Ne maradj le a legjobb írásainkról!

Kövess minket Facebookon.

Stylemagazin

bezárom

www.stylemagazin.hu
  • STYLE.HU

    Élni tudni kell

  • DIVAT&STÍLUS
    • Hírek
    • Stílusiskola
    • Celebrity
  • SZÉPSÉG
    • Smink
    • Bőrápolás
    • Hajápolás
    • Illatok
  • KERESD A NŐT
    • Fesztelen mindennapok
    • Lélekhangok
    • Férfi szemmel
    • Szívvonal
    • Férfiszempont
  • STYLELIFE
    • Gasztronómia
    • Otthon & Design
    • Egészség
    • Fitness
    • Stylebusiness
    • Utazás
    • Esküvő
    • Stylekids
    • Style family
  • STYLE LOUNGE
  • STYLENEWS
    • Aktuális
    • Interjúk
    • Mobility
    • Style ART
    • Kultúr-kitérő
    • Rendezvények
  • STYLEHOME
Trendek:
Életstílus
Stylelife - Mi történik a héten?    2025.12.01-07.

Mi történik a héten? 2025.12.01-07.

Stylelife
Stylenews - Mindent a Mikulásról

Mindent a Mikulásról

Stylenews
Keresd a nőt! - Én nem akarom eladni magam

Én nem akarom eladni magam

Keresd a nőt!
Mobility - Manga Panda - Lexus Rz 300e Teszt

Manga Panda - Lexus Rz 300e Teszt

Mobility
Gasztronómia - 10 különleges forró csoki

10 különleges forró csoki

Gasztronómia
Divat & Stílus - Stílusiskola: így viselj fekete miniszoknyákat

Stílusiskola: így viselj fekete miniszoknyákat

Divat & Stílus
Keresd a nőt! - Ezeket a dolgokat szeretnénk megkapni tőletek, Férfiak

Ezeket a dolgokat szeretnénk megkapni tőletek, Férfiak

Keresd a nőt!
Stylelife - Táplálkozási problémák és hiányállapotok kutyáknál – amikor a bőr és a szőr jelez először

Táplálkozási problémák és hiányállapotok kutyáknál – amikor a bőr és a szőr jelez először

Stylelife
Keresd a nőt! - Mozaikcsalád – 'A mostoha'

Mozaikcsalád – 'A mostoha'

Keresd a nőt!
Keresd a nőt! - Amikor mindenki jobban tudja nálad, hogy neked mi a jó

Amikor mindenki jobban tudja nálad, hogy neked mi a jó

Keresd a nőt!
  1. STYLELIFE
  2. Gasztronómia
  3. Mindennapi kenyerünk

Mindennapi kenyerünk

  • 2014. szeptember 02.
  • Komment

Bár már elmúlt augusztus huszadika, és ezzel együtt a kenyér ünnepe, sosem késő kedvet kapni otthoni pékségünk beüzemeléséhez. Sokan azt gondolják, kenyeret sütni rengeteg idő és energia, a siker pedig kevés ahhoz képest, mennyivel egyszerűbb a boltban megvenni. Pedig nem elhanyagolható az a fontos szempont, hogy az otthon sütött kenyérbe sem adalékanyag, sem tartósítószer nem kerül – és egyáltalán nem bonyolult elkészíteni.

  Megosztás Küldés

Mindennapi kenyerünk - STYLELIFE - Gasztronómia - gasztronómia, házi kenyér, sütés,

Lassan egy éve lesz már, hogy letettem a cukrász vizsgát, azt viszont kevesen tudják, hogy emellett pék képesítést is szereztem. Sokat nem használtam eddig ezt a végzettségem, azon kívül, hogy otthon sokkal több tésztás dolog kerül az asztalra. Biztos nem én vagyok az egyetlen, aki nincs megelégedve a nagy általánosságban kapható kenyerek minőségével. Van ami gumis, van ami morzsálódik, ami másnap ehetetlen, és összességében semminek semmi íze. Minden a gyorsaságról és a takarékosságról szól, ezért rengeteg pékség már csak kovászpótló adalékanyagot használ, valódi kovászt nem, és mindent telenyom élesztővel, hogy nagyobb legyen a termékek térfogata. A kovász pedig fontos dolog, egy olyan savanyú erjedt keverék, amivel beoltva a kenyeret, íze és tartása lesz. Persze nem 5 perc alatt lesz meg a kellő állag, a kovászt kb. 3 nappal sütés előtt el kell készíteni, hogy meg tudjon erjedni. Utána viszont folyamatosan frissíthetjük az eredeti keveréket, így elérhetjük, hogy mindig legyen otthon belőle. Én most kétféle kenyeret mutatok be, mind a kettőnek teljes kiőrlésű rozslisztből készült kovász az alapja. Vegyünk elő egy tiszta befőttesüveget, mérjük bele a lisztet, a mézet, egy borsószemnyi élesztőt, és a meleg vizet. Keverjük össze – kb. nokedli állagúnak kell lennie – majd a tetejét lazán rátéve tegyük napos, meleg helyre az egészet érni. Húsz fok feletti hőmérsékletre lesz szüksége, hogy 3 nap alatt kész legyen. Akkor jó, ha habzik, és elég kellemetlen savanyú szaga lesz.
 
 
Mindennapi kenyerünk - STYLELIFE - Gasztronómia - gasztronómia, házi kenyér, sütés,
 
 
Az első kenyér egy rozsos kovászos cipó, magas víztartalommal. Ez azt jelenti, hogy nem fogjuk tudni úgy kézzel dagasztani a tésztát, ahogy megszoktuk, inkább marad egy nokedli állaga az egésznek, és sütés után sem szárad ki teljesen. Egy nagy dagasztó tálba mérjük ki a kovászt, a lisztet, az élesztőt, a sót, és a meleg vizet. A folyadékot fokozatosan adagoljuk a tésztához, közben pedig dolgozzuk össze a hozzávalókat. Letakarva 1 órát kelesszük, majd forgassuk át az egészet, és újabb 2 órát pihenjen. Mivel nem lesz kemény a tészta, hogy magában megálljon, én egy kapcsos tortaformába kanalaztam bele a masszát, amit előzőleg kiliszteztem. 220 fokon kb. fél óra kell neki. Akkor van kész, amikor teljesen kialakul a héj réteg, ami szép barna lesz, és kopog. Akkor vegyük ki a sütőből és a formából is, és egy deszkán hagyjuk amíg teljesen kihűl. 
 
 
Mindennapi kenyerünk - STYLELIFE - Gasztronómia - gasztronómia, házi kenyér, sütés,
 
 
A másik kenyérhez a burgonyákat enyhén sós vízben főzzük puhára, majd törjük át. A főzővizet szűrjük le, és tegyük félre. Egy nagy tálba mérjük ki a kovászt, a lisztet, a főtt, tört krumplit, a sót, az élesztőt és a krumpli főzőlevéből kb 2-2,5 deciliternyit. Dagassszuk addig a tésztát, amíg el nem válik az edény falától, formázzunk belőle cipót, és letakarva 2 órát kelesszük. Akkor gyúrjuk át, tegyük egy sütőlemezre, és már teljesen megformázott állapotában ejtsünk 3 nem túl mély vágást a tetején. Megint pihentessük egy órát, majd 220 fokos sütőben fél óra alatt süssük készre. A gőz segíti, hogy a tészta szerkezete könnyebb legyen, így a sütő aljára érdemes egy vízzel teli edényt helyezni. Mikor még forró a kenyér, spricceljünk rá egy kevés vizet. Sós vajjal, még langyosan ellenállhatatlan, mindenképpen meg kell kóstolni. 
 
 
Mindennapi kenyerünk - STYLELIFE - Gasztronómia - gasztronómia, házi kenyér, sütés,
 
 
Rozsos kovász – 1 kenyérhez
 
(ezt kell majd mindig annyival frissíteni, amennyit kivettünk belőle, illetve 2 kenyérhez eleve a kétszeresét kell bekeverni )
 
- 15 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
 
- 2 dl meleg víz
 
- 1 borsónyi friss élesztő
 
- 1 mk méz
 
 
Kovászos rozsos kenyér: 
 
- 25 dkg kovász
 
- fél kg finomliszt
 
- 1 dkg tengeri só
 
- mogyorónyi élesztő
 
- 3 dl langyos víz
 
 
Burgonyás kovászos cipó
 
- 20 dkg kovász
 
- 2 nagyobb krumpli 
 
- fél kg kenyérliszt
 
- mogyorónyi élesztő
 
- 1 dkg tengeri só
 
- 2-2,5 dl langyos víz (vagy a krumpli főzővize)
 
 
Mindennapi kenyerünk - STYLELIFE - Gasztronómia - gasztronómia, házi kenyér, sütés,
 
 
 
 
 
Gregorits Nóri
 
 
  • gasztronómia házi kenyér sütés

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

  Megosztás Küldés

Szólj hozzá a cikkhez

Stylemagazin.hu

    Kapcsolódó cikkek
    10 különleges forró csoki - Stylelife, divat, életmód, stílus
    10 különleges forró csoki
    • Stylelife
    Paradicsomos galette - Stylelife, divat, életmód, stílus
    Paradicsomos galette
    • Stylelife
    Ha ősz, akkor csakis sütőtök
    Így készíts otthon pumpkin spice latte-t!
    Heti top 10A hét legjobb írásai
    Milyen csillagjegyű társ illik hozzád? - Keresd a nőt!, divat, életmód, stílus
    Milyen csillagjegyű társ illik hozzád?
    • Keresd a nőt!
    10 film, ami után elhiszed, hogy létezik az az egy, igaz szerelem - Stylenews, divat, életmód, stílus
    10 film, ami után elhiszed, hogy létezik az az egy, igaz szerelem
    • Stylenews
    Addig tényleg nem számít komolynak egy kapcsolat, amíg nincs közös életterület? - Keresd a nőt!, divat, életmód, stílus
    Addig tényleg nem számít komolynak egy kapcsolat, amíg nincs közös életterület?
    • Keresd a nőt!
    30 romantikus vígjáték téli estékre
    Ezeket a dolgokat szeretnénk megkapni tőletek, Férfiak
    Nők, a kombinálás mesterei
    Öreg lelkek felnőtté válása
    10 különleges forró csoki
    5 dolog, amit senki sem mond el, mielőtt elkezdesz jógázni
    A tökéletes téli édesség: gőzgombóc recept

    Kapcsolódó cikkek

    10 különleges forró csoki

    10 különleges forró csoki

    Paradicsomos galette

    Paradicsomos galette

    Ha ősz, akkor csakis sütőtök

    Ha ősz, akkor csakis sütőtök

    Így készíts otthon pumpkin spice latte-t!

    Így készíts otthon pumpkin spice latte-t!

    Színes őszi saláta, serpenyős vajhallal és vajmártással

    Színes őszi saláta, serpenyős vajhallal és vajmártással

    Céklás szilvakrémleves, pisztácia morzsás túrógombóccal

    Céklás szilvakrémleves, pisztácia morzsás túrógombóccal


    @StyleHu követése

    Kövess minket Instagramon

    RSS csatornáink
    Legfrissebb cikkek
    Divat & Stílus
    Szépség
    Életmód
    Otthon & Design
    Stylelife

    DIVAT&STÍLUS

    • Hírek
    • Stílusiskola
    • Celebrity

    SZÉPSÉG

    • Smink
    • Bőrápolás
    • Hajápolás
    • Illatok

    KERESD A NŐT

    • Fesztelen mindennapok
    • Lélekhangok
    • Férfi szemmel
    • Szívvonal
    • Férfiszempont

    STYLELIFE

    • Gasztronómia
    • Otthon & Design
    • Egészség
    • Fitness
    • Stylebusiness
    • Utazás
    • Esküvő
    • Stylekids
    • Style family

    STYLE LOUNGE

    STYLENEWS

    • Aktuális
    • Interjúk
    • Mobility
    • Style ART
    • Kultúr-kitérő
    • Rendezvények

    STYLEHOME

    • kapcsolat
    • jogi nyilatkozat
    • impresszum
    • adatvedelem
    • rss
    © Stylemagazin.hu Copyright 2007-2025 | WebSite NetSolution Media Zrt.
    • STYLE.HU

      Élni tudni kell

    • DIVAT&STÍLUS
      • Hírek
      • Stílusiskola
      • Celebrity
    • SZÉPSÉG
      • Smink
      • Bőrápolás
      • Hajápolás
      • Illatok
    • KERESD A NŐT
      • Fesztelen mindennapok
      • Lélekhangok
      • Férfi szemmel
      • Szívvonal
      • Férfiszempont
    • STYLELIFE
      • Gasztronómia
      • Otthon & Design
      • Egészség
      • Fitness
      • Stylebusiness
      • Utazás
      • Esküvő
      • Stylekids
      • Style family
    • STYLE LOUNGE
    • STYLENEWS
      • Aktuális
      • Interjúk
      • Mobility
      • Style ART
      • Kultúr-kitérő
      • Rendezvények
    • STYLEHOME
    • MENSTYLE.HU