Pink álom - cékla minden mennyiségben
4. Sült céklás egytálétel
2 db cékla
1 egész csirkemellfilé
2 gerezd fokhagyma
3-5 kanál olívaolaj
1 ek vörösborecet
15 dkg barna rizs
fél csokor petrezselyem
fél csokor kapor
só, bors
A barna rizst dupla adag sós vízben fedő alatt tedd fel takarékon főni, közben pedig csomagold alufóliába a céklákat és 200 fokon süsd meg őket (kb fél óra). A rizst, miután elfőte a levét, takard le egy konyharuhával, a céklákat az alufólia eltávolítása után hámozd meg, és vágd vékony csíkokra. A csirkemellet szintén vágd vékony csíkokra, locsold meg olívaolajjal, keverd össze zúzott fokhagymával, sóval és borssal, majd serpenyőben pirítsd meg a szeleteket. Egy tálba rétegezd a barna rizst, helyezd rá a cékla- és a csirkemellcsíkokat, locsold meg 1 ek vörösborecettel, olívaolajjal, és szórd meg friss petrezselyemmel, esetleg kaporral. Langyosan még ízletesebb.
5. Céklás-kecskesajtos rizottó
2 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
ízlés szerint zeller
50 dkg rizs
1 liter húsleves (lehet kicsit több is, szükség esetén kockából is készíthetjük)
1-1,5 dl száraz fehérbor vagy száraz vermut
10 dkg vaj
3 evőkanál olívaolaj
só, frissen őrölt bors
1 nagyobb cékla
15 dkg kecskesajt
5-10 dkg kockázott bacon szalonna
A 2 fej vöröshagymát és a 4 gerezd fokhagymát vágd apróra és olívaolajon és dinszteld meg őket. A rizst öntsd hozzá a hagymához, kevergesd, amíg átlátszóvá válik, majd öntsd hozzá a bort. Ha az alkohol elillan, a lángot vedd takarékra, és öntsd fel merőkanalanként egy kis húslével. Kevergetés mellett egészen addig ismételd a műveletet, míg az alaplé elfogy és a rizsszemek kb. 20 perc után meg nem puhulnak. Ekkor a lángról levéve, keverd össze 10 dkg vajjal, és fedő alatt pihentesd, amíg a céklát elkészíted. A céklát az előző recepthez hasonlóan csomagold alufóliába, és 200 fokon süsd puhára (fél-1 óra). Tisztítsd meg a héjától, vágd apró kockákra a kecskesajttal együtt és keverd a kész rizottóhoz őket. Tálaláskor a maximális íz érdekében szórd meg pirított bacon kockákkal is.
6. Húszperces céklatorta
4 db közepes méretű cékla /kb. 20dkg/
1 bögre cukor/édesítőszer
2 db tojás
2 bögre liszt /egyik helyettesíthető rizsliszttel/
1 csomag sütőpor
10dkg olvasztott vaj /vagy fél bögre olaj/
tetszés szerint dió/mandula
1 alma
1 citrom
fahéj, ízlés szerint
Hámozd meg és kockázd fel a céklát, majd főzd puhára, és robotgépben aprítsd össze. Válaszd szét a tojásokat, a két sárgáját keverd össze a cukorral és a folyékonyra olvasztott vajjal. A cukros keverékhez add hozzá a céklás krémet, majd a sütőporos lisztet, az egy csipet sóval keményre vert tojásfehérjét, az aprított diót/mandulát is. Óvatosan keverd össze, és a kész masszát öntsd kivajazott tortaformába. A meghámozott almát és citromot vágd apró kockákra, forgasd őket fahéjba, és szórd meg velük gazdagon a tésztát. Végül kivajazott formában 30 perc alatt közepes lángon süsd készre.
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez