Kulcsszó keresés /


A mellrák hónapja: csak néhány percnyit szánj az életedre!

  • 2011. október 07.

Október a mellrák elleni küzdelem hónapja. A betegség ellen küzdő és szerencsésen túlélő hírességek a nyilvánosság elé, és próbálják lelkesíteni sorstársaikat. Magyarországon már 10 éve sétálnak át ismert és ismeretlen hölgyek a Lánchídon, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy pár perces vizsgálattal megmenthető az élet.

olvass tovább

Az internet megváltoztatja a memóriánk

  • 2011. július 21.

Amerikai kutatók kísérleteikkel azt mutatták meg, hogy bonyolultabb kérdések után, amikor a vizsgálatba bevont emberek tudták, hogy a tények megtalálhatók számítógépen, kisebb erőfeszítést tettek az adatok felidézésére, jobban koncentráltak viszont annak felidézésére, hogy hol találják meg. A kutatók szerint az internet valamiféle "ügyintéző" (tranzaktív) memóriaként működik, amely "helyettünk és számunkra emlékezik".

olvass tovább

Tekerd vagy ne tekerd? Bicikli a városban

  • 2011. július 20.

A városi levegőt rengeteg autó és busz, ipari gáz szennyezi, ezért ezen a területen kerékpározni nemhogy egészségesebb lenne, mint bármely más közlekedési eszköz, hanem éppen hogy több kockázatot jelent - jelentették ki kanadai kutatók egészséges önkéntesekkel végzett vizsgálatuk alapján.

olvass tovább

Szemüveg vagy kontaktlencse?

  • 2011. július 08.

Hogy valaki viselhet-e kontaktlencsét vagy sem, alapos szemészeti vizsgálat alkalmával dől el. Ha a szakorvostól zöld utat kapunk, igen széles kontaktlencse-kínálatból választhatunk

olvass tovább

Csodás borzongás: múmiák a múzeumban

  • 2011. június 09.

A Szépművészeti Múzeum gyűjteményében őrzött négy múmiát, valamint az azokon nem rég elvégzett tudományos vizsgálatok eredményeit mutatja be az intézményben csütörtökön nyíló különleges kiállítás, valamint a kutatásokat összefoglaló 3D film.

olvass tovább

A szívnek is szüksége van 7-8 óra alvásra

  • 2011. április 11.

Az utolsó néhány évben több vizsgálat arra utalt, hogy mind a keveset alvók, mind a hosszú órákat szundikálók szívbetegség-kockázata fokozódik. Most egy angol és olasz kutatókból álló munkacsoport az eddigi legtöbb elérhető adat földolgozása alapján igyekezett ezt a kérdést megválaszolni, és eredményeiket az European Heart Journal közölte.

olvass tovább

Dr. Csernus Imre: A férfi

  • 2009. június 15.

Dr. Csernus Imre, Magyarország celeb-pszichiátere a Nő hatalmas sikere után ismét lecsap, nem is akármilyen könyvvel, a Férfival. Pszichiáterként ugyanis pontosan tisztában van vele, hogy a nőket saját maguk vizsgálatán kívül már csak a férfiak érdeklik jobban. Olvassák most őt:

olvass tovább

Dohányosok alvásgondjai?

  • 2008. április 15.

A Johns Hopkins Egyetem kutatói a korábbiaknál alaposabb alvásvizsgálati módszerekkel végzett kutatásuk során azt találták, hogy a dohányosok nehezebben alszanak el, a felszínesebb alvás miatt pedig kevésbé pihenik ki magukat, mint azok, akik nem dohányoznak. A nikotin serkentő hatása az éjszaka folyamán egyre csökken, ami erős hiányérzetet válthat ki: feltehetően ez az, ami az alvás minőségét is negatívan befolyásolja.

olvass tovább

Lakjon jól és fogyjon le!

  • 2007. december 10.

Hogy a kettő együtt is lehetséges? Igen, sőt: táplálkozáskutatók legújabb vizsgálatai szerint, csak jóllakottan lehet igazán eredményes fogyókúrát folytatni.

olvass tovább

Tájékozatlan munkavállalók

  • 2007. december 08.

Sajnos, amit eddig is sejtettünk, igaz. A magyar munkavállalaló (de igaz a munkaadói oldalra is) az esetek nagy részében egyáltalán nincs tisztában a jogaival, illetve a kötelezettségeivel.Címünk aktualitásának a munkaköri orvosi alkalmassági vizsgálatok kapcsán van. Ennek kapcsán az Egyenlő Bánásmód Hatóság (továbbiakban EBH) jogszabály módosítást nyújtott be.

olvass tovább