Kulcsszó keresés /


Csokis, túrós, epres

  • 2014. május 20.

Cukrászpályafutásom azon szakaszához értem, amikor már nem csak konkrét receptúrák alapján készítek édességeket, hanem ha elkap az ihlet, szabadon alkotok, variálok. Ez a torta is így készült, ráadásul születésnapra, úgyhogy szépnek és finomnak is kellett lennie egyszerre. A süti alapja egy brownie piskóta, ami már önmagában is kielégítheti egy földi halandó heti édesség szükségletét. Ezt ellensúlyozandó egy tejszínes túró réteg következik, majd sok-sok eper és házi lekvár.

olvass tovább

Bemelegítés az eperszezonra

  • 2014. április 25.

Kevés olyan desszert van, ami nem a túlzott édességével, díszítésévél, formájával akar hivalkodni, hanem visszafogott, de harmonikus ízeket hoz. Az amerikai sajttorta, ami a mi szánk íze szerint inkább tekinthető túrótortának, pontosan ilyen szelíd sütemény. Nem túl édes, sőt, a krémsajt jellege miatt inkább van néha egy kis sós beütése. Engem egyébként is nagyon izgatnak az édes-sós ízpárok, és mivel ennek a tortának nagyon nagy skálán mozog a cukortartalma (van olyan recept, ami alig tesz bele, és van, amelyik agyon cukrozza), mi is bátran játszhatunk a tónusokkal ahogy szeretnénk.

olvass tovább

Beszélgetés Balczó Péterrel

Balczó Péter operaénekessel, a Magyar Állami Operaház és az Erkel Színház oszlopos tagjával, a nagykörúti Szamos Cukrászdában találkoztam. Észnél kell lenni, hiszen interjúalanyaimnak általában fogalmuk sincs a kinézetemről, így nekem kell kiszúrni őket. Péter elszáguldott a teraszon mellettem, be a kávézóba, én pedig percekig azon morfondíroztam, hogy vajon ő érkezett-e meg, a napszemüvege ugyanis bizonytalanná tett a kérdést illetően. Végül aztán kiderült, hogy valóban ő az, és mire leültem az asztalához, neki már ki is hozták a süteményt és az ásványvizet. Én rendeltem egy koffeinbombát és végre belevágtunk.

olvass tovább

Tenyérnyi tortácskák

  • 2014. április 16.

Ez lehetne a cupcake kicsit sarkított magyarra fordítása. Nem összetévesztendő a muffinnal, ami egy kevert tészta, csokival, gyümölccsel megszórva. A cupcake teljesen úgy készül, mint egy torta: piskóta felvert, valami töltelék, és a végén burkolás, ettől lesz a tésztája puha és nedves. Ráadásul a szemnek is kedves a látványa. Egy elegáns vacsorán, de gyerekzsúron is megállja a helyét desszertként, attól függ, mennyire visszük túlzásba a díszítést.

olvass tovább

Húsvéti Pasqualina – Spenótos ricottával

  • 2014. április 15.

Az olaszok egyik kedvelt húsvéti, hagyományos receptje a spenóttal, eredetileg ricottával, tojással készített, leveles tésztába becsomagolt és ropogósra sütött sós sütemény. Ezt átreformáltam az állati fehérjék mellőzésével: a tejet és tojást mellőztem. Hidegen – melegen kitűnő ünnepi recept. Melegen lehet egy feltét, hidegen salátával, hideg tálként is megállja a helyét.

olvass tovább

Variációk linzertésztára

  • 2014. április 12.

Ennek a desszertnek egy álmos szombat délután szövődött a története. Pont elfogyott minden édesség, én meg nagyon vágytam valami könnyű finomságra. Délelőtt vettem egy pár deka epret - persze még import árut. Nem tehetek róla, ahogy betör a piacra az eper, málna, cseresznye, én addig veszem, amíg látok. Most ez volt az idei első beszerzés, és még nyilván aranyárban mérik, de nem kell már sokat várni, hogy friss, hazai áruval töltsék meg a polcokat. Legalábbis remélem.

olvass tovább

Valentín képeslap-torta

  • 2014. február 12.

Hányszor fordult már elő, hogy valamelyik közösségi oldal felületén megpillantottad a képet, amit az egyik barátnőd postolt, az éppen elkészült tortájáról vagy süteményéről, és már gépelted is a kommentet, hogy tudja a címed, várod a házhozszállítást? Ha esetleg Te kaptál már több ilyen hozzászólást, egy hihetetlenül kreatív ötletet mutatunk neked, amivel meglepheted az ismerőseidet. Valentín-napi torta-képeslap, de nem ám a hagyományos módon!

olvass tovább

Olajok, amelyek többet érnek a fáraók kincsénél

  • 2013. december 02.

Hallottál már olyan olajról, amellyel ruhát tisztíthatsz, süteményt ízesíthetsz és meggyógyíthatod az érzékeny fogínyed? És ez csak három a citromolaj 18 féle praktikus alkalmazási lehetőségéből. A citromolaj pedig csak egy a százféle esszenciális olajból, amelyet egy most indult honlap kínál.

olvass tovább

A Cake-pops varázsa

  • 2013. október 26.

A sütinyalóka ismertebb nevén Cake-Pops az egyik legkedveltebb édesség a gyermekek körében. A házibulik nagy kedvence igazából bármilyen alkalomra elkészíthető, a legjobb benne mégis az, hogy akár apró sütemény maradványokból is könnyedén összeállítható és máris osztogathatjuk

olvass tovább

Mai mosoly: joghurtos zsemle, ellenállhatatlan

  • 2013. október 02.

Egy forró zsemle, vagy egy forró kenyér…sajnos egyiknek sem tudok ellenállni. A forró péksüteméynek a kedvenceim, nem tagadom. Csak sajnos finom házias ízt ritkán érezni a közértben beszerzett péksütemények, kenyérfélék esetében.

olvass tovább