

    • Aktuális
    • Interjúk
    • Mobility
    • Style ART
    • Kultúr-kitérő
    • Rendezvények

    STYLEHOME

    • kapcsolat
    • jogi nyilatkozat
    • impresszum
    • adatvedelem
    • rss
    © Stylemagazin.hu Copyright 2007-2025 | WebSite NetSolution Media Zrt.
    • STYLE.HU

      Élni tudni kell

    • DIVAT&STÍLUS
      • Hírek
      • Stílusiskola
      • Celebrity
    • SZÉPSÉG
      • Smink
      • Bőrápolás
      • Hajápolás
      • Illatok
    • KERESD A NŐT
      • Fesztelen mindennapok
      • Lélekhangok
      • Férfi szemmel
      • Szívvonal
      • Férfiszempont
    • STYLELIFE
      • Gasztronómia
      • Otthon & Design
      • Egészség
      • Fitness
      • Stylebusiness
      • Utazás
      • Esküvő
      • Stylekids
      • Style family
    • STYLE LOUNGE
    • STYLENEWS
      • Aktuális
      • Interjúk
      • Mobility
      • Style ART
      • Kultúr-kitérő
      • Rendezvények
    • STYLEHOME
    • MENSTYLE.HU