Diétás farsangi fánk
A farsangi szezonban sem kell lemondanod a hagyományos finomságokról, bőven elég, ha tudatosan megválasztod az alapanyagokat. Mi megtaláltuk az egyik legfinomabb és legegészségesebb fánk receptjét, amit lelkiismeret-furdalás nélkül fogyaszthatsz, ha követed a tanácsainkat.
Hozzávalók:
50 dkg diabetikus liszt
3 tojássárgája
3 dkg élesztő
10 dkg eritrit porcukor
egy csipet tengeri só
10 dkg olvasztott light vaj/kókuszzsír
4 dl langyos tej (lehet növényi alapú is)
kókuszolaj a sütéshez
diabetikus kajszibarack lekvár
Elkészítése:
Az élesztőből egy kevés langyos, cukros tejjel kovászt készítünk (mivel nem hagyományos cukorral dolgozunk, így az élesztő nem baj, ha nem fut fel). A lisztet mélyebb tálba tesszük, összekeverjük a maradék cukorral, és a megkelt kovászt az olvasztott vajjal/kókuszzsírral beleöntjük.
Összekeverjük a tojássárgáját a cukorral, a sóval és a maradék (kb 3dl) langyos tejjel, hogy a liszthez hozzáadva a galuskánál valamivel keményebb tésztát kapjunk (érdemes a kézi robotgép dagasztó spiráljával dolgozni).
Jó alaposan összegyúrjuk, majd konyharuhával letakarva meleg helyen kelesztjük (kb 1 óra). Ha duplájára kelt, lisztezett deszkára borítjuk, és a tetejét is meglisztezve, sodrófa helyett a széleit kihúzogatva kb. egy ujjnyi (2-3 cm) vastagra nyújtjuk. Lisztezett fánkszúróval (vagy egy pohár/bögre szájával) kiszaggatjuk, majd meleg helyen még kb. fél órát pihentetjük.
A kókuszzsírt felforrósítjuk, majd a kiszaggatott fánkok közepét óvatosan kézzel kilyukasztjuk és a forró kókuszolajba tesszük. Ha azt az oldalát tesszük először az olajba, ami a nyújtódeszka felé volt, szép szalagos fánkot kapunk. A fánk mindkét oldalát pirosra sütjük, majd papírtörlőn alaposan lecsöpögtetjük.
Fogyaszthatjuk cukormentes lekvárral, pudinggal, eritrit porrcukorral, vagy olvasztott, diabetikus csokoládéval; de sütés előtt meg is tölthetjük ugyanezekkel a fogyókúrás alapanyagokkal.
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez