Ne maradj le a legjobb írásainkról!

Kövess minket Facebookon.

Stylemagazin

bezárom

www.stylemagazin.hu
  • STYLE.HU

    Élni tudni kell

  • DIVAT&STÍLUS
    • Hírek
    • Stílusiskola
    • Celebrity
  • SZÉPSÉG
    • Smink
    • Bőrápolás
    • Hajápolás
    • Illatok
  • KERESD A NŐT
    • Fesztelen mindennapok
    • Lélekhangok
    • Férfi szemmel
    • Szívvonal
    • Férfiszempont
  • STYLELIFE
    • Gasztronómia
    • Otthon & Design
    • Egészség
    • Fitness
    • Stylebusiness
    • Utazás
    • Esküvő
    • Stylekids
    • Style family
  • STYLE LOUNGE
  • STYLENEWS
    • Aktuális
    • Interjúk
    • Mobility
    • Style ART
    • Kultúr-kitérő
    • Rendezvények
  • STYLEHOME
Trendek:
Életstílus
Stylelife - Mi történik a héten?    2025.12.01-07.

Mi történik a héten? 2025.12.01-07.

Stylelife
Stylenews - Mindent a Mikulásról

Mindent a Mikulásról

Stylenews
Keresd a nőt! - Én nem akarom eladni magam

Én nem akarom eladni magam

Keresd a nőt!
Mobility - Manga Panda - Lexus Rz 300e Teszt

Manga Panda - Lexus Rz 300e Teszt

Mobility
Gasztronómia - 10 különleges forró csoki

10 különleges forró csoki

Gasztronómia
Divat & Stílus - Stílusiskola: így viselj fekete miniszoknyákat

Stílusiskola: így viselj fekete miniszoknyákat

Divat & Stílus
Keresd a nőt! - Ezeket a dolgokat szeretnénk megkapni tőletek, Férfiak

Ezeket a dolgokat szeretnénk megkapni tőletek, Férfiak

Keresd a nőt!
Stylelife - Táplálkozási problémák és hiányállapotok kutyáknál – amikor a bőr és a szőr jelez először

Táplálkozási problémák és hiányállapotok kutyáknál – amikor a bőr és a szőr jelez először

Stylelife
Keresd a nőt! - Mozaikcsalád – 'A mostoha'

Mozaikcsalád – 'A mostoha'

Keresd a nőt!
Keresd a nőt! - Amikor mindenki jobban tudja nálad, hogy neked mi a jó

Amikor mindenki jobban tudja nálad, hogy neked mi a jó

Keresd a nőt!
  1. STYLELIFE
  2. Gasztronómia
  3. Mai mosoly: risotto project

Mai mosoly: risotto project

  • 2013. szeptember 05.
  • Komment

Risotto, mert szeretem, mert egészséges, mert könnyű elkészíteni és mert olasz! Beköszöntött az ősz, ám téli ételnek sem utolsó, szuperlaktató és hamar kész van, egy finom fehérborral pedig kiváló tavaszi emlékeket idéz fel ez az étel.

  Megosztás Küldés

Mai mosoly: risotto project - STYLELIFE - Gasztronómia - mosoly bisztró, risotto,

Ezerféleképpen variálható, lehet enni köretként, önmagában, édességnek (természetesen akkor nem risotto, hanem tejberizs). Egyébként primi piatti az olaszoknál, vagyis  mindig első fogásként eszik, ez alól az ossobucco alla milanese képez kivételt, melynél köretként készítik a risotto alla milanese-t. Jó az újrahasznosíthatósága is, lehet a maradékból risotto frittátát (tojással összesütni), risotto in padellát (serpenyőbe lapogatva kisütni) készíteni, vagy mozzarellával töltött gombócokat (lásd a recepteket később). Egész ősz szakállas már ez az étel, azt mondják, hogy a régi kásaételekből alakult ki, már az ókorban is ették. Nem olyan régen olvastam, hogy éttermekben előre el szokták készíteni, ami meglepő, tekintve hogy a risotto, állottan nem túl finom. Úgy készítik el előre, hogy háromnegyedig megfőzik a risottot, ezután egy tepsibe lapogatják, hogy ne váljon túlságosan ragacsossá majd az utolsó löket alaplevet a melegítésénél keverik hozzá. Legutóbb kipróbáltam én is ezt a módszert, és bevállt.

Összetevők:

300 g risotto rizs (arborio:álzalában mindegyik szupermarketben kapható, baldo, carnaroli)

150 ml száraz fehérbor, amit utána jól meg lehet inni ha marad

1 l zöldségalaplé, lehetőleg bió kockából, vagy házilag gyártott

só, bors

1/2 db vöröshagyma kockázva

1 db zellerszár kockázva

Feltéthez:

300 g koktélparadicsom

3 ág friss bazsalikom

2 ág friss oregáno

3 gerezd fokhagyma

olívaolaj

petrezselyem opcionális

Mai mosoly: risotto project - STYLELIFE - Gasztronómia - mosoly bisztró, risotto,
Elkészítése:

A risotto biancohoz, amit egyébként magában is lehet fogyasztani, vagy köretként készíteni, a házilag készített zöldségalaplevet felmelegítem egy lábosban, és takarékon folyamatosan melegen tartom. Egy másik megfelelő méretű lábosban egy löttyintés olívaolajat melegítek, rádobom a felkockázott hagymát, zellert, pirítom, ameddig illatozni kezd majd egy kis sóval rádobom a rizst, tovább pirítom, amíg kissé kesernyés diós ízt vesz fel, majd rálocsolom a fehérbort, és addig kevergetem amíg elillan az alkohol és felveszi az aromáját.

Ezután keverés-keverés-keverés! Jöhet az alaplé, amit merőkanalanként adagolom a rizshez, folyamatos kevergetés mellett, minden adag alaplevet addig kevergetem a rizsben ameddig azt fel nem szívja, utána jöhet a következő adag, ez eltart egy jó 15-20 percig, amikor elfogy az alaplé le veszem a tűzről és hagyom egy picit pihenni (ekkor a risotto még egy kicsit folyósabb mint kéne) 5-10 perc csendes pihenő után, hozzáadom a sajtot (most fele-fele adtam a kétféle sajtot, de természetesen az eredeti receptbe csak parmezán sajtot kell tenni) jól elkeverem, és végül a vajat is hozzákeverem, utána ha szükséges borsozom sózom. Ezt hívják Risotto Bianconak, vagyis risotto alapnak!

Amennyiben feltét kerül a risottomhoz, legyen az bármilyen zöldségféle, akkor azt előre elkészítem jelen esetben a 300g paradicsomot megfelezem, a fokhagymát zúzom, majd jól felaprítom, olívaolajat melegítek egy serpenyőben rádobom a fokhagymát, pirítom amíg el kezd illatozni, rádobok egy ág petrezselymet felaprítva, majd jöhet a paradicsom és a bazsalikom-oregáno letépkedett leveleinek nagyobb része, mondjuk legyen a fele, így pirítom amíg szépen megfonnyad a paradicsomom majd félreteszem. A risotto készítésének annál a lépésénél mikor a parmezánt adnám hozzá, a sajt előtt hozzáforgatom a paradicsomos feltétet, hozzáadom a sajtot, végül a vajat és készen is van egy tökéletes vacsorának vagy ebédnek való.

Szóval a mai risotto projekt az alapokkal kezdődik melynek neve risotto bianco, és egy egyszerű bazsalikomos-oregános-paradicsomos feltéttel folytatódik. Későbbiekben jön még, rókagombás (a kedvencem), ossobuccohoz való, risi e bisi, céklás, tökös, bazaslikomos-fetás, tavaszi zöldfűszeres, articsókás. A risotto bianco (vagyis a risotto alap) elsajátításával egyébként később bármilyen zöldségfélével, hallal hússal variálható ízletes változatos és tápanyagban gazdag ételt készíthetünk.

