Ne maradj le a legjobb írásainkról!

Kövess minket Facebookon.

Stylemagazin

bezárom

www.stylemagazin.hu
  • STYLE.HU

    Élni tudni kell

  • DIVAT&STÍLUS
    • Hírek
    • Stílusiskola
    • Celebrity
  • SZÉPSÉG
    • Smink
    • Bőrápolás
    • Hajápolás
    • Illatok
  • KERESD A NŐT
    • Fesztelen mindennapok
    • Lélekhangok
    • Férfi szemmel
    • Szívvonal
    • Férfiszempont
  • STYLELIFE
    • Gasztronómia
    • Otthon & Design
    • Egészség
    • Fitness
    • Stylebusiness
    • Utazás
    • Esküvő
    • Stylekids
    • Style family
  • STYLE LOUNGE
  • STYLENEWS
    • Aktuális
    • Interjúk
    • Mobility
    • Style ART
    • Kultúr-kitérő
    • Rendezvények
  • STYLEHOME
Trendek:
Életstílus
Otthon & Design - Top10: így varázsolhatod ragyogóvá a vacsora asztalt karácsonykor

Top10: így varázsolhatod ragyogóvá a vacsora asztalt karácsonykor

Otthon & Design
Keresd a nőt! - Közös ügyünk az állatvédelem – portréinterjú  Dr. Vetter Szilviával

Közös ügyünk az állatvédelem – portréinterjú Dr. Vetter Szilviával

Keresd a nőt!
Stylelife - Nagy téli bakancslista – programok, amelyek felejthetetlenné teszik az ünnepi időszakot!

Nagy téli bakancslista – programok, amelyek felejthetetlenné teszik az ünnepi időszakot!

Stylelife
Divat & Stílus - Stílusiskola: karácsonyi outfitek fehérrel

Stílusiskola: karácsonyi outfitek fehérrel

Divat & Stílus
Stylelife - Mindent a cél érdekében -  Mindent a Bak jegyről

Mindent a cél érdekében - Mindent a Bak jegyről

Stylelife
Keresd a nőt! - Isten nem siet. Nem időkhöz kötött hanem szándékhoz

Isten nem siet. Nem időkhöz kötött hanem szándékhoz

Keresd a nőt!
Stylelife - Mi történik a héten? 2025.12.22-28.

Mi történik a héten? 2025.12.22-28.

Stylelife
Mobility - Luxus Elérhető Áron: Omoda 9 SHS Teszt

Luxus Elérhető Áron: Omoda 9 SHS Teszt

Mobility
Hírek - Az elegancia ünnepe – beszélgetés Kanizsai Szilviával, a Canissi alapítójával

Az elegancia ünnepe – beszélgetés Kanizsai Szilviával, a Canissi alapítójával

Hírek
Stylenews - 10 dolog, amit nem tudtál a Grincsről

10 dolog, amit nem tudtál a Grincsről

Stylenews
Stylelife - A kutya hirtelen kedvetlen, lassú, bújós? – A csendes betegségek láthatatlan jelei

A kutya hirtelen kedvetlen, lassú, bújós? – A csendes betegségek láthatatlan jelei

Stylelife
Keresd a nőt! - Minden rosszban, van valami jó

Minden rosszban, van valami jó

Keresd a nőt!
Keresd a nőt! - A legszebb karácsonyi ajándék lenne, ha még egyszer együtt ülhetnénk az asztalnál

A legszebb karácsonyi ajándék lenne, ha még egyszer együtt ülhetnénk az asztalnál

Keresd a nőt!
Gasztronómia - 10 kreatív és aranyos süti, amit el kell készítened idén karácsonykor

10 kreatív és aranyos süti, amit el kell készítened idén karácsonykor

Gasztronómia
  1. A Magyar Tudományos Akadémia Országos Minősített...

A Magyar Tudományos Akadémia Országos Minősített Borversenye

  • 2011. február 18.
  • Komment

Magyar Tudományos Akadémia Bora versenyre idén ugyan kevesebb versenyző jelentkezett, ám ez a szakmai nívót cseppet sem gyengítette.

  Megosztás Küldés

A Magyar Tudományos Akadémia Országos Minősített Borversenye -  -  -
A bor tudósainak alkotásait mustrálva a tudomány borát kereste az MTA elnöke által felkért, hivatásos borászokból és borkedvelő tudósokból álló zsűri a Magyar Tudományos Akadémia minősített borversenyén. Az immár harmadik éve megrendezett megmérettetésben idén hat kategóriában nyerhették el a legjobb borászok a „Magyar Tudományos Akadémia Bora 2011” elismerő címet. Az aranyérmesek borait néhány hete a VII. Akadémiai Bál vendégei is kortyolhatták.

Az Akadémia elnöke oklevéllel ismerte el az első három helyezett kiválóságát az Országos Minősített Borverseny eredményhirdetésén. A tavaly elindított kezdeményezéssel a Tudományos Akadémia választott borai a legszebb magyar borászhagyományok hiteles képviselőivé válhatnak, és bármely nemzetközi megmérettetésen kiválóan megállják helyüket.

A Magyar Tudományos Akadémia a tudomány mellett az ízes hazai kultúra, a nemes gondolatok és alkotások megalapozója és támogatója is. A Magyar Bor Akadémia küldetése a magyar bor ügyének szolgálata, hírnevének öregbítése. A két intézmény összefogásával megvalósult Akadémiai Borverseny hozzájárul a hazai gasztronómia felemelkedéséhez és méltó módja a magyar bor megünneplésének az Európai Unió Magyar Elnökségének félévében, hiszen az idelátogató európaiak a tudományos kérdések megvitatásával párhuzamosan ízlelhetik meg a különleges magyar borokat.

A nemes versengésben a  győztes mindenekelőtt a magyar bor ügye, és minden résztvevő borászat, pincészet hozzájárult a magyar bor hírnevének elterjesztéséhez, amelyben az MTA  kulcsszerepet vállal. Idén valamivel kevesebb borászat jelentkezett a „Magyar Tudományos Akadémia Bora” versenyre, ám a kiváló minőségű nedűk nehéz helyzetbe hozták az ítészeket. Évjáratfüggő kategóriának bizonyultak a 2010-es rosék, amelyek –főként a tavalyi év időjárási viszontagságai– miatt halványabb arcukat mutatták. Nagyon erős mezőnyben éles verseny alakult ki a felső kategóriás vörös borok és édes borok és pincészeteik között.

A minősített borversenyek szabályzatának megfelelően „vak” kóstolással, 100-as pontrendszerben zajlott a bírálat, elemezve a színt, a tisztaságot, az ízanyagokat és az összbenyomást. Az első körből 10 bor jutott a döntőbe, ahol újabb megmérettetés után alakult ki a végső helyezés. A „Magyar Tudományos Akadémia Bora 2010” összecsapás nyerteseit hat kategóriában választották ki kihirdetése után:

A felső kategóriás fehérborok között a Mátraalja borvidék 2008-as évjáratú  Fríz Hárslevelűje győzedelmeskedett. A Borpalota Kft. mostanában a prémium kategóriában is megméreti magát, nem is eredmény nélkül. Gyöngyös közepén van birtokközpontjuk, az emblematikus épülethez egy meglehetősen egyedi termékskála társul. Varga Péter főborász, akinek lelkiismeretes, magas színvonalú munkája az utóbbi évek borversenyei kimagasló eredményeiben is tükröződik. 2008-ban a Mátrai Borvidéken az Év Borászának választották. A Borpalota jelenleg 140 hektár szőlőterületet művel. A Fríz Hárslevelűhöz túlérett szőlőt szüretelnek. A Hárslevelű szőlőfajta 2008-as évjáratú borára ritka ízösszetettség jellemző. Illatában még kacéran virágos, nektárosan bódító, ízeiben viszont a töppedt szőlő, napszárított barack, aszalt füge és a sziklaszilárd savszerkezet alkot különleges harmóniát.

