Ne maradj le a legjobb írásainkról!

Kövess minket Facebookon.

Stylemagazin

bezárom

www.stylemagazin.hu
  • STYLE.HU

    Élni tudni kell

  • DIVAT&STÍLUS
    • Hírek
    • Stílusiskola
    • Celebrity
  • SZÉPSÉG
    • Smink
    • Bőrápolás
    • Hajápolás
    • Illatok
  • KERESD A NŐT
    • Fesztelen mindennapok
    • Lélekhangok
    • Férfi szemmel
    • Szívvonal
    • Férfiszempont
  • STYLELIFE
    • Gasztronómia
    • Otthon & Design
    • Egészség
    • Fitness
    • Stylebusiness
    • Utazás
    • Esküvő
    • Stylekids
    • Style family
  • STYLE LOUNGE
  • STYLENEWS
    • Aktuális
    • Interjúk
    • Mobility
    • Style ART
    • Kultúr-kitérő
    • Rendezvények
  • STYLEHOME
Trendek:
Életstílus
Otthon & Design - Top10: így varázsolhatod ragyogóvá a vacsora asztalt karácsonykor

Top10: így varázsolhatod ragyogóvá a vacsora asztalt karácsonykor

Otthon & Design
Keresd a nőt! - Közös ügyünk az állatvédelem – portréinterjú  Dr. Vetter Szilviával

Közös ügyünk az állatvédelem – portréinterjú Dr. Vetter Szilviával

Keresd a nőt!
Stylelife - Nagy téli bakancslista – programok, amelyek felejthetetlenné teszik az ünnepi időszakot!

Nagy téli bakancslista – programok, amelyek felejthetetlenné teszik az ünnepi időszakot!

Stylelife
Divat & Stílus - Stílusiskola: karácsonyi outfitek fehérrel

Stílusiskola: karácsonyi outfitek fehérrel

Divat & Stílus
Stylelife - Mindent a cél érdekében -  Mindent a Bak jegyről

Mindent a cél érdekében - Mindent a Bak jegyről

Stylelife
Keresd a nőt! - Isten nem siet. Nem időkhöz kötött hanem szándékhoz

Isten nem siet. Nem időkhöz kötött hanem szándékhoz

Keresd a nőt!
Stylelife - Mi történik a héten? 2025.12.22-28.

Mi történik a héten? 2025.12.22-28.

Stylelife
Mobility - Luxus Elérhető Áron: Omoda 9 SHS Teszt

Luxus Elérhető Áron: Omoda 9 SHS Teszt

Mobility
Hírek - Az elegancia ünnepe – beszélgetés Kanizsai Szilviával, a Canissi alapítójával

Az elegancia ünnepe – beszélgetés Kanizsai Szilviával, a Canissi alapítójával

Hírek
Stylenews - 10 dolog, amit nem tudtál a Grincsről

10 dolog, amit nem tudtál a Grincsről

Stylenews
Stylelife - A kutya hirtelen kedvetlen, lassú, bújós? – A csendes betegségek láthatatlan jelei

A kutya hirtelen kedvetlen, lassú, bújós? – A csendes betegségek láthatatlan jelei

Stylelife
Keresd a nőt! - Minden rosszban, van valami jó

Minden rosszban, van valami jó

Keresd a nőt!
Keresd a nőt! - A legszebb karácsonyi ajándék lenne, ha még egyszer együtt ülhetnénk az asztalnál

A legszebb karácsonyi ajándék lenne, ha még egyszer együtt ülhetnénk az asztalnál

Keresd a nőt!
Gasztronómia - 10 kreatív és aranyos süti, amit el kell készítened idén karácsonykor

10 kreatív és aranyos süti, amit el kell készítened idén karácsonykor

Gasztronómia
  1. STYLELIFE
  2. Gasztronómia
  3. Mindennapi kenyerünk

Mindennapi kenyerünk

  • 2014. szeptember 02.
  • Komment

Bár már elmúlt augusztus huszadika, és ezzel együtt a kenyér ünnepe, sosem késő kedvet kapni otthoni pékségünk beüzemeléséhez. Sokan azt gondolják, kenyeret sütni rengeteg idő és energia, a siker pedig kevés ahhoz képest, mennyivel egyszerűbb a boltban megvenni. Pedig nem elhanyagolható az a fontos szempont, hogy az otthon sütött kenyérbe sem adalékanyag, sem tartósítószer nem kerül – és egyáltalán nem bonyolult elkészíteni.