Mai mosoly: risotto project - STYLELIFE - Gasztronómia - mosoly bisztró, risotto,

                                                                                                                             Szabó Dorottya

                                                                                                                              Mosoly Bisztró

  • mosoly bisztró risotto

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

  Megosztás Küldés

Szólj hozzá a cikkhez

Stylemagazin.hu

    Kapcsolódó cikkek
    Mascarponés citromtorta - Stylelife, divat, életmód, stílus
    Mascarponés citromtorta
    • Stylelife
    Mai mosoly: sajttorta másképp - Stylelife, divat, életmód, stílus
    Mai mosoly: sajttorta másképp
    • Stylelife
    Mai mosoly: gesztenyés bejgli
    Mézeskalács emberkék támadása
    Heti top 10A hét legjobb írásai
    Milyen csillagjegyű társ illik hozzád? - Keresd a nőt!, divat, életmód, stílus
    Milyen csillagjegyű társ illik hozzád?
    • Keresd a nőt!
    10 film, ami után elhiszed, hogy létezik az az egy, igaz szerelem - Stylenews, divat, életmód, stílus
    10 film, ami után elhiszed, hogy létezik az az egy, igaz szerelem
    • Stylenews
    Addig tényleg nem számít komolynak egy kapcsolat, amíg nincs közös életterület? - Keresd a nőt!, divat, életmód, stílus
    Addig tényleg nem számít komolynak egy kapcsolat, amíg nincs közös életterület?
    • Keresd a nőt!
    30 romantikus vígjáték téli estékre
    Ezeket a dolgokat szeretnénk megkapni tőletek, Férfiak
    Nők, a kombinálás mesterei
    Öreg lelkek felnőtté válása
    10 különleges forró csoki
    5 dolog, amit senki sem mond el, mielőtt elkezdesz jógázni
    A tökéletes téli édesség: gőzgombóc recept

    Kapcsolódó cikkek

    Mascarponés citromtorta

    Mascarponés citromtorta

    Mai mosoly: sajttorta másképp

    Mai mosoly: sajttorta másképp

    Mai mosoly: gesztenyés bejgli

    Mai mosoly: gesztenyés bejgli

    Mézeskalács emberkék támadása

    Mézeskalács emberkék támadása

    Mai mosoly: karácsonyi rugelach

    Mai mosoly: karácsonyi rugelach

    Mai mosoly: Sült paprika krémleves

    Mai mosoly: Sült paprika krémleves


    @StyleHu követése

    Kövess minket Instagramon

    RSS csatornáink
    Legfrissebb cikkek
    Divat & Stílus
    Szépség
    Életmód
    Otthon & Design
    Stylelife

    DIVAT&STÍLUS

    • Hírek
    • Stílusiskola
    • Celebrity

    SZÉPSÉG

    • Smink
    • Bőrápolás
    • Hajápolás
    • Illatok

    KERESD A NŐT

    • Fesztelen mindennapok
    • Lélekhangok
    • Férfi szemmel
    • Szívvonal
    • Férfiszempont

    STYLELIFE

    • Gasztronómia
    • Otthon & Design
    • Egészség
    • Fitness
    • Stylebusiness
    • Utazás
    • Esküvő
    • Stylekids
    • Style family

    STYLE LOUNGE

    STYLENEWS

    • Aktuális
    • Interjúk
    • Mobility
    • Style ART
    • Kultúr-kitérő
    • Rendezvények

    STYLEHOME

    • kapcsolat
    • jogi nyilatkozat
    • impresszum
    • adatvedelem
    • rss
    © Stylemagazin.hu Copyright 2007-2025 | WebSite NetSolution Media Zrt.
    • STYLE.HU

      Élni tudni kell

    • DIVAT&STÍLUS
      • Hírek
      • Stílusiskola
      • Celebrity
    • SZÉPSÉG
      • Smink
      • Bőrápolás
      • Hajápolás
      • Illatok
    • KERESD A NŐT
      • Fesztelen mindennapok
      • Lélekhangok
      • Férfi szemmel
      • Szívvonal
      • Férfiszempont
    • STYLELIFE
      • Gasztronómia
      • Otthon & Design
      • Egészség
      • Fitness
      • Stylebusiness
      • Utazás
      • Esküvő
      • Stylekids
      • Style family
    • STYLE LOUNGE
    • STYLENEWS
      • Aktuális
      • Interjúk
      • Mobility
      • Style ART
      • Kultúr-kitérő
      • Rendezvények
    • STYLEHOME
    • MENSTYLE.HU