Leírás bemutatkozás, szolgáltatások
A Somló lankáin közel 40 éve foglalkozik a Szabó család szőlőtermesztéssel és borkészítéssel. A két és fél hektáron elterülő családi ültetvény a Somló dél-nyugati oldalán a Séd forrástól 200 méterre található. Kiemelkedően magas fekvése, bazaltos talaja, még hangsúlyosabban érezteti a család boraiban a tradicionális somlói karaktert.
A szakmai irányítást a család három prominens férfitagja végzi:
Szabó Gyula - Fő szakmai irányító, agrármérnök
Szabó Attila - borász, kísérletező
ifj. Szabó Gyula - a legnagyobb teherbírású; borász
A pincészet domináns szőlőfajtája a juhfark, de megtalálható az olaszrizling, a velteleni, és a zengő is. A juhfark igazi kuriózum a borgasztronómiában, mert igen ritka, egyedi jellemzőkel bíró fajta. Ritkaságának fő oka az, hogy kevés olyan hely található, ami igazán kedvez ennek a fajtának. A Somló-hegy kedvező földtani és klimatikus adottságai miatt ez a fajta itt kiemelkedő minőségű bort képes produkálni akár a gyengébb években is. A rendkívüli faja és az ideális helyszín már régen fogalommá vált, ez a Somlói Juhfark.
A borok többsége hagyományos fahordós érleléssel készül, megőrizve a tradicionális jelleget. A birtok és a pince a régió egyik legmagasabb pontján, a tengerszint felett 250 m magasan fekszik. Részben ennek köszönhető, hogy a pince átlaghőmérséklete igen alacsony: nyáron nem emelkedik 14 fok fölé, télen akár 7 fokig is süllyedhet.
Térkép elhelyezkedés