  Megosztás Küldés

Mindennapi kenyerünk - STYLELIFE - Gasztronómia - gasztronómia, házi kenyér, sütés,

Lassan egy éve lesz már, hogy letettem a cukrász vizsgát, azt viszont kevesen tudják, hogy emellett pék képesítést is szereztem. Sokat nem használtam eddig ezt a végzettségem, azon kívül, hogy otthon sokkal több tésztás dolog kerül az asztalra. Biztos nem én vagyok az egyetlen, aki nincs megelégedve a nagy általánosságban kapható kenyerek minőségével. Van ami gumis, van ami morzsálódik, ami másnap ehetetlen, és összességében semminek semmi íze. Minden a gyorsaságról és a takarékosságról szól, ezért rengeteg pékség már csak kovászpótló adalékanyagot használ, valódi kovászt nem, és mindent telenyom élesztővel, hogy nagyobb legyen a termékek térfogata. A kovász pedig fontos dolog, egy olyan savanyú erjedt keverék, amivel beoltva a kenyeret, íze és tartása lesz. Persze nem 5 perc alatt lesz meg a kellő állag, a kovászt kb. 3 nappal sütés előtt el kell készíteni, hogy meg tudjon erjedni. Utána viszont folyamatosan frissíthetjük az eredeti keveréket, így elérhetjük, hogy mindig legyen otthon belőle. Én most kétféle kenyeret mutatok be, mind a kettőnek teljes kiőrlésű rozslisztből készült kovász az alapja. Vegyünk elő egy tiszta befőttesüveget, mérjük bele a lisztet, a mézet, egy borsószemnyi élesztőt, és a meleg vizet. Keverjük össze – kb. nokedli állagúnak kell lennie – majd a tetejét lazán rátéve tegyük napos, meleg helyre az egészet érni. Húsz fok feletti hőmérsékletre lesz szüksége, hogy 3 nap alatt kész legyen. Akkor jó, ha habzik, és elég kellemetlen savanyú szaga lesz.
 
 
Mindennapi kenyerünk - STYLELIFE - Gasztronómia - gasztronómia, házi kenyér, sütés,
 
 
Az első kenyér egy rozsos kovászos cipó, magas víztartalommal. Ez azt jelenti, hogy nem fogjuk tudni úgy kézzel dagasztani a tésztát, ahogy megszoktuk, inkább marad egy nokedli állaga az egésznek, és sütés után sem szárad ki teljesen. Egy nagy dagasztó tálba mérjük ki a kovászt, a lisztet, az élesztőt, a sót, és a meleg vizet. A folyadékot fokozatosan adagoljuk a tésztához, közben pedig dolgozzuk össze a hozzávalókat. Letakarva 1 órát kelesszük, majd forgassuk át az egészet, és újabb 2 órát pihenjen. Mivel nem lesz kemény a tészta, hogy magában megálljon, én egy kapcsos tortaformába kanalaztam bele a masszát, amit előzőleg kiliszteztem. 220 fokon kb. fél óra kell neki. Akkor van kész, amikor teljesen kialakul a héj réteg, ami szép barna lesz, és kopog. Akkor vegyük ki a sütőből és a formából is, és egy deszkán hagyjuk amíg teljesen kihűl. 
 
 
Mindennapi kenyerünk - STYLELIFE - Gasztronómia - gasztronómia, házi kenyér, sütés,
 
 
A másik kenyérhez a burgonyákat enyhén sós vízben főzzük puhára, majd törjük át. A főzővizet szűrjük le, és tegyük félre. Egy nagy tálba mérjük ki a kovászt, a lisztet, a főtt, tört krumplit, a sót, az élesztőt és a krumpli főzőlevéből kb 2-2,5 deciliternyit. Dagassszuk addig a tésztát, amíg el nem válik az edény falától, formázzunk belőle cipót, és letakarva 2 órát kelesszük. Akkor gyúrjuk át, tegyük egy sütőlemezre, és már teljesen megformázott állapotában ejtsünk 3 nem túl mély vágást a tetején. Megint pihentessük egy órát, majd 220 fokos sütőben fél óra alatt süssük készre. A gőz segíti, hogy a tészta szerkezete könnyebb legyen, így a sütő aljára érdemes egy vízzel teli edényt helyezni. Mikor még forró a kenyér, spricceljünk rá egy kevés vizet. Sós vajjal, még langyosan ellenállhatatlan, mindenképpen meg kell kóstolni. 
 
 
Mindennapi kenyerünk - STYLELIFE - Gasztronómia - gasztronómia, házi kenyér, sütés,
 
 
Rozsos kovász – 1 kenyérhez
 
(ezt kell majd mindig annyival frissíteni, amennyit kivettünk belőle, illetve 2 kenyérhez eleve a kétszeresét kell bekeverni )
 
- 15 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
 
- 2 dl meleg víz
 
- 1 borsónyi friss élesztő
 
- 1 mk méz
 
 
Kovászos rozsos kenyér: 
 