A Magyar Tudományos Akadémia Országos Minősített Borversenye -  -  -


A felső kategóriás vörösborok közül Günzer Zoltán Pincészetének remekműve, a 2007-es évjáratú Ördögárok nyerte el leginkább az MTA borbíráinak tetszését. Günzer Zoltán borászata az elmúlt néhány év során Villány egyik új, feltörekvő pincészetéből a borvidék elismert borműhelyévé nőtte ki magát. 18 hektár szőlővel rendelkezik a Jammertal-, a Csillagvölgy-, a Bocor és a Dobogó-dűlőkben, az Ördögárok újjászületése jórészt neki köszönhető. Villány eme forró "katlanjában" 7 hektáron cabernet sauvignon-t, cabernet franc-t, merlot-t és kadarkát telepített, dűlője kiváló adottságokkal rendelkezik. Az acéltartályos és a hagyományos technológiák ötvözésének a híve, minden vörösbora hosszabb-rövidebb ideig fahordós érlelésen megy keresztül. Az Ördögárok kitűnő évjárat elegáns bora, ahol a többszöri válogatás után 6 fürt éri meg a szüretet. A tartós meleg és a katlanhatás biztosította az optimális érést Villányban, majd a 22 hónap kisfahordós (225 literes és 500 literes) érlelés finomította, gazdagította a bort, amely intenzív illatú, édes fűszerekkel, nemes fákkal, egzotikus füstösséggel. Elegáns testű, telt anyagú, életteli, komoly szövésű érett bor.

A szintén a felső kategóriához tartozó desszertborok között az idei verseny győztese a Tokaj-Hegyalja borvidék Úri Borok Pincészetének 1999-es évjáratú, 6 puttonyos Tokaji Aszúja. Az Úri Borok Pincészete egy családi vállalkozás, amely 1993-ban alakult, 10 hektáron termel szőlőt, és ennek egy részéből készít bort. Kiváló adottságú szőlőterületekkel rendelkezik, amelyek közül a legjelentősebb a Szent Tamás-dűlőben található, hét hektárnyi egybefüggő terület. Szőlőtermesztésüket a kis tőketerhelés, a gondos zöldmunka és a válogatott szüret jellemzi.

A nyertes desszertbor az elmúlt évek egyik legjobb évjárata Tokaj-hegyalján. Jellemzője, hogy a borok magas sav- és cukortartalommal adják az egyensúlyt. Ez a bor egy birtokválogatás, az átlagos évjáratokhoz képest tartalmasabb, több érlelést igényel, mint általában az aszúk. Négy év után került palackba. A borra jellemző a friss gyümölcsös ízek mellett a rendkívül hosszú utóíz és az érleltség.

A középkategóriás fehérborok közül holtversenyben két bort talált kiemelkedőnek a zsűri. A 2006-os évjáratú, Balaton felvidéki Áldozói Zöldveltelini a Scheller Szőlőbirtok büszkesége. A Scheller Szőlőbirtokot 1722-ben alapította a Goríziából (az akkori Osztrák, Illir tenger-mellék tartományból) erre a vidékre érkező patrícius család sarja, Scheller Károly.  Különleges geológiai, történelmi múlt és természeti adottságok tették a középkorban a magyar királyok udvari bortermő helyévé a vidéket, a Balaton-felvidéki borvidék Káli körzetét. Palackból kiszabadítva szép szalmaszínű a bor. Kissé vadvirágos, gyógynövényes illatú. Az íze teljesen érett, harmonikus, tüzes ital. Gyümölcsből inkább egy kis aszalt sárgabarack érződik, és a bor kicsit, borsos, szénás.

Szintén első helyen végzett Tokaj-Hegyalja 2009-es évjáratú Asszonyfektető édes fehérbora, a Chateau Dr. Kovács Grand Cru pincészet alkotása. A 2003-ban alapított családi vállalkozás központja Pannonhalmán található. Győrben, a városközpontban működik vinotéka. A bor Tokaj-hegyalján, Rátkán, a Kerektölgyes dűlőben, tizenötmillió évvel ezelőtt működött vulkán mellékkürtőjének déli oldalán termett szőlőből készült. Kizárólag természetes tápanyagpótlást alkalmaztak a termelésben és jelentős hangsúlyt helyeztek a terméskorlátozásra. A nehezen művelhető, köves, vulkáni talajon termett szőlőt 2009. november elején kézzel szüretelték.  Markáns Furmint (95 %) és lágy Hárslevelű (5 %) nászából született e nemes bor, melyet forgalomba hozatal előtt egy évig palackban érleltek.
 
A közép kategóriás vörösborok között a Villány-Siklósi borvidékről, a Koch-Vin Pincészetből származó, 2007-es évjáratú Cabernet Sauvignon bizonyult a legjobbnak. A pincék körül 20 hektáros kiváló szőlőterületek találhatók, saját telepítésű fiatal ültetvények minőségi fajtákkal (Kadarka, Pinot Noir, Kékfrankos, Chardonnay, Ottonel Muskotály, Rajnai Rizling, Cserszegi Fűszeres). A felső-bácskai barna csernozjon talaj magas humusz-, mész és tápanyagtartalma, jó vízgazdálkodása miatt az itt termelt szőlőből készült borokat gazdag íz- illatanyagok és magas alkoholtartalom jellemzi. A Villányi borvidék egyik kiváló termőhelyéről, az Imrevölgyből származik ez a védett eredetű „Classicus” vörösbor, amely saját, déli fekvésű szőlőültetvényükön termett, a gondos szüret és kézi válogatás után hagyományosan erjesztik, majd tölgyfahordóban érlelik. A fajtára jellemző illatú, mély rubin színű, elegáns bor. Harmonikus tannin struktúrája késérőjeként érezhető a meggy és a szamóca íze, mögöttük ott bujkál a csokoládé varázsa. Gyönyörű illatok, gazdag ízvilág jellemzi a a palackos érlelésű bort, amelyben olyan harmónia uralkodik, hogy fogyasztása igazi élményt nyújt.

A Magyar Tudományos Akadémia Országos Minősített Borversenye -  -  -


Rosé kategóriában az első helyezést a Gál Pincészet 2010-es évjáratú, kunsági Zweigelt Rosé  bora nyerte. Gál Csaba szőlész és Dignisz Éva borász, mint férj és feleség együtt képviselik a szakmát a birtokon. A 90-es évek közepén vágtak bele családi vállalkozásukba, ma 90 hektár termelését kezelik. Húszhektárnyi terület terméséből lesz bor, a többit szőlőként értékesítik. Boraik tiszták, egyértelműen gyümölcsös karaktert erősítő felfogásban készülnek. A borászati technológiát a terméskorlátozás, a válogatott szüret és az irányított reduktív erjesztés határozza meg. A győztes bor  nagyon halvány hagymahéj színű, fűszeres zamatú, bársonyos.

Az MTA első országos minősített borversenyére több mint 53 borászat nevezett be mintegy 140 borral. A borverseny a nemzetközi szabályok szerint, szigorú rendben zajlott. Az eredmény visszajelzés a borásznak, iránytű a fogyasztónak, kereskedőnek. A „Magyar Tudományos Akadémia Bora” címmel jutalmazott kiváló borok gazdagítják a Magyarországról külföldön és itthon alkotott képet és a magyar borkultúrára irányítják a nemzetközi figyelmet. A mindennapokban mértékkel fogyasztva hozzájárulnak az egészséghez, a jókedvhez, a barátsághoz.

  • bor borok Magyar Tudományos Akadémia

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

  Megosztás Küldés

Szólj hozzá a cikkhez

Stylemagazin.hu

    Kapcsolódó cikkek
    Bor és irodalom: miért találkozik két világ az élményben? - Stylenews, divat, életmód, stílus
    Bor és irodalom: miért találkozik két világ az élményben?
    • Stylenews
    Kell a helyszín- HELLO HILLTOP! - Stylelife, divat, életmód, stílus
    Kell a helyszín- HELLO HILLTOP!
    • Stylelife
    Etyek- A magyar Toszkána - A Rókusfalvy Pincészet 25 éves jubileumi eseményén jártunk.
    Tizennégy ország borászati szakembereinek tudományos találkozója
    Heti top 10A hét legjobb írásai
    Egy igazi apának a családja az első - Keresd a nőt!, divat, életmód, stílus
    Egy igazi apának a családja az első
    • Keresd a nőt!
    Ahhoz, hogy rátalálj a megfelelő emberre, először neked kell megfelelővé válnod - Keresd a nőt!, divat, életmód, stílus
    Ahhoz, hogy rátalálj a megfelelő emberre, először neked kell megfelelővé válnod
    • Keresd a nőt!
    Mindent a cél érdekében -  Mindent a Bak jegyről - Stylelife, divat, életmód, stílus
    Mindent a cél érdekében - Mindent a Bak jegyről
    • Stylelife
    30 romantikus vígjáték téli estékre
    A legszebb karácsonyi ajándék lenne, ha még egyszer együtt ülhetnénk az asztalnál
    Tippek, hogyan ne agyalj
    5 nosztalgikus fekete-fehér film karácsonyra
    6 fajta meditációs gyakorlat
    Amire a nő harmincon túl valójában vágyik
    Top10: tippek a karácsonyi ajándékok stílusos becsomagolásához

    Kapcsolódó cikkek

    Bor és irodalom: miért találkozik két világ az élményben?

    Bor és irodalom: miért találkozik két világ az élményben?

    Kell a helyszín- HELLO HILLTOP!

    Kell a helyszín- HELLO HILLTOP!

    Etyek- A magyar Toszkána -  A Rókusfalvy Pincészet 25 éves jubileumi eseményén jártunk.

    Etyek- A magyar Toszkána - A Rókusfalvy Pincészet 25 éves jubileumi eseményén jártunk.

    Tizennégy ország borászati szakembereinek tudományos találkozója

    Tizennégy ország borászati szakembereinek tudományos találkozója

    Ismét Magyar Bor Napja - KOCCINTÁS 2024 a Vajdahunyadvárban!

    Ismét Magyar Bor Napja - KOCCINTÁS 2024 a Vajdahunyadvárban!

    Öt klasszikus ünnepi édesség tokaji aszúhoz

    Öt klasszikus ünnepi édesség tokaji aszúhoz


    @StyleHu követése

    Kövess minket Instagramon

    RSS csatornáink
    Legfrissebb cikkek
    Divat & Stílus
    Szépség
    Életmód
    Otthon & Design
    Stylelife

    DIVAT&STÍLUS

    • Hírek
    • Stílusiskola
    • Celebrity

    SZÉPSÉG

    • Smink
    • Bőrápolás
    • Hajápolás
    • Illatok

    KERESD A NŐT

    • Fesztelen mindennapok
    • Lélekhangok
    • Férfi szemmel
    • Szívvonal
    • Férfiszempont

    STYLELIFE

    • Gasztronómia
    • Otthon & Design
    • Egészség
    • Fitness
    • Stylebusiness
    • Utazás
    • Esküvő
    • Stylekids
    • Style family

    STYLE LOUNGE

    STYLENEWS

    • Aktuális
    • Interjúk
    • Mobility
    • Style ART
    • Kultúr-kitérő
    • Rendezvények

    STYLEHOME

    • kapcsolat
    • jogi nyilatkozat
    • impresszum
    • adatvedelem
    • rss
    © Stylemagazin.hu Copyright 2007-2025 | WebSite NetSolution Media Zrt.
    • STYLE.HU

      Élni tudni kell

    • DIVAT&STÍLUS
      • Hírek
      • Stílusiskola
      • Celebrity
    • SZÉPSÉG
      • Smink
      • Bőrápolás
      • Hajápolás
      • Illatok
    • KERESD A NŐT
      • Fesztelen mindennapok
      • Lélekhangok
      • Férfi szemmel
      • Szívvonal
      • Férfiszempont
    • STYLELIFE
      • Gasztronómia
      • Otthon & Design
      • Egészség
      • Fitness
      • Stylebusiness
      • Utazás
      • Esküvő
      • Stylekids
      • Style family
    • STYLE LOUNGE
    • STYLENEWS
      • Aktuális
      • Interjúk
      • Mobility
      • Style ART
      • Kultúr-kitérő
      • Rendezvények
    • STYLEHOME
    • MENSTYLE.HU