Ne maradj le a legjobb írásainkról!

Kövess minket Facebookon.

Stylemagazin

bezárom

www.stylemagazin.hu
  • STYLE.HU

    Élni tudni kell

  • DIVAT&STÍLUS
    • Hírek
    • Stílusiskola
    • Celebrity
  • SZÉPSÉG
    • Smink
    • Bőrápolás
    • Hajápolás
    • Illatok
  • KERESD A NŐT
    • Fesztelen mindennapok
    • Lélekhangok
    • Férfi szemmel
    • Szívvonal
    • Férfiszempont
  • STYLELIFE
    • Gasztronómia
    • Otthon & Design
    • Egészség
    • Fitness
    • Stylebusiness
    • Utazás
    • Esküvő
    • Stylekids
    • Style family
  • STYLE LOUNGE
  • STYLENEWS
    • Aktuális
    • Interjúk
    • Mobility
    • Style ART
    • Kultúr-kitérő
    • Rendezvények
  • STYLEHOME
Trendek:
Életstílus
Stylelife - Mi történik a héten?    2025.12.01-07.

Mi történik a héten? 2025.12.01-07.

Stylelife
Rendezvények - Tudományos csapatépítéssel zárják az évet a vállalatok

Tudományos csapatépítéssel zárják az évet a vállalatok

Rendezvények
Mobility - Manga Panda - Lexus Rz 300e Teszt

Manga Panda - Lexus Rz 300e Teszt

Mobility
Rendezvények - Soha nem látott verseny a Leader of the Year díjakért – 2025 a rekorderősség éve volt

Soha nem látott verseny a Leader of the Year díjakért – 2025 a rekorderősség éve volt

Rendezvények
Stylenews - Virág Judit Galéria karácsonyi aukciója igazi művészeti szenzáció lesz

Virág Judit Galéria karácsonyi aukciója igazi művészeti szenzáció lesz

Stylenews
Divat & Stílus - Stílusiskola: így viselj télen fekete szoknyákat

Stílusiskola: így viselj télen fekete szoknyákat

Divat & Stílus
Hírek - 185 év időtlen stílus, modern elegancia, egyediség és tradíció W.KRUK – 1840 óta, örökké

185 év időtlen stílus, modern elegancia, egyediség és tradíció W.KRUK – 1840 óta, örökké

Hírek
Stylelife - Táplálkozási problémák és hiányállapotok kutyáknál – amikor a bőr és a szőr jelez először

Táplálkozási problémák és hiányállapotok kutyáknál – amikor a bőr és a szőr jelez először

Stylelife
Keresd a nőt! - Nők, a kombinálás mesterei

Nők, a kombinálás mesterei

Keresd a nőt!
Keresd a nőt! - Mozaikcsalád – 'A mostoha'

Mozaikcsalád – 'A mostoha'

Keresd a nőt!
Rendezvények - Ünnepváró Forgatag a Hagyományok Házában

Ünnepváró Forgatag a Hagyományok Házában

Rendezvények
Keresd a nőt! - Amikor mindenki jobban tudja nálad, hogy neked mi a jó

Amikor mindenki jobban tudja nálad, hogy neked mi a jó

Keresd a nőt!
  1. STYLELIFE
  2. Gasztronómia
  3. Bajnokok reggelije

Bajnokok reggelije

  • 2014. június 30.
  • Komment

Elkezdődött nálam a befőzési láz, és ez azzal jár, hogy két napig vödrökkel a kezemben addig járom a kertet, amíg az utolsó szem gyümölcsöt is sikerül levadászni. Most a meggyfán volt a sor. Ez az első nyár, amikor időben le tudtunk jutni a balatoni házba, már ami a gyümölcs érettségét illeti. Volt amikor még olyan savanyú volt az ittlétünkkor, hogy édesebb volt citromba harapni, máskor már mind lehullott vagy a seregélyek martalékává lett. Most akadt termés bőven, és abból mind vörösboros meggylekvár lett. Mellé pedig házi foszlós briós készült.