- 25 dkg kovász
 
- fél kg finomliszt
 
- 1 dkg tengeri só
 
- mogyorónyi élesztő
 
- 3 dl langyos víz
 
 
Burgonyás kovászos cipó
 
- 20 dkg kovász
 
- 2 nagyobb krumpli 
 
- fél kg kenyérliszt
 
- mogyorónyi élesztő
 
- 1 dkg tengeri só
 
- 2-2,5 dl langyos víz (vagy a krumpli főzővize)
 
 
Mindennapi kenyerünk - STYLELIFE - Gasztronómia - gasztronómia, házi kenyér, sütés,
 
 
 
 
 
Gregorits Nóri
 
 
  • gasztronómia házi kenyér sütés

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

  Megosztás Küldés

Szólj hozzá a cikkhez

Stylemagazin.hu

    Kapcsolódó cikkek
    10 különleges forró csoki - Stylelife, divat, életmód, stílus
    10 különleges forró csoki
    • Stylelife
    Paradicsomos galette - Stylelife, divat, életmód, stílus
    Paradicsomos galette
    • Stylelife
    Ha ősz, akkor csakis sütőtök
    Így készíts otthon pumpkin spice latte-t!
    Heti top 10A hét legjobb írásai
    Egy igazi apának a családja az első - Keresd a nőt!, divat, életmód, stílus
    Egy igazi apának a családja az első
    • Keresd a nőt!
    Ahhoz, hogy rátalálj a megfelelő emberre, először neked kell megfelelővé válnod - Keresd a nőt!, divat, életmód, stílus
    Ahhoz, hogy rátalálj a megfelelő emberre, először neked kell megfelelővé válnod
    • Keresd a nőt!
    Mindent a cél érdekében -  Mindent a Bak jegyről - Stylelife, divat, életmód, stílus
    Mindent a cél érdekében - Mindent a Bak jegyről
    • Stylelife
    30 romantikus vígjáték téli estékre
    A legszebb karácsonyi ajándék lenne, ha még egyszer együtt ülhetnénk az asztalnál
    Tippek, hogyan ne agyalj
    5 nosztalgikus fekete-fehér film karácsonyra
    6 fajta meditációs gyakorlat
    Amire a nő harmincon túl valójában vágyik
    Top10: tippek a karácsonyi ajándékok stílusos becsomagolásához

    Kapcsolódó cikkek

    10 különleges forró csoki

    10 különleges forró csoki

    Paradicsomos galette

    Paradicsomos galette

    Ha ősz, akkor csakis sütőtök

    Ha ősz, akkor csakis sütőtök

    Így készíts otthon pumpkin spice latte-t!

    Így készíts otthon pumpkin spice latte-t!

    Színes őszi saláta, serpenyős vajhallal és vajmártással

    Színes őszi saláta, serpenyős vajhallal és vajmártással

    Céklás szilvakrémleves, pisztácia morzsás túrógombóccal

    Céklás szilvakrémleves, pisztácia morzsás túrógombóccal


    @StyleHu követése

    Kövess minket Instagramon

    RSS csatornáink
    Legfrissebb cikkek
    Divat & Stílus
    Szépség
    Életmód
    Otthon & Design
    Stylelife

    DIVAT&STÍLUS

    • Hírek
    • Stílusiskola
    • Celebrity

    SZÉPSÉG

    • Smink
    • Bőrápolás
    • Hajápolás
    • Illatok

    KERESD A NŐT

    • Fesztelen mindennapok
    • Lélekhangok
    • Férfi szemmel
    • Szívvonal
    • Férfiszempont

    STYLELIFE

    • Gasztronómia
    • Otthon & Design
    • Egészség
    • Fitness
    • Stylebusiness
    • Utazás
    • Esküvő
    • Stylekids
    • Style family

    STYLE LOUNGE

    STYLENEWS

    • Aktuális
    • Interjúk
    • Mobility
    • Style ART
    • Kultúr-kitérő
    • Rendezvények

    STYLEHOME

    • kapcsolat
    • jogi nyilatkozat
    • impresszum
    • adatvedelem
    • rss
    © Stylemagazin.hu Copyright 2007-2025 | WebSite NetSolution Media Zrt.
    • STYLE.HU

      Élni tudni kell

    • DIVAT&STÍLUS
      • Hírek
      • Stílusiskola
      • Celebrity
    • SZÉPSÉG
      • Smink
      • Bőrápolás
      • Hajápolás
      • Illatok
    • KERESD A NŐT
      • Fesztelen mindennapok
      • Lélekhangok
      • Férfi szemmel
      • Szívvonal
      • Férfiszempont
    • STYLELIFE
      • Gasztronómia
      • Otthon & Design
      • Egészség
      • Fitness
      • Stylebusiness
      • Utazás
      • Esküvő
      • Stylekids
      • Style family
    • STYLE LOUNGE
    • STYLENEWS
      • Aktuális
      • Interjúk
      • Mobility
      • Style ART
      • Kultúr-kitérő
      • Rendezvények
    • STYLEHOME
    • MENSTYLE.HU