Ne maradj le a legjobb írásainkról!

Kövess minket Facebookon.

Stylemagazin

bezárom

www.stylemagazin.hu
  • STYLE.HU

    Élni tudni kell

  • DIVAT&STÍLUS
    • Hírek
    • Stílusiskola
    • Celebrity
  • SZÉPSÉG
    • Smink
    • Bőrápolás
    • Hajápolás
    • Illatok
  • KERESD A NŐT
    • Fesztelen mindennapok
    • Lélekhangok
    • Férfi szemmel
    • Szívvonal
    • Férfiszempont
  • STYLELIFE
    • Gasztronómia
    • Otthon & Design
    • Egészség
    • Fitness
    • Stylebusiness
    • Utazás
    • Esküvő
    • Stylekids
    • Style family
  • STYLE LOUNGE
  • STYLENEWS
    • Aktuális
    • Interjúk
    • Mobility
    • Style ART
    • Kultúr-kitérő
    • Rendezvények
  • STYLEHOME
Trendek:
Életstílus
Style lounge - Karácsonyi koccintás – ünnepi koktélok, amik mindenkit elvarázsolnak

Karácsonyi koccintás – ünnepi koktélok, amik mindenkit elvarázsolnak

Style lounge
Keresd a nőt! - Ajándék

Ajándék

Keresd a nőt!
Mobility - Nem véletlen, hogy a belső sávban mindig egy Škoda villog le - Škoda Octavia Combi RS 2025

Nem véletlen, hogy a belső sávban mindig egy Škoda villog le - Škoda Octavia Combi RS 2025

Mobility
Otthon & Design - Top10: így varázsolhatod ragyogóvá a vacsora asztalt karácsonykor

Top10: így varázsolhatod ragyogóvá a vacsora asztalt karácsonykor

Otthon & Design
Keresd a nőt! - Közös ügyünk az állatvédelem – portréinterjú  Dr. Vetter Szilviával

Közös ügyünk az állatvédelem – portréinterjú Dr. Vetter Szilviával

Keresd a nőt!
Stylelife - A kutya hirtelen kedvetlen, lassú, bújós? – A csendes betegségek láthatatlan jelei

A kutya hirtelen kedvetlen, lassú, bújós? – A csendes betegségek láthatatlan jelei

Stylelife
Keresd a nőt! - Isten nem siet. Nem időkhöz kötött hanem szándékhoz

Isten nem siet. Nem időkhöz kötött hanem szándékhoz

Keresd a nőt!
Stylelife - Mindent a cél érdekében -  Mindent a Bak jegyről

Mindent a cél érdekében - Mindent a Bak jegyről

Stylelife
Stylelife - Mi történik a héten? 2025.12.22-28.

Mi történik a héten? 2025.12.22-28.

Stylelife
Hírek - Az elegancia ünnepe – beszélgetés Kanizsai Szilviával, a Canissi alapítójával

Az elegancia ünnepe – beszélgetés Kanizsai Szilviával, a Canissi alapítójával

Hírek
Keresd a nőt! - A legszebb karácsonyi ajándék lenne, ha még egyszer együtt ülhetnénk az asztalnál

A legszebb karácsonyi ajándék lenne, ha még egyszer együtt ülhetnénk az asztalnál

Keresd a nőt!
Stylenews - 10 dolog, amit nem tudtál a Grincsről

10 dolog, amit nem tudtál a Grincsről

Stylenews
  1. STYLELIFE
  2. Gasztronómia
  3. Szakács akarsz lenni? Akkor ezt tudnod kell!

Szakács akarsz lenni? Akkor ezt tudnod kell!

  • 2023. március 17.
  • Komment
  Tetszik
32
  Megosztás Küldés

 

