Pink álom - cékla minden mennyiségben
Köményes savanyúságként mindig is nagy kedvencem volt, de csak pár éve fedeztem fel, mennyi minden készíthető a cékla nevű szuperzöldségből. Ez az élénkszínű, édeskés, ropogós gyökér számtalan formában fogyasztható, levesként, főételként, italként, de gyümölcsökkel, zölkdségekkel kombinálva nagyszerű nyers salátaalap vagy nassolnivaló.
Egészségügyi szempontból a cékla kiemelkedően magas antioxidánstartalommal bír, segít megelőzni a rákos megbetegedéseket, magas vitamin-, ásványianyag- és rosttartalmánál fogva energiát ad, javítja az emésztést, csökkenti a vérnyomást, a gyulladásokat, a vércukorszintet; és növeli a szexuális teljesítőképességet. Ha eddig te sem éreztél elég bátorságot az elkészítéséhez, íme néhány mennyei tipp, amikből ötletet meríthetsz.
1. Cékla smoothie
1 db cékla
fél ananász
1 marék eper
1-2 ek kókuszreszelék
fél citrom/lime leve
kevés méz
A felaprított/lereszelt hozzávalókat tedd egy turmixgépbe, önts rá annyi vizet, hogy ellepje az alapanyagokat és már kész is az isteni smoothie. Ha jeges élvezetre vágysz, dobj bele pár jégkockát is. Ananász és eper helyett tehetsz bele almát, répát is.
2. Pink ropogós:
10 dkg puha kókuszzsír
20 dkg zabpehely
10 dkg reszelt, nyers cékla
2 tk mustár
bors
10 dkg reszelt sajt
1 tk só
1 tk lenmag
2-3 ek. liszt
A kókuszzsírt olvaszd meg, a céklát tisztítsd meg és apró lyukú reszelőn reszeld le. A hozzávalókat teheted gépi aprítóba, vagy pedig egy keverőtálban alaposan dolgozd össze. Ha szereted a rusztikus alakzatokat kanállal merd sütőpapírra és lapítsd keksz alakúra, ha pedig szabályos kekszeket készítenél, lisztezett felületen óvatosan nyújtsd vékonyra és késsel/derelyevágóval szeleteld fel akármilyen alakúvá. 180-190 fokos sütőben süsd kb. 15 percig. Fogyaszd önmagában, felvágottal, szendvicskrémmel, vagy ahogy tetszik.
3. Céklás-almaleves
2 db cékla
3 db alma
1 db vöröshagyma
fél citrom leve és reszelt héja
2 dl natúr joghurt
só, bors
olívaolaj/kókuszzsír
Az apróra vágott hagymát zsiradékon dinszteld meg, add hozzá a reszelt céklát és annyi vizet, hogy éppen, hogy ellepje. Sózd, borsozd, és főzd puhára. Mikor már a cékla puha, a léhez add hozzá a reszelt almát, a citrom héját és levét. A levest forrald fel, pürésítsd egy botmixerrel, hőkiegyenlítéssel keverd hozzá a joghurtot majd hűtsd le. Tálald frissen reszelt céklával és almával hidegen.
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez