Ne maradj le a legjobb írásainkról!

Kövess minket Facebookon.

Stylemagazin

bezárom

www.stylemagazin.hu
  • STYLE.HU

    Élni tudni kell

  • DIVAT&STÍLUS
    • Hírek
    • Stílusiskola
    • Celebrity
  • SZÉPSÉG
    • Smink
    • Bőrápolás
    • Hajápolás
    • Illatok
  • KERESD A NŐT
    • Fesztelen mindennapok
    • Lélekhangok
    • Férfi szemmel
    • Szívvonal
    • Férfiszempont
  • STYLELIFE
    • Gasztronómia
    • Otthon & Design
    • Egészség
    • Fitness
    • Stylebusiness
    • Utazás
    • Esküvő
    • Stylekids
    • Style family
  • STYLE LOUNGE
  • STYLENEWS
    • Aktuális
    • Interjúk
    • Mobility
    • Style ART
    • Kultúr-kitérő
    • Rendezvények
  • STYLEHOME
Trendek:
Életstílus
Stylelife - Mi történik a héten?    2025.12.01-07.

Mi történik a héten? 2025.12.01-07.

Stylelife
Stylenews - Mindent a Mikulásról

Mindent a Mikulásról

Stylenews
Keresd a nőt! - Én nem akarom eladni magam

Én nem akarom eladni magam

Keresd a nőt!
Mobility - Manga Panda - Lexus Rz 300e Teszt

Manga Panda - Lexus Rz 300e Teszt

Mobility
Gasztronómia - 10 különleges forró csoki

10 különleges forró csoki

Gasztronómia
Divat & Stílus - Stílusiskola: így viselj fekete miniszoknyákat

Stílusiskola: így viselj fekete miniszoknyákat

Divat & Stílus
Keresd a nőt! - Ezeket a dolgokat szeretnénk megkapni tőletek, Férfiak

Ezeket a dolgokat szeretnénk megkapni tőletek, Férfiak

Keresd a nőt!
Stylelife - Táplálkozási problémák és hiányállapotok kutyáknál – amikor a bőr és a szőr jelez először

Táplálkozási problémák és hiányállapotok kutyáknál – amikor a bőr és a szőr jelez először

Stylelife
Keresd a nőt! - Mozaikcsalád – 'A mostoha'

Mozaikcsalád – 'A mostoha'

Keresd a nőt!
Keresd a nőt! - Amikor mindenki jobban tudja nálad, hogy neked mi a jó

Amikor mindenki jobban tudja nálad, hogy neked mi a jó

Keresd a nőt!
  1. Kis pincék - jó borokkal, s vendégszerető...

Kis pincék - jó borokkal, s vendégszerető borosgazdákkal

  • 2011. június 15.
  • Komment

Eljött a rég várt pünkösdi - immár hagyományossá váló- Nyitott Pincék Napja, amelyet a természet is kitűnő jó kiránduló idővel támogatott, hogy minél többen felkerekedhessenek egy jó kis pince túrára.

  Megosztás Küldés

Számos bor-régiót bejárva már, eltökéltem, hogy a következő adandó alkalommal egy olyan szőlőtermesztő helyet látogatok meg, amelyik nincs reflektorfényben, nem oly trendi, nem csillog-villog, de sokéves hagyomány alapján termelik a szőlőt, s kereskednek borral, s igazi szeretettel, s hozzáértéssel művelik azt, a területen lévő kisgazdák.Ilyen volt pár éve Sümeg, a Palota Pince http://palotapince.hu/,s az általa szervezett helyi borjuniális, ahol számos kisgazda borát kóstolhattam, s csodálhattam meg.

Baj-ra esett a választásom - nemcsak azért mert Tatán töltöttem a Pünkösdöt -, hanem azért mert már egy kicsit körüljártam az Ászár-Neszmélyi borvidéket/ Hilltop, Szőllősi Pince,stb./, s mindig izgatott, hogy a történelmet figyelve, milyen lehet az a baji Szőlőhegy, ahol az egykori Nagy Magyarország egyik legnagyobb földterülettel bíró főnemes családja, a csákvári Esterházy-ak az egyik akkori legnagyobb, jól megtervezett borpincéjét hozta létre.

"A 19. században a falu gazdasági fejlődésnek indult, nagy kiterjedésű szőlői és híres bortermelése volt. Az Esterházy-uradalom mintagazdaságot és nagy pincészetet működtetett itt. A Szőlőhegy kies fekvésével, hegyes-völgyes tagoltságával, kellemes klímájával, borospincés présházaival és régi, szép villáival már régóta vonzza az embereket. Itt található a műemlék jellegű Nagypince/Rákóczi-pince, amelyet 1745-ben Fellner Jakab épített az Esterházyak pincészete részére, mai formáját 1798-1801 között nyerte el. A pincének nagyméretű, nyolcszögű középtere van, tizennégy ágában mintegy 40 ezer akó bor fért el. A pincészet nevezetessége volt az 1832-ben készült 2150 akós óriáshordó. Csak megjegyzésként, hogy jelenleg használaton kívül van,s az enyészet marja a sok évet megélt falait, bár boripari műemlékként van nyilvántartva.

Borutamat az internet segítségével terveztem meg - melyben szerepet játszott egyik kedvenc borfajtám a kóstolgatás végére való illesztése is. Felpattantam kétkerekű paripámra ,s elindultam Tatáról az új baji bicikliúton,amely egyszer csak abbamaradt/!?, s így folytattam a kicsi, de takaros település közútján, egészen a Szőlőhegyet jelző tábláig, ahol már jelölve volt a Nyitott Pincék bordó szalagja, hogy a borturisták segítségére legyen.A buszfordulónál azért megkérdeztem az ott várakozó idős férfit, hogy merre is van az a Vincellér u., hát nem jutottunk előbbre, mivel a bácsi szívesen elmagyarázta volna nekem, hogy merre menjek, hogy megtaláljam az általam keresett utcát - Tatabányán, mert ő odavalósi!?

Kis pincék - jó borokkal, s vendégszerető borosgazdákkal -  -  - bor, bortúra,

Kis pincék - jó borokkal, s vendégszerető borosgazdákkal -  -  - bor, bortúra,
Borszimatomra utalva - na meg a gyönyörű lovak irányában indultam el a hegynek felfelé, s ott pár száz méterre az utca bal oldalán megtaláltam a bordó kis útjelző pántlikát, így már tudtam nem járok rossz helyen, megtaláltam a WÉBER Családi Pincét. Az idős borász és fiatal unokája fogadott, s vezetett le a löszbe vájt, s felújított, és bővített régi családi pincéjükbe, ahol már átvette a szót Wéber Rudolf az édesapjától, mint a pince marketingese,aki folytatva a családi hagyományokat kitanulta a borászatot,s kezébe vette a pince arculatát is meghatározó szőlők termesztését, s borfajták készítését, termékforgalmazást is. Itt kóstolhattam először Taurus-t - amely nem folyékony gumi őrlemény -, hanem egy érdekes, elég száraz fehérbor.Nem hagytam ki a gazda által ajánlott Vegyes fehéret sem, amelyikbe a legjobb fehér szőlők kerültek házasításra, s így egy gyümölcsös ízorgiát okozva a kóstoló szájában.Az egyik kedvenc fehéremet, a Zenit-et hagytam utoljára, s nem csalódtam benne. A család háziasszonya is feltűnt a pincében, s miután hangulatosabbá tette azt jó néhány gyertya meggyújtásával, igazi házi hideg bor-falatokkal kedveskedett, amelyek igazán jól estek, a borok ízlelgetése közben.Miután a családi birtokon csak fehér szőlőket tudtak szüretelni 2010-ben,ami itt sem a legjobb évjárat lesz, így ismerősökön keresztül balaton-felvidéki kékfrankos szőlőből készítették Rosé-jukat, amely egyre jobban kedvelt a borfogyasztók körében - főleg a nyári időszakban.Csak egyet sajnálok, hogy egy másik érdekességet a Viktória Gyöngyét most nem tudtam megízlelni náluk.Mindenkinek ajánlom, aki szereti a családi hangulatot, a régi pincét -a hordókból való kóstolgatással -, de modern vendégfogadó résszel, nagy kerttel, s egy játékos kutyussal/ Igorral, amely saját magának dobálja el a felkutatott nagyobbocska köveket,s a háza alá engedte a macska barátnőjét,annak picinyeivel együtt.A borkészítő gazdák ősi szőlő szeretete, az elkészített borok megbecsülése átszűrődik minden egyes cseppen, amelyet a pincében találhatunk.

Utamat folytattam - előzetes útba igazítással - a nem túl messze lévő Dr. Molnár - Dr. Michl Éva pincészetébe , a Szőlőhegy egy másik részére, ahol elhaladtam a bevezetőmben említett régi Esterházy Nagypince előtt, amely jobb időket is megélhetett, hiszen a távolabbi környék borbegyűjtő, s tároló helyeként használták elődeink.
Kis pincék - jó borokkal, s vendégszerető borosgazdákkal -  -  - bor, bortúra,

Kis pincék - jó borokkal, s vendégszerető borosgazdákkal -  -  - bor, bortúra,
Dr.Michl Éva fogadott, akit mindenki csak Éva néninek titulál, s látva kissé felgyorsult lélegzetvételemet, kedvesen leültetett a házuk kertjében, s egy kis család-, és pince történettel szolgált, amelyből kiderült, hogy már a nagypapának is erős kötődése volt a borokhoz, miután a nem messzi Tatán komoly élelmiszer-kereskedelme volt, egy az üzletház alatti borospincével.Ő szerezte ezt a pincét, mely szintén a löszös hegybe van vájva, de jóval nagyobb méretekben, s mélyebben, mint az előző helyen, hiszen ennek a bejárata egy régi présházból nyílt, melyen keresztül akár komolyabb méretű/több akós fahordók is mozgathatók voltak a pincébe,ahol komoly bortárolási-, feldolgozási lehetőségek adottak.Sajnos a pince megosztásra került a családban az öröklés során, s így csak az egyik ága üzemel.Éva néni, mint nyugdíjas állatorvos - férjével együtt,családi-rokoni segítséggel minden munkamenetben részt vesz, s saját szőlőiből készülnek borai, úgymint; Olaszrizling, Tramini, Muskotály-száraz,Kékoportó Rosé, amelyeket fahordós érlelés után, lepalackozva érlelnek tovább.Természetesen itt sem voltak sikeresek a 2010-es évjáratú borok nagy része,ezért 2008-as évjáratú már lepalackozott Traminit, és Muskotályt kóstoltam, mindkettő hozta a fajtákra jellemző gyümölcsösséget, zamatosságot, illat gazdagságot - a megfelelő szárazságuk mellett.Kíváncsi voltam a Kékoportó Roséra/2009, amelyből szerintem hiányzik a rosékra jellemző annak az üdesége, gyöngyözősége,a fajtára jellemző belső tartalom megléte mellett,de meglepetésemre házigazdám egy Sillerrel/Kékoportó 2010 kínált utolsóként, amely nagyon elnyerte tetszésemet, így meg is kértem, hogy vigyük fel a kertbe, hagy bolondítsam meg egy kis igazi, jó magyar szódával. A meredek tardosi vöröskőből készült lépcsőkön felérve meglepődve láttam sok száz gyümölcs-lekvárt, kisebb-nagyobb üvegekben, amelyről kiderült, hogy saját készítményei, s Budapesten piacra is viszi, a befőttekkel, dzsemekkel, kandírozott gyümölcsökkel együtt. A manufakturális borászkodás mellett a család hasznosítja a pince feletti területen megtermő különböző gyümölcsöket, azokból kézműves módon elkészített végtermékekkel, amelyek a hosszú téli napokat űzik el.A pincében még belebotlottam fél literes átlátszó falú palackokba is, melyekben a régebbi borok lepárlásával keletkezett borpárlatok voltak.

Itt találkozhattam azzal a régi patriárchatikus család felállással, ahol mindent a legidősebb női családtag határoz meg, visz végig, irányítva, koordinálva a többi családi résztvevő segítségét.Minden elismerésem Éva nénié, s kérem tiszteljük meg munkáját egy látogatással, kóstolgatással, s termékeinek megismerésével, beszerzésével, s étrendünkbe iktatásával.

Kis pincék - jó borokkal, s vendégszerető borosgazdákkal -  -  - bor, bortúra,
Már nem voltam messze az utolsó pince-állomásomtól, a TURAY Családi Pincészettől, amelynek eléréséhez komoly emelkedőt kellett legyőznöm -kantáron vezetve kétkerekű paripámat-, s megérkezvén, a kb.250 méteres magasságban lévő épülethez csodálatos panoráma terült elém, a Pannonhalmi Apátságtól egészen a neszmélyi Hilltop borvendéglő és üzem is belátható, a mellett, hogy a lábunknál terül el maga a község/Baj, s az egész tatai medence - jól kivehetően; az Öreg-tóval, a Várral, az Eötvös Gimnáziummal/volt Esterházy Reál Gimnázium, a katolikus Nagytemplom tornyaival egyetemben.Miközben életmentő italként a borászdazda, Turay István kezembe nyomott egy hideg Hárslevelű nagyfröccsöt, megértettem, hogy az épület és pince előző tulajdonosai, a kapucinusok, miért pont ide építkeztek, anno.
A pince a ház alá van építve, amit szépen kiboltoltak régi téglákkal, s külön ágban alakítottak ki palackérlelőket, tárolókat, miután a gazda elképzelése szerint az érlelési folyamatot a palackokba helyezve fejezik be.

A Pincészet számos fehérborai közül csak egyeseket kóstoltam meg - olyanokat, melyekkel  odáig nem találkoztam az előző 2 pincében -, így a 2010-es Hárslevelűt, 2009-es Leánykát-mely nem saját termelésük, egy fehér Cuvée-t/Olaszrizling-Királylányka-Leányka, amely érdekes ízeket hozott össze, a fehérborok kedvelőinek örömére. S végre eljött a nap igazi királysága; igazi vörös borokat kóstolhattam - a gazda elmondta, hogy ugyan telepített saját területén vörös szőlőket, de a 2010-es év természet adta lehetőségei nem tették lehetővé az új telepítések szűztermésének leszüretelését,amelyre már úgy vártak, számítottak.Ezért ismerős által, megbízható kézműves
Kis pincék - jó borokkal, s vendégszerető borosgazdákkal -  -  - bor, bortúra,
művelésű szekszárdi vörös szőlőket vásároltak, s nagy gondossággal dolgoztak fel, s érleltek, így sikerült Cabernet Sauvignon Rosé-t, Cabernet Sauvignon-t palakozniuk, a 2010-es évből.

Meglepetésemre - az igazi tartalmas vörösborok iránti szeretetemet felismerve a gazda jó megérzéssel megkínált a 2009-es Cabernet Franc-al/amely szintén szekszárdi szőlőből készült, s annak barrique-olt,változatával, melyet nehéz volt abbahagynom, így erre rákóstolási lehetőséget kértem, s kaptam.A kiváló vörösektől elnehezülve, a házigazdám felesége megkínált egy saját specialitásával; egy tál vadgulyással-sok zöldséggel, fiatal állat húsából.Érthető, hogy miért időztem még el egy kicsit beszélgetve az asztaltársasággal, mely rokonokból, és egy szőlőhegyi szomszédból állt.Előkerültek a boros történetek, a terület történelmében a borral kapcsolatos események felelevenítése,stb.A finom étek után a házigazda megmutatta az épület felső, - vendégfogadó részét, ahol kb. 15~20 fős csoportokat tudnak fogadni, borkóstolós vacsorára, amely készülhet egy igazi tájjellegű kemencében is, a gourmanok örömére.Turay úr csak hobbiként szőlészkedik-borászkodik, de megállapíthatom, hogy azt profi szinten műveli, a lehetőségeiből a maximálisat szeretné kihozni.Azért egyet bántam, hogy a finom vörösborai csak itt a pincében elérhetőek/ s nem hétköznapi áron, de ugye ismerünk még olyan borászokat akiknél csak pinceár létezik, s az is magasabb értékeken!?

Minden olyan borkedvelőnek ajánlom a Turay Családi Pincét, aki igényes mint a fehér-, mint a vörösborokra, s szép panorámás, nyugalmat árasztó, a történelmi hangulatot sugárzó helyen szeretne - kiemelkedő vendéglátás mellett- barátaival, ismerőseivel együtt egy örök élményt adó kóstolgatást- vacsorával egybekötötten eltölteni.

Csak vigyázat az esemény végén csak lassan, óvatosan lehet elhagyni a helyszínt, mivel nagyon egyenetlen, s lejtős a levezető út talaja, én is alig tudtam megzabolázni paripámat, amelyet vezetve állandóan meg akart előzni engem, tehát csak sofőrrel együtt ajánlom!

