Kulcsszó keresés /


A munkaerő megtartása lesz a legfontosabb feladat idén

  • 2023. február 01.

Látványos változás a munkaerőpiacon nem várható 2023-ban, de a munkaerő megtartására sokkal nagyobb fókuszt fognak tenni a vállalatok, mint az eddigiekben. A Magyarországon továbbra is fennálló munkaerőhiány miatt a nagyobb foglalkoztatók ugyanis jellemzően egymástól szívják el a munkaerőt a versenyképességük megtartása érdekében. Év elején különösen megfigyelhető ez a trend, hiszen nagyobb a hajlandóság munkahelyváltásra, különösen a gyári és a betanított munkák területén. „A dolgozók figyelik a béreket, és ezekben a pozíciókban gyakoribb a munkahelyváltás, könnyebben mozdulnak, ha valahol kedvezőbb juttatási csomagot ajánlanak. A megélhetési költségek növekedése egyértelműen mobilabbá tette a munkavállalókat országon belül is. A bérigények idén is tovább nőnek majd, ez a kiugrás már 2022 második felében is látható volt” – osztja meg tapasztalatait Mihályi Magdolna, a Jobtain HR Szolgáltató Kft. ügyvezetője.

olvass tovább

7 dolog, amit tudnod kell, ha az elfojtott érzelmeid a felszínre törnek

Ha kicsit megállunk és nem söpörjük többé minden problémánkat a szőnyeg alá, hanem szembenézünk velük akkor azzal sok szinten megkönnyítjük a saját életünket, de elsőre sokkolóan hathatnak ránk a saját érzelmeink. Ha elég biztonságban érzed magad ahhoz, hogy merj érezni, akkor sok esetben a régi sebek is felszakadnak, amik azért hegedtek be, hogy megvédd magad.

olvass tovább

Tudom az utat egy új világba! - Mindent a Vízöntőkről!

Egy Vízöntő küldetése, hogy fejre állítsa a világot és persze mindenkit maga körül. Hogy ezt miért szeretné, a válasz roppant egyszerű: Csak. Másodsorban azért is, mert ő maga a megújulás, az eredetiség, minden, ami extrém, ezért szeretne mindent fenekestül felforgatni és megreformálni. Őt mindig a változás, a fejlődés lehetősége foglalkoztatja, nem bírja a megszokott, unalmas dolgokat, a stagnálást. Eleme a levegő, és ezt szilárd minőségben uralja. Vagyis, az értelem, intelligencia, legerősebb jegye a Vízöntő.

olvass tovább

Szüless újjá

Bármikor újjászülethetsz, ehhez nem szükséges új évet kezdened, minden nap, minden egyes percben lehetőséged van új életet teremtened magadnak. Mutatjuk, hogy hogyan!

olvass tovább

Az élet több annál, hogy csak létezz

Több mint udvariaskodó beszélgetések halmaza, több mint a hétvégi bódulatod, és több annál, hogy átaludd a perceket, amiket azzal is tölthetnél, hogy felfedezel. Hogy a vágyaid után menj és ha kell, csákánnyal vágd magad előtt az utat, hogy elérd őket.

olvass tovább

A változás félelmetes, különösen azért, mert legtöbben a komfortzónánkban éljük életünket

  • 2022. december 14.

Nem tagadható, hogy az élet kiszámíthatatlan, és gyakran kénytelenek vagyunk olyan változtatásra, amelyre valójában nem készültünk fel és nem is számítottunk rá. Munkahelyeket veszítünk, embereket veszítünk, másik országba költözünk, vagy olyan kedvezőtlen körülmények között találjuk magunkat, amelyek kezelésére nem tanítottak meg. Ezek a dolgok arra kényszerítenek minket, hogy változtassunk valamin, amire talán még tényleg időnk sem volt felkészülni.

olvass tovább

Szeretünk és elengedünk

Sosem értjük meg igazán, hogy mit jelent a „vágyak elengedése”-tézis, amíg nem merülünk bele az élet sűrűjébe. Hiszen eleinte minden állandónak hat, itt vannak a barátaink, családtagjaink, itt vagyunk egy fix közegben, ahol nem árthat senki nekünk, mert sosem vagyunk egyedül. De a változást senki sem kalkulálja bele.

olvass tovább