Tesztfőzésén tettük próbára az új Zepter edényeket
A szerencsésebbek legalább az edényei miatt ismerhetik a repülőket és jahtokat is készítő prémium márkát. Ha úgy sem, akkor most már tényleg el kell kezdeni spórolni rá, mert kijött a legújabb sorozat, amelynek tesztfőzésén tiszteletét tette a gasztroírók krémje.
Mint később kiderült, nem azért, hogy jól lakjunk, hanem azért, hogy megcsodáljuk, hol tart már a tudomány a főzés terén. Persze rögtön le kell szögeznem, hogy a jövő konyhaeszközeinek láttán mindenki számára azonnal világos volt, hogy még mindig van mit tanulni. A tudott technikák ezekkel az űrben fogant lábasokkal nem feltétlen fognak működni.
Havas Dórinak (Lila füge blog) sem volt elég ideje „zepterizálódni", ezért prezentációs menüjében voltak apróbb botlások. De ez sem neki, sem a főzőrendszernek nem volt felróható, egyszerűen nem volt idejük összeszokni. A válásom előtt nekem is volt Zepterem, és nem tudtam vele hibázni.
A Zepter egy tradicionális márka, amely nyugodtan hátradőlhetne, csak arra koncentrálva, hogy ne változzon a minőség. De ők nem ültek tétlenül az elmúlt években sem. Míg az én szépemlékű lábasomnak még csak hőmérője volt, addig ezek a kütyük már nyomást és főzési időt is mérnek, sőt kommunikálnak velünk vagy a kompatibilis Zepter főzőlapokkal.
Miközben Dóri áztatás nélküli babból készülő, indiai fűszerezésű főzelékében kicsit kopogós maradt a bab, a süteménye pedig elfüstölt, mindenki tátott szájjal hallgatta, mennyi energiát, vizet, olajat lehet megtakarítani ezekkel a főzőrendszerekkel. Az emeletes lábasban együtt, mégis külön szinten párolódik zöldség és halgolyó. Az elektropolírozással készülő, hőelosztó lábasaljnak köszönhetően egy csepp olaj nélkül lehet steaket sütni, még lazasból is! Ezt tökéletes bizonyságot nyert, ez a rízzsel tálalt fogás lett a blogger menüjének csúcspontja. Ezek után nem volt nehéz elhinni, hogy tésztafőzéskor elég egy liter vizet tölteni fél kiló tésztához, lefedni és hagyni megfőni – a víz egy csepjét sem kell majd leönteni. A lábasok talpa pedig annyi hőt tárol, hogy felére csökken a főzésre fordított energia, hiszen az étel részben a tűzről levéve fő tovább. Városi legendák szerint egy 20 percet hevített, nagy nyomású lábasban (ez a Zepter kuktája) megfő a marha hús, amíg levezet az ember Pestről Balatonra.
A csomagtartóban főzést nem próbáltuk ki, de azt a Mezzo Kuzin konyhájában is tapasztaltuk, hogy a húsok nem vesztenek a súlyukból és méretükből, mert a főzőrendszer minden nedvességet a fedő alatt tart. Az új sorozat legizgalmasabb vonzereje mégis az, hogy nem kell folyton a tűzhely körül lennünk, mert az okos lábasok szólnak a főzőlapnak, ha lejárt a főzési idő. Persze ilyenkor csak egy Zepter készülék képes kikapcsolni magát, de ha nem ilyen van otthon, akkor sincs gond, mert nálunk a csipogó (vagyis rezgő), ami még a kertben is figyelmeztet.
Ez ám a Smart life!
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez