Kulcsszó keresés /


Valódi tavaszhírnök: a medvehagyma

  • 2015. március 21.

Ha az aktuális időjárási viszonyokból nem is, a szezonális zöldségekből, gyümölcsökből lehet tudni, milyen évszak van. Az egyik ilyen jelző növény a márciusban népszerű medvehagyma, ami mostanra ellepi az összes valamirevaló piacot.

olvass tovább

Céklából süteményt? Miért is ne!

  • 2015. március 07.

Ez az a zöldség, amelyet szerintünk nem vesznek elég komolyan. Sokan megeszik a hagyományos változatát savanyúságként, de aztán itt megáll a tudomány. Nem így két kedvenc mintaanyukánknál!

olvass tovább

Mi fán terem a csíra I. rész

  • 2015. február 13.

Így a tavasz közeledtével, amikor szervezetünk már igencsak kiéhezett a vitaminokra és ásványi anyagokra, de a boltokban még mindig nehéz friss zöldségekhez és gyümölcsökhöz jutnunk még mindig aktuális és jó megoldás, ha a csírák fogyasztásával színesítjük az étrendünket.

olvass tovább

Anyu főz: Paradicsomos, parmezános bruschetta

  • 2014. november 26.

Hideg esték, meleg vacsorák, ráadásul nyarat idéző, napfényes ízekkel. Lehetetlen? Nem az! A ma oly divatos egészséges életmód, étrend alappillérei szinte kivétel nélkül a mediterrán konyha alapjait követik. Sok zöldség, gyümölcs, olívaolaj, teljes kiőrlésű gabonák, olajos magvak, halak és szárnyasok, ez a Földközi-tenger országainak természetes és ösztönös ételsor, nekünk pedig még van mit tanulnunk belőle!

olvass tovább

Mit igyunk ma ebédre?

  • 2014. október 02.

A kérdést helyesen tettük fel, ugyanis létezik olyan teljes tápértékű turmix, amely helyettesítheti akár a főétkezést is, mindössze 200 kalóriát tartalmaz, teljesen friss, természetes, és házhoz is jön. Ha szívesen fogyasztanál több zöldséget, de fogalmad sincs honnan kellene beszerezni, illetve miként lehet finoman elkészíteni, akkor tartsatok velünk a Liquid Lunch világába!

olvass tovább

Fehérboros cukkinifőzelék cékla ropogóssal

  • 2014. szeptember 30.

Ismét egy könnyű, zöldséges étel, mégse fordul elő túl gyakran a konyhákban. Vannak bizonyos alapanyagok, amiket rendre kikerülünk a közértben, és nem gondolunk rájuk önálló ételként. A cukkini is, de még inkább a cékla ilyen. Előbbit maximum levesként, köretként, utóbbit kizárólag savanyúságként szokták fogyasztani. Pedig a cékla nem csak finom, egészséges is: erős vérképző hatású, valamint a májnak is jót tesz. A tökfélék családjából származó cukkini pedig magas víztartalma miatt hidratáló hatású, és C-vitamin tartalma is magas. Ki ne szeretné őket?

olvass tovább

Zöldség-túladagolás

  • 2014. szeptember 09.

Szeretek egy héten legalább egyszer húsmentes napot tartani az étkezésben, ilyenkor jövök rá mennyi mindent lehet kihozni csupán zöldségekből. Tervezek majd bonyolultabb recepteket ilyen téren, kezdetnek viszont a klasszikus főzelék-fasírt párosítást hoztam, természetesen hús nélkül.

olvass tovább

Jéghideg szilvakrémleves

  • 2014. augusztus 15.

Kánikulák jönnek-mennek, két front között biztos pont lehet egy hűsítő leves. Lehet, hogy sokat ismétlem magam, de főzzetek, süssetek mindig idény zöldségekből és gyümölcsökből. Pénztárca barát, könnyen beszerezhető és össze sem hasonlítható a friss alapanyag a konzerv vagy mirelit társaival. Egy sor meggyes receptet közöltem, most a szilván a sor - lévén minden nagyobb bolt, piac tele van vele.

olvass tovább

Cukkinis lecsó Nóritól

  • 2014. augusztus 05.

A nyár legnagyobb slágere nálam a sok paradicsommal és sok paprikával készülő lecsó, ám szerintem bármilyen szezonális zöldséget bele lehet dobni, attól biztosan csak jobb lesz. A hazai egytálétel rokona a francia ratatouille, amibe kerül padlizsán, cukkini, fokhagyma, valamint mediterrán fűszerek, mint bazsalikom, oregánó. Ha van otthon, én még gombát is szoktam bele tenni. A most bemutatott fogás leginkább a francia és a magyar között mozog, a kevésbé nyitottak kedvéért most csak cukkini került bele pluszba, no meg persze sok-sok fűszer.

olvass tovább

Gyümölcsöző darabok a gardróbodba

  • 2014. július 19.

Tombol a nyár, itt a gyümölcsszezon. Ebben az idényben azonban nem csak a zöldségesstandok, hanem a ruhaüzletek polcai is roskadoznak a lédús finomságoktól – a ruhákat, cipőket, táskákat és egyebeket ellepték a gyümölcsminták. Mert hát őszintén, ha annyira imádjuk, miért ne viselnénk is őket?

olvass tovább