Leírás bemutatkozás, szolgáltatások
Az Oszvald Pincészet borászati tevékenysége 1984-ben Balatoncsicsón kezdődött, majd 1998-ban a Somló-hegyen folytatódott.
A kezdeti idők a birtok vásárlásával kapcsolatos teendőkkel, a rajta lévő kiöregedett szőlők további sorsával való vívódással, és a nehéz döntések meghozatala utáni új telepítések megvalósításával teltek.
Ma a birtok nagysága 13,5 hektár. A termőterületek a hegy derekán, nagy lejtésű, nehezen művelhető, de a szőlő szempontjából ideális területen fekszenek. A termőterületek vásárlásakor százéves szakmai tapasztalatokat, irodalmi leírásokat és történelmi emlékeket vettem figyelembe (pl. hétévente éri jégverés a Somlót, de mindig csak egyik oldalát), de nem hagytuk figyelmen kívül a globális felmelegedéssel kapcsolatos, már ma is érezhető hatásokat.
Ezért a szőlőinket három hegyközség (Somlójenő, Somlószőlős és Doba) birtokterületén vásároltuk a hegyen, délnyugati, nyugati, keleti és északkeleti tájolással. A termőtalaj rendkívül változatos, ezért a szőlőfajták telepítésekor nagyon gondosan kellett eljárnunk. Így került pl. az olaszrizling a dobai oldalba, amelynek vas- és magnéziumtartalmú talaja ideális a fajta számára.
A Somlón elismert fajták közül a juhfark, a furmint és az olaszrizling a területek 30-30%-án, a hárslevelű pedig a 10%-án lett telepítve. A mára termőre fordult szőlő feldolgozása, irányított erjesztése és tárolása a 13,5 hektár termésének megfelelő kapacitású, újonnan épített pincében történik. Az érlelés az öreg pincében, hagyományos hordós érleléssel, a szőlőfajtától és a bortól függően 6 hónaptól 2 éves időtartamig tart. Az újonnan telepített szőlők folyamatosan fordulnak termőre, a 2006-os évjáratú boraink már két-három éve termőre fordult szőlőkből készültek.
Térkép elhelyezkedés