  Megosztás Küldés

Bajnokok reggelije - STYLELIFE - Gasztronómia - briós, gasztronómia, meggylekvár,

A lekvár készítés nem egy fáklyás menet, 2 nap simán elmegy vele. A leszedett gyümölcsöt érdemes pár órára vízbe áztatni, ez nem csak a mosás miatt fontos, de ha volt benne kukac, akkor azok ilyenkor kimásznak. Aztán jön a magozás és a válogatás. Csak ép szemeket használjunk, nem érdemes mást bele rakni. Utána mérjük le a mag nélküli gyümölcs súlyát, szedjük át abba a lábasba, amiben főni fog, és szórjuk meg 2-3 marék cukorral. Ezzel hagyjuk állni kicsit, akár egy órát is, hogy ki tudjon engedni a leve. Adddig összemérhetjük a hozzávalókat. Én 1 kg gyümölcshöz fél kg cukrot vettem, és ezekhez az arányokhoz való befőző port dzsemekhez. Már minden boltban lehet kapni valamilyen készítményt, amiben egyszerre benne van a zselésítő anyag, a tartósítószer (sajnos valamennyi kell, hogy ne romoljon meg) és így nem kell egy napig dunsztolni a kész lekvárokat. A száraz vörösborból kilónként 1 dl az arány, valamint 1 vaníliás cukor és 1 kiskanál őrőlt fahéj. Közben nézzük meg a lecukrozott meggyet, és öntsük le a levét. A lecsöpögtetett gyümölcshöz öntsük hozzá az összes hozzávalót, és tegyük fel főni nagy lángra. Hagyjuk pár percig lobogni, aztán zárjuk el alatta a tüzet. Egy szita segítségével vegyünk ki a teljes mennyiséghez képest kb. egyharmadnyi meggyet, a többit pedig még forrón egy botmixerrel turmixoljuk le. Most jöhet bele vissza az kiszedett meggy, keverjük el. Tiszta befőttes üvegekbe töltsük őket a peremig, jól szorítsuk rá a tetejüket, és legalább 5 percre állítsuk fejtetőre őket, majd hirtelen vissza. 24 óra elteltével már tökéletes állaga lesz, de csak akkor tegyük hűtőbe, ha teljesen kihűltek. 
 
 
Bajnokok reggelije - STYLELIFE - Gasztronómia - briós, gasztronómia, meggylekvár,
 
 
A brióshoz a langyos, cukros tejben futassuk fel az élesztőt. A lisztet szitáljuk egy tálba, jöhet bele a tojás, a cukor, a vaj, a tejföl és a felfutott élesztős tej. Hólyagosra dagasszuk ki, és letakarva, meleg helyen kelesszük a kétszeresére kb fél óra alatt. Ha megkelt, akkor szedjük 6 darabra, és azokat is felezzük. Sodorjuk 12 szálat, és kettesével tegyük őket egymásra, mint egy plusz jel lenne. Az alsó és a felső szárat csavarjuk meg, aztán fonjuk be alá a másik kettő szálat. De nyugodtan formázza mindenki olyanra, amilyenre szeretné. Kenjük le egész tojással, kelesszük még 15 percet, újra tojásozzuk le, aztán mehet 180 fokos előmelegített sütőbe kb 15-20 percre. Tapasztalataim szerint a tojás elég hamar megég, ezért egy olajjal lekent alufóliát tegyünk rájuk a sütés első felében, aztán anélkül fejezzük be. Nem akarok ömlengeni, de a friss briósokat enni még langyosan, kevés vajjal és a házi meggylekvárral olyan gasztronómiai élmény volt, amit eddig semmi sem közelített meg. Éljen a befőzés! 
 
 
Bajnokok reggelije - STYLELIFE - Gasztronómia - briós, gasztronómia, meggylekvár,
 
 
Vörösboros meggylekvár – Hozzávalók 1 adaghoz:
 
- 1,2 kg meggy
 
- fél kg cukor (plusz 2-3 marék a leszóráshoz)
 
- 1 vaníliás cukor
 
- 1 kiskanál őrölt fahéj
 
- 1 dl száraz vörösbor
 
- 1 csomag lekvárokhoz való fix készítmény 
 
 
Foszlós briós – Hozzávalók: 
 
- fél kg finomliszt
 
- 1 dl tej
 
- 2,5 dkg élesztő
 
- 4 dkg cukor – plusz 2 dkg az élesztő felfuttatásához
 
- 6 dkg puha vaj 
 
- 1 egész tojás és 1 tojás sárgája
 
- 1 evőkanál tejföl
 
- 1 felvert tojás a tetejére
 
 
Bajnokok reggelije - STYLELIFE - Gasztronómia - briós, gasztronómia, meggylekvár,
 
 
 
 
 
Gregorits Nóri
  • briós gasztronómia meggylekvár

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

  Megosztás Küldés

Szólj hozzá a cikkhez

Stylemagazin.hu

    Kapcsolódó cikkek
    Paradicsomos galette - Stylelife, divat, életmód, stílus
    Paradicsomos galette
    • Stylelife
    Ha ősz, akkor csakis sütőtök - Stylelife, divat, életmód, stílus
    Ha ősz, akkor csakis sütőtök
    • Stylelife
    Így készíts otthon pumpkin spice latte-t!
    Színes őszi saláta, serpenyős vajhallal és vajmártással
    Heti top 10A hét legjobb írásai
    Milyen csillagjegyű társ illik hozzád? - Keresd a nőt!, divat, életmód, stílus
    Milyen csillagjegyű társ illik hozzád?
    • Keresd a nőt!
    10 film, ami után elhiszed, hogy létezik az az egy, igaz szerelem - Stylenews, divat, életmód, stílus
    10 film, ami után elhiszed, hogy létezik az az egy, igaz szerelem
    • Stylenews
    Addig tényleg nem számít komolynak egy kapcsolat, amíg nincs közös életterület? - Keresd a nőt!, divat, életmód, stílus
    Addig tényleg nem számít komolynak egy kapcsolat, amíg nincs közös életterület?
    • Keresd a nőt!
    30 romantikus vígjáték téli estékre
    Ezeket a dolgokat szeretnénk megkapni tőletek, Férfiak
    Naivitásom, nem a gyengeségem jele
    Nők, a kombinálás mesterei
    A tökéletes téli édesség: gőzgombóc recept
    Stílusiskola: Téli outfitek sportcipővel
    8 karácsonyi dekorációs ötlet, melyet könnyedén elkészíthetsz

    Kapcsolódó cikkek

    Paradicsomos galette

    Paradicsomos galette

    Ha ősz, akkor csakis sütőtök

    Ha ősz, akkor csakis sütőtök

    Így készíts otthon pumpkin spice latte-t!

    Így készíts otthon pumpkin spice latte-t!

    Színes őszi saláta, serpenyős vajhallal és vajmártással

    Színes őszi saláta, serpenyős vajhallal és vajmártással

    Céklás szilvakrémleves, pisztácia morzsás túrógombóccal

    Céklás szilvakrémleves, pisztácia morzsás túrógombóccal

    A legjobb hideg levesek kánikula idejére

    A legjobb hideg levesek kánikula idejére


    @StyleHu követése

    Kövess minket Instagramon

    RSS csatornáink
    Legfrissebb cikkek
    Divat & Stílus
    Szépség
    Életmód
    Otthon & Design
    Stylelife

    DIVAT&STÍLUS

    • Hírek
    • Stílusiskola
    • Celebrity

    SZÉPSÉG

    • Smink
    • Bőrápolás
    • Hajápolás
    • Illatok

    KERESD A NŐT

    • Fesztelen mindennapok
    • Lélekhangok
    • Férfi szemmel
    • Szívvonal
    • Férfiszempont

    STYLELIFE

    • Gasztronómia
    • Otthon & Design
    • Egészség
    • Fitness
    • Stylebusiness
    • Utazás
    • Esküvő
    • Stylekids
    • Style family

    STYLE LOUNGE

    STYLENEWS

    • Aktuális
    • Interjúk
    • Mobility
    • Style ART
    • Kultúr-kitérő
    • Rendezvények

    STYLEHOME

    • kapcsolat
    • jogi nyilatkozat
    • impresszum
    • adatvedelem
    • rss
    © Stylemagazin.hu Copyright 2007-2025 | WebSite NetSolution Media Zrt.
    • STYLE.HU

      Élni tudni kell

    • DIVAT&STÍLUS
      • Hírek
      • Stílusiskola
      • Celebrity
    • SZÉPSÉG
      • Smink
      • Bőrápolás
      • Hajápolás
      • Illatok
    • KERESD A NŐT
      • Fesztelen mindennapok
      • Lélekhangok
      • Férfi szemmel
      • Szívvonal
      • Férfiszempont
    • STYLELIFE
      • Gasztronómia
      • Otthon & Design
      • Egészség
      • Fitness
      • Stylebusiness
      • Utazás
      • Esküvő
      • Stylekids
      • Style family
    • STYLE LOUNGE
    • STYLENEWS
      • Aktuális
      • Interjúk
      • Mobility
      • Style ART
      • Kultúr-kitérő
      • Rendezvények
    • STYLEHOME
    • MENSTYLE.HU