Gondolatok az esküvői tortáról és a desszertasztalról
Van benne igazság, hogy az ember szívéhez a hasán keresztül vezet az út, főleg ha az az út édességgel van kikövezve.
olvass továbbVan benne igazság, hogy az ember szívéhez a hasán keresztül vezet az út, főleg ha az az út édességgel van kikövezve.
olvass továbbA karácsonyi menü egyik legizgalmasabb része minden kétséget kizárólag a desszert. Az persze alap, hogy van bejgli, meg mézeskalács, meg készülnek aprósütik, meg ízlés szerint még ki tudja mi minden, de valami fenséges desszertköltemény azért kell a vacsora végére.
olvass továbbLátványkonyhával, tradicionális bajor ételekkel és hamisítatlan Oktoberfest hangulattal vár mindenkit a megújult Paulaner Sörház. Az átalakított belsőtér mellett az étlapon is felfedezhetünk néhány újdonságot: a látványkonyhában faszénen sült grill húsok és halak készülnek, valamint sokkal szélesebb desszertkínálat várja a vendégeket.
olvass továbbMandulakarmos boszorkányujjak, kukacos gyümölcszselé, emberi szemes panna cotta és féreg gumicukor. Mi kell még? Összegyűjtöttünk nektek tíz vicces desszertet, amivel meglephetitek a barátotokat Mindenszentekkor. Rémisztésre fel!
olvass továbbEz a desszert lehetne akár a karácsonyi asztal éke is, hiszen abszolút a tél ízeit hozza: fahéj, szegfűszeg, párolt alma, forralt bor tobzódik benne. Nem akarom siettetni az idő múlását, szerintem az őszhöz is remekül passzol, ráadásul ez a darab születésnapra készült, úgyhogy az ünnepi jelleg adott volt.
olvass továbbÜltem itt a Fonyódi házunk teraszán és megcsapott az ősz illata. Ahogy fúj a szél, ahogy süt a nap, így augusztus végén már egész más. Nincs ezen mit keseregni, nekem például az ősz a kedvenc évszakom. Ez a hangulat ihlette ezt a tényleg pofon egyszerű desszertet, aminek a színei engem nagyon emlékeztet a majd lehulló avar színeire.
olvass továbbKevés ilyen előkelő hangzású sütemény van, melynek névadója ráadásul egy törékeny balerina, Anna Pavlova volt. A torta származása körül elég sok vitás kérdés van, ezzel most senkit sem untatnék, legyen elég annyi, hogy a Pavlova-torta Ausztrália, de még inkább Új-Zéland nemzeti desszertje - és tulajdonképpen egy hatalmas habcsók, minden földi jóval megpakolva. Amilyen egyszerűnek hangzik, olyan kényes elkészíteni, hogy az alap kívül kemény, belül viszont puha, krémes maradjon. Ez a recept az eredeti, bárhol megtekinthető változat, semmit sem változtattam rajta.
olvass továbbKevés olyan desszert van, ami nem a túlzott édességével, díszítésévél, formájával akar hivalkodni, hanem visszafogott, de harmonikus ízeket hoz. Az amerikai sajttorta, ami a mi szánk íze szerint inkább tekinthető túrótortának, pontosan ilyen szelíd sütemény. Nem túl édes, sőt, a krémsajt jellege miatt inkább van néha egy kis sós beütése. Engem egyébként is nagyon izgatnak az édes-sós ízpárok, és mivel ennek a tortának nagyon nagy skálán mozog a cukortartalma (van olyan recept, ami alig tesz bele, és van, amelyik agyon cukrozza), mi is bátran játszhatunk a tónusokkal ahogy szeretnénk.
olvass továbbEz lehetne a cupcake kicsit sarkított magyarra fordítása. Nem összetévesztendő a muffinnal, ami egy kevert tészta, csokival, gyümölccsel megszórva. A cupcake teljesen úgy készül, mint egy torta: piskóta felvert, valami töltelék, és a végén burkolás, ettől lesz a tésztája puha és nedves. Ráadásul a szemnek is kedves a látványa. Egy elegáns vacsorán, de gyerekzsúron is megállja a helyét desszertként, attól függ, mennyire visszük túlzásba a díszítést.
olvass továbbEnnek a desszertnek egy álmos szombat délután szövődött a története. Pont elfogyott minden édesség, én meg nagyon vágytam valami könnyű finomságra. Délelőtt vettem egy pár deka epret - persze még import árut. Nem tehetek róla, ahogy betör a piacra az eper, málna, cseresznye, én addig veszem, amíg látok. Most ez volt az idei első beszerzés, és még nyilván aranyárban mérik, de nem kell már sokat várni, hogy friss, hazai áruval töltsék meg a polcokat. Legalábbis remélem.
olvass továbbElérkezett az ősz és a diós desszertek ideje. A dió nagyon értékes olajokat tartalmaz és magas az E vitamin és kalcium tartalma, a legjobb ha nyersen fogyasszuk. Most egy olyan desszert receptemet mutatom be nektek amely ízre pontosan olyan, mint a hagyományos zserbó. Tudjuk, a hagyományos zserbót sütni kell, viszont ezt nem és sokkal gyorsabban is elkészíthető! Nyers desszertnek is megfelel, az összetevők teljesen természetesek és nem tartalmaz hozzáadott cukrot, továbbá tej,- tojás és gluténmentes! Nem kis hátránya, hogy szénhidrát tartalma is alacsonyabb.
olvass továbbEz a desszert nagyon gazdag szerves kalciumban, hiszen a mákban nagyon sok kalcium van, ezért érdemes beépíteni a kicsik és felnőttek étrendjébe egyaránt. Ajánlom gyerekeknek és anyukáknak is!
olvass továbbMegint egy nagyszerű példa arra, hogy a köles milyen sokféleképpen elkészíthető! A köles az egyik legjobban lúgosító gabonaféle, magas tápanyag és ásványi anyag tartalommal rendelkezik, semleges íze miatt édesen, sósan egyaránt készíthető. Ideális kisgyerekeknek is, hiszen könnyen emészthető, gluténmentes gabona. Anyukáknak alakbarát desszert,- finomság, magas kovasav tartalma miatt építi, táplálja a hajat, körmöt és a bőrt.
olvass továbbVigyázat! Az alábbi kis írást kizárólag Valentinra szánjuk. Egyéb napokon alkalmazva felléphet számos mellékhatás, pl. sírig tartó szerelem és örök boldogság.
olvass továbbMinden évszaknak megvan a “saját desszertje”. A tél számomra a gesztenyepüré szezont jelenti! Hogy finom is legyen meg “egészséges” is, light tejszínhabot teszek a tetejére és magozott cseresznyével díszítem. Betelepszem a tévé elé, keresek egy izgalmas műsort vagy dvd-t és élvezem a téli estét. Kint hatalmas pelyhekben esik a hó én meg maximális kényeztetésben pihenek és szórakozom. Csak ajánlani tudom mindenkinek
olvass továbbElső hallásra túl extrém lehet a meglepő ízkombináció, de amint megkóstolod, megszereted a sós karamellát.
olvass továbbAhogy már említettem nem vagyok valami nagy szakértője a konyhaművészeteknek, de ha olyan kedvem támad, és csakis akkor, bemerészkedem a konyhába! Nem kell komoly alkotásra gondolni, semmi ilyesmi nem fog következni. Először is előveszem a kedvenc szakácsnőm Nigella Lawson valamelyik gyönyörű könyvét és lázasan keresgélni kezdek. Már a csodás illusztrációktól félig jól lakom!!! Azért kedvelem Nigellát, mert a receptjei egyszerűek, a hozzávalókat a sarki éjjel-nappaliban is be lehet szerezni és tíz percnél több időt nem igényel az elkészítésük! Ma egy végtelenül egyszerű desszertet készítek magamnak, csak a kényeztetés kedvéért, végülis hétvége van!
olvass továbbHa gasztronómiai fesztiválokról van szó, nem lehet okunk panaszra, ugyanis mostanság szinte minden hétvégére jut 2-3 ilyen. De valahogy a desszerteket eddig elhanyagolták, a csokoládé köré pedig alig szerveznek fesztivált. Szeptemberben viszont jön az Édes Napok fesztivál, ami kizárólag a csokiról és az édességről szól majd.
olvass továbbKávéhoz csokoládé, bor, desszert vagy éppen likőr. Mind passzol.
olvass tovább