A fenti bortúrát lejegyezte:

Bárkovics József
borkedvelő,borbarát

  • bor bortúra

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

  Megosztás Küldés

Szólj hozzá a cikkhez

Stylemagazin.hu

    Kapcsolódó cikkek
    Bor és irodalom: miért találkozik két világ az élményben? - Stylenews, divat, életmód, stílus
    Bor és irodalom: miért találkozik két világ az élményben?
    • Stylenews
    Kell a helyszín- HELLO HILLTOP! - Stylelife, divat, életmód, stílus
    Kell a helyszín- HELLO HILLTOP!
    • Stylelife
    Etyek- A magyar Toszkána - A Rókusfalvy Pincészet 25 éves jubileumi eseményén jártunk.
    Tizennégy ország borászati szakembereinek tudományos találkozója
    Heti top 10A hét legjobb írásai
    Milyen csillagjegyű társ illik hozzád? - Keresd a nőt!, divat, életmód, stílus
    Milyen csillagjegyű társ illik hozzád?
    • Keresd a nőt!
    10 film, ami után elhiszed, hogy létezik az az egy, igaz szerelem - Stylenews, divat, életmód, stílus
    10 film, ami után elhiszed, hogy létezik az az egy, igaz szerelem
    • Stylenews
    Addig tényleg nem számít komolynak egy kapcsolat, amíg nincs közös életterület? - Keresd a nőt!, divat, életmód, stílus
    Addig tényleg nem számít komolynak egy kapcsolat, amíg nincs közös életterület?
    • Keresd a nőt!
    30 romantikus vígjáték téli estékre
    Ezeket a dolgokat szeretnénk megkapni tőletek, Férfiak
    Nők, a kombinálás mesterei
    Öreg lelkek felnőtté válása
    10 különleges forró csoki
    5 dolog, amit senki sem mond el, mielőtt elkezdesz jógázni
    A tökéletes téli édesség: gőzgombóc recept

    Kapcsolódó cikkek

    Bor és irodalom: miért találkozik két világ az élményben?

    Bor és irodalom: miért találkozik két világ az élményben?

    Kell a helyszín- HELLO HILLTOP!

    Kell a helyszín- HELLO HILLTOP!

    Etyek- A magyar Toszkána -  A Rókusfalvy Pincészet 25 éves jubileumi eseményén jártunk.

    Etyek- A magyar Toszkána - A Rókusfalvy Pincészet 25 éves jubileumi eseményén jártunk.

    Tizennégy ország borászati szakembereinek tudományos találkozója

    Tizennégy ország borászati szakembereinek tudományos találkozója

    Ismét Magyar Bor Napja - KOCCINTÁS 2024 a Vajdahunyadvárban!

    Ismét Magyar Bor Napja - KOCCINTÁS 2024 a Vajdahunyadvárban!

    Sétált oroszlánokkal, evezett aligátorok és búvárkodott cápák között – most Etyeken készít különleges borokat

    Sétált oroszlánokkal, evezett aligátorok és búvárkodott cápák között – most Etyeken készít különleges borokat


    @StyleHu követése

    Kövess minket Instagramon

    RSS csatornáink
    Legfrissebb cikkek
    Divat & Stílus
    Szépség
    Életmód
    Otthon & Design
    Stylelife

    DIVAT&STÍLUS

    • Hírek
    • Stílusiskola
    • Celebrity

    SZÉPSÉG

    • Smink
    • Bőrápolás
    • Hajápolás
    • Illatok

    KERESD A NŐT

    • Fesztelen mindennapok
    • Lélekhangok
    • Férfi szemmel
    • Szívvonal
    • Férfiszempont

    STYLELIFE

    • Gasztronómia
    • Otthon & Design
    • Egészség
    • Fitness
    • Stylebusiness
    • Utazás
    • Esküvő
    • Stylekids
    • Style family

    STYLE LOUNGE

    STYLENEWS

    • Aktuális
    • Interjúk
    • Mobility
    • Style ART
    • Kultúr-kitérő
    • Rendezvények

    STYLEHOME

    • kapcsolat
    • jogi nyilatkozat
    • impresszum
    • adatvedelem
    • rss
    © Stylemagazin.hu Copyright 2007-2025 | WebSite NetSolution Media Zrt.
    • STYLE.HU

      Élni tudni kell

    • DIVAT&STÍLUS
      • Hírek
      • Stílusiskola
      • Celebrity
    • SZÉPSÉG
      • Smink
      • Bőrápolás
      • Hajápolás
      • Illatok
    • KERESD A NŐT
      • Fesztelen mindennapok
      • Lélekhangok
      • Férfi szemmel
      • Szívvonal
      • Férfiszempont
    • STYLELIFE
      • Gasztronómia
      • Otthon & Design
      • Egészség
      • Fitness
      • Stylebusiness
      • Utazás
      • Esküvő
      • Stylekids
      • Style family
    • STYLE LOUNGE
    • STYLENEWS
      • Aktuális
      • Interjúk
      • Mobility
      • Style ART
      • Kultúr-kitérő
      • Rendezvények
    • STYLEHOME
    • MENSTYLE.HU