Miután valaki eldöntötte, hogy szakács lesz, elkezd vendéglátó iskolába járni: tanul, gyakorlatra jár. De már az elején tudnia kell, hogy az iskolák által átadott tudás édes kevés lesz ahhoz, hogy a mostani vendéglátás mérhetetlen szerteágazó tárházában otthon érezze magát. A tanrend és a tananyag sajnos idejétmúlt, és nem követi a világ trendjeit. A szakácsmesterség gyakorlati szakma, és ha igazán jó akar lenni valaki, rengeteg lexikális tudással is fel kell vérteznie magát. Minden az alapoktól kezdődik, kicsit talán hasonlít a mára már elfeledett katonaélethez: takarítani, felmosni, sikálni, és elviselni a többiek ugráltatását. Jószerével csak alap dolgokat csinálhat a kezdő, és valószínűleg hosszú ideig csak az alapanyagok előkészítésében fog részt venni. Az viszont biztos, ha jól megtanul szeletelni, zsülient vágni, előbb-utóbb odaengedik a tűzhelyhez is. És az sem árt, ha felkészítjük magunkat arra, hogy nem szép szóval fogják utasítani a kezdő szakácsot. A gyakorlati időszak rendkívül fontos, hiszen itt dől el minden. Vagyis nem mindegy, hova kerül valaki. Ha jó étterembe és jó séf mellé, akkor meg tudja vetni a szakmában a lábát. Persze, csak ha alázattal áll hozzá – mert ha nem, akkor már lehet, hogy itt elveszik a kedvét az egésztől. Ha tovább akarunk jutni ezen az időszakon, akkor legyünk makacsak és türelmesek. Összességében 14-16 óra munka, rengeteg meló, sok kiabálás, számtalan kioktatás. Ha ezt pár évig kibírja valaki, és csapattag válik belőle, mindent megtesz, amit kérnek, előbb vagy utóbb közelebb kerülhet a tényleges szakmához. Nagyon fontos tény, hogy ha valakivel sokat üvöltenek  a konyhában, az jó! Csak azokat terhelik, és kap újabb feladatokat, akiket a séf alkalmasnak talál rá. Ha ez nem történik meg, akkor letettek az emberről, és nem fog tanulni semmit.

Szakács akarsz lenni? Akkor ezt tudnod kell! - STYLELIFE - Gasztronómia - főzés, szakács, szakácsmester,

Ha szakács akar lenni valaki, tudnia kell, hogy  a hétvége, mint olyan, nagy valószínűséggel megszűnik számára. Az ünnepnapok nagy részét munkával fogja tölteni, mivel a vendéglátós időbeosztása teljesen más, mint az átlagemberé, más életritmust és más életvitelt igényel. Ha valaki viszont beleszeret ebbe az életbe, könnyen lehet, hogy számára ez nem jelent problémát.

Ha valaki szakácsnak áll, tudnia kell, nem lehet beteg: nincs megfázás, influenza vagy láz, nem fáj a hát és a láb, nincs fejfájás, és nem is fáradt. Ezek nem okok arra, hogy valaki otthon maradjon. Tudni kell, hogy a szakmában általában órabér van, ezért ha nem dolgozik a szakács, nem keres. Mellesleg, ha elkezd nyavalyogni valaki a saját problémáin, kinézik a konyháról.

Jellemzően a szakácsok 25-30 éves korig sok helyen dolgoznak. Ez nagyon fontos, mert a szakmát csak jó szakemberek mellett lehet megtanulni, és nincs olyan, hogy már minden megvan. Ez egy olyan foglalkozás, ahol folyamatosan képeznie kell magát az embernek, hogy tartsa a tempót.

Mindezen nehézségek mellett, aki ezeket végigcsinálja, szeretettel és alázattal teszi a dolgát, csodálatos ételeket fog készíteni. Nincs annál szebb és jobb érzés, mikor a szakács főztjétől boldogok a vendégek. Fantasztikusan felemelő érzés, ha a vendég kihívatja a séfet a konyháról, hogy gratuláljon neki. Ha a mindennapi munka mellett szakmai versenyeken, megmérettetéseken is részt vesz valaki, biztos lehet benne, hogy akár hogy is végez, elismeri a szakma őt.

Budafoki Tamás további írásai ------> Instagram, Facebook, Blog

Előző
2 / 2. oldal

  • főzés szakács szakácsmester

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

  Tetszik
32
  Megosztás Küldés

Szólj hozzá a cikkhez

Stylemagazin.hu

    Kapcsolódó cikkek
    Egészben sült karfiol, isteni szószokkal (zöld tahini, zöldfűszeres joghurt) - Stylelife, divat, életmód, stílus
    Egészben sült karfiol, isteni szószokkal (zöld tahini, zöldfűszeres joghurt)
    • Stylelife
    Paradicsom consommé, tonhalgombóccal - Stylelife, divat, életmód, stílus
    Paradicsom consommé, tonhalgombóccal
    • Stylelife
    2025 Gasztronómiai trendjei: Fenntartható és egészségtudatos Konyha
    Szakács akarsz lenni? Akkor ezt tudnod kell!
    Heti top 10A hét legjobb írásai
    Egy igazi apának a családja az első - Keresd a nőt!, divat, életmód, stílus
    Egy igazi apának a családja az első
    • Keresd a nőt!
    Ahhoz, hogy rátalálj a megfelelő emberre, először neked kell megfelelővé válnod - Keresd a nőt!, divat, életmód, stílus
    Ahhoz, hogy rátalálj a megfelelő emberre, először neked kell megfelelővé válnod
    • Keresd a nőt!
    Mindent a cél érdekében -  Mindent a Bak jegyről - Stylelife, divat, életmód, stílus
    Mindent a cél érdekében - Mindent a Bak jegyről
    • Stylelife
    6 jel, hogy egy felnőtt nővel van dolgod
    30 romantikus vígjáték téli estékre
    A figyelem ajándéka
    6 fajta meditációs gyakorlat
    Amire a nő harmincon túl valójában vágyik
    Top10: tippek a karácsonyi ajándékok stílusos becsomagolásához
    Az almaecet 8 jótékony hatása

    Kapcsolódó cikkek

    Egészben sült karfiol, isteni szószokkal (zöld tahini, zöldfűszeres joghurt)

    Egészben sült karfiol, isteni szószokkal (zöld tahini, zöldfűszeres joghurt)

    Paradicsom consommé, tonhalgombóccal

    Paradicsom consommé, tonhalgombóccal

    2025 Gasztronómiai trendjei: Fenntartható és egészségtudatos Konyha

    2025 Gasztronómiai trendjei: Fenntartható és egészségtudatos Konyha

    'Ahhoz, hogy elérd a célod, tudnod kell, mit akarsz!' Kedvenc idézeteink Gordon Ramsaytól

    'Ahhoz, hogy elérd a célod, tudnod kell, mit akarsz!' Kedvenc idézeteink Gordon Ramsaytól

    „Nekem is kell a kihívás!”- interjú Krausz Gáborral

    „Nekem is kell a kihívás!”- interjú Krausz Gáborral

    Milyen az ideális kültéri konyha?

    Milyen az ideális kültéri konyha?


    @StyleHu követése

    Kövess minket Instagramon

    RSS csatornáink
    Legfrissebb cikkek
    Divat & Stílus
    Szépség
    Életmód
    Otthon & Design
    Stylelife

    DIVAT&STÍLUS

    • Hírek
    • Stílusiskola
    • Celebrity

    SZÉPSÉG

    • Smink
    • Bőrápolás
    • Hajápolás
    • Illatok

    KERESD A NŐT

    • Fesztelen mindennapok
    • Lélekhangok
    • Férfi szemmel
    • Szívvonal
    • Férfiszempont

    STYLELIFE

    • Gasztronómia
    • Otthon & Design
    • Egészség
    • Fitness
    • Stylebusiness
    • Utazás
    • Esküvő
    • Stylekids
    • Style family

    STYLE LOUNGE

    STYLENEWS

    • Aktuális
    • Interjúk
    • Mobility
    • Style ART
    • Kultúr-kitérő
    • Rendezvények

    STYLEHOME

    • kapcsolat
    • jogi nyilatkozat
    • impresszum
    • adatvedelem
    • rss
    © Stylemagazin.hu Copyright 2007-2025 | WebSite NetSolution Media Zrt.
    • STYLE.HU

      Élni tudni kell

    • DIVAT&STÍLUS
      • Hírek
      • Stílusiskola
      • Celebrity
    • SZÉPSÉG
      • Smink
      • Bőrápolás
      • Hajápolás
      • Illatok
    • KERESD A NŐT
      • Fesztelen mindennapok
      • Lélekhangok
      • Férfi szemmel
      • Szívvonal
      • Férfiszempont
    • STYLELIFE
      • Gasztronómia
      • Otthon & Design
      • Egészség
      • Fitness
      • Stylebusiness
      • Utazás
      • Esküvő
      • Stylekids
      • Style family
    • STYLE LOUNGE
    • STYLENEWS
      • Aktuális
      • Interjúk
      • Mobility
      • Style ART
      • Kultúr-kitérő
      • Rendezvények
    • STYLEHOME
    • MENSTYLE.HU