Kulcsszó keresés /


Női balerinák – egy nőies lábbeli története

  • 2022. június 22.

A balerina cipők eredete régebbre nyúlik vissza, mint azt gondolnánk. Eredete természetesen a baletthoz köthető, noha alapvetően a balettcipő és a balerinacipő két különféle modellt takart. Mégis egy szálból indultak el és váltak a világ egyik legnépszerűbb női viseletévé. Az alábbiakban erről olvashatunk majd.

olvass tovább

Négykarikás autóval a Győri Balett új igazgatója

  • 2020. augusztus 04.

Velekei László, a Győri Balett új igazgatója a mai naptól egy orkafekete, dinamikus Audi Q7 S line quattrot vezet. A neves társulat új vezetőjének az Audi Hungaria az immár 23 esztendeje tartó partnerség jegyében állította rendelkezésre az autót. A jármű Pozsonyban készült, 286 lóerős motor hajtja, melyet Győrben gyártanak.

olvass tovább

Edzés ajánló: kipróbáltam az InfraTrainert

  • 2017. június 19.

Régebben kifejezetten sokat edzettem, és mozogtam, mostanában pedig próbálok (próbálnék) ehhez visszatérni, azonban még keresem a tökéletes mozgásformát és az egyéb lehetőségeket. Egy időben jártam edzőterembe, volt, hogy rendszeresen futottam, korábban kosárlabdáztam és táncoltam, jártam felnőtt balettre, sőt voltam már kick box edzésen is. Amit pedig legutóbb kipróbáltam, az az InfraTrainer, úgyhogy most az ezzel kapcsolatos tapasztalataimat szeretném megosztani.

olvass tovább

Ma van a tánc világnapja

  • 2017. április 29.

Az 1983-ban útjára indult neves ünnep idén kerül megrendezésre 34. alkalommal. Az táncos hagyományt a klasszikus balett óriásának tartott Jean-Georges Noverre születésnapján, április 29-én tartják.

olvass tovább

InternationBalLET – Új koreográfusok

  • 2017. március 31.

Az InternationBalLET 2016-ban jött létre az Olasz Kultúrintézet és a Magyar Állami Operaház olasz és más külföldi táncosainak együttműködésével. A művészeti elgondolást először 2016. május 23-án láthatta a közönség a "Passion, Love...Life" című ősbemutató formájában, az Olasz Kultúrintézet Verdi termében.

olvass tovább

Teljesen kezdő balett óra felnőtt fejjel

Kiskoromban a szüleimnek köszönhetően elég sokat mozogtam, ha jól emlékszem, a balett volt az első, amit gyakoroltam több-kevesebb sikerrel, majd évekig néptáncoltam, kosárlabdáztam, eközben kipróbáltam az rsg-t és úsztam is. Az életem természetes része volt a mozgás, nyolcadikos koromig a hétköznapokon legalább négy estét tánc vagy tornateremben töltöttem. Gimiben atletizálni kezdtem és futóedzésekre, illetve versenyekre is jártam, közben pedig jazz balettoztam. Majd pedig jött az egyetem, a költözés, és mintha ezzel mindent elvágtak volna, tipikus lusta egyetemista lettem.

olvass tovább

A mozgás művészete: Lélegzetelállító fotósorozat profi táncosokról

  • 2016. október 06.

Az NYC Dance Project egy olyan kezdeményezés, amelynek célja, hogy bemutassa a tánc és a táncosok mágikus világát. Ennek hátterében Ken Browar, divatfotós és felesége, Deborah Ory, táncos/fotós áll – a The Art of Movement, azaz a mozgás művészete nevet viselő könyvük hamarosan megjelenik, telis-tele szenvedélyüknek hódoló táncosok magával ragadó képeivel.

olvass tovább

A balerinafestő halálára

  • 2015. július 19.

Ma 181 éve született a formabontó francia festő és szobrász, Edgar Degas. Műveihez ihletet a lóversenyek, az opera és a balett világából merített. Saját korában még nem ismerték el, mára azonban méltó helyet foglal a legnagyobbak között.

olvass tovább