Kulcsszó keresés /


Különlegességek, amit aligha tudtál Magyarország legrégebbi pezsgőpincészetéről

  • 2023. december 29.

A Törley József által alapított, immár több mint 140 éves múltra visszatekintő pezsgőgyár indulásától kezdve mind a mai napig a hazai piac központi szereplőjének tekinthető. Valóban csaknem megkerülhetetlen szereplő, hiszen Magyarország messze legnagyobb összefüggő szőlő-termőterülettel rendelkezik. Az évtizedek során számos rendkívül érdekes rekord ért el és így kötődik a társasághoz, amely bizonyítja milyen meghatározó szereplője a piacnak. Ezekből gyűjtöttünk össze három igazi érdekességet.

olvass tovább

Hennessy VSOP launch party

  • 2019. november 19.

A Hennessynél a cognac nem rögtönzött. Kedvességgel és figyelemmel, keménységgel és szeretettel készítik el. Először is elkészül az alapbor, ami ugni blanc-ból készül, ez egy könnyű gyümölcsös szőlőfajta, mely tökéletesen illik a Hennessy ház réztartájaihoz, ahol kétszer párolják le.

olvass tovább

A kékfrankost mindenki szereti

  • 2019. április 02.

A kékfrankos hazánk legnépszerűbb és legelterjedtebb kékszőlő-fajtája: országszerte közel 8000 hektáron termesztik, ami kb. 12-13%-át teszi a hazai szőlőskerteknek. A kékfrankosból készült borok a fogyasztókat elsősorban gyümölcsösségükkel és stílusbeli változatosságukkal nyűgözik le: a borászok pedig a fajta megbízhatóságát és sokoldalúságát hangsúlyozzák.

olvass tovább

Kristinus Borbirtok: szombaton jótékonysági futónap a szőlőhegyen!

  • 2018. szeptember 05.

Még lehet regisztrálni a Kristinus Borbirtok már hagyományosnak számító terepfutására, ahol kicsik és nagyok, amatőrök és profik, különböző futamokon rajtolhatnak értékes nyereményekért. A sokszínű családi napon többek közt lesz még Lego-sarok; lovaskocsi-túra; ugrálóvár, este pedig exkluzív Magashegyi Underground koncert. A környéken nincs hasonló kezdeményezés, a szervezők még egy szelfi pontot is felállítottak a gyönyörű balatoni tájban.

olvass tovább

Teázó szőlőtőkék – ez volna a jövő?

  • 2018. március 28.

Megkétszereződött a bio borászatok száma hazánkban az elmúlt pár évben, a magyar termelők többsége a bor minőségén szeretne javítani az újításokkal. A bio azonban csak az első lépésük a természet felé, sokan már a biodinamikus gazdálkodás iránt is komolyan érdeklődnek. Eszerint a borászat jövője a gépek és vegyszerek kiiktatásában rejlik, helyüket a lovak, gyógynövények és a különböző preparátumok veszik át.

olvass tovább

Ma van a bor világnapja

  • 2017. május 25.

Magyarországon is egyre többen tudják, hogy május 25. a Bor Világnapja, amely Szent Orbán napjához, a szőlő és bor védőszentjéhez kapcsolódik. Ezért is tartanak ilyenkor sok helyen Orbán napi ünnepet a Bor Világnapját követő hétvégén, legyen szó a Tokaji Szent Orbán zarándoklatról, vagy az Orbán napi Bor és Pinceünnepről.

olvass tovább

A gasztronómia védőszentjei beköltöznek a Gellértbe

  • 2016. november 05.

Idén az újbor bíráját, a szőlősgazdák védőszentjét, azaz Szent Mártont és a gasztronómia védőszentjeit idézi meg az ország legizgalmasabb Márton napi programsorozatán a Danubius Hotel Gellért november 10-13. között. Mások mellett a cseh sörök, a szakácsok, pincérek, az érlelt sajtok és a szőlőművesek védőszentjeinek mítosza lengi majd be a patinás szállodaépület összes termeit, ahol izgalmas étkekkel, nedűkkel és programokkal várják a vendégeket.

olvass tovább

Vörös áfonyás arcpakolás

  • 2016. január 22.

Kend a fejedre! Az vörös áfonya esetében vegyük szó szerint a tanácsot, ugyanis nem csak egy zamatos, rendkívül egészséges gyümölcsről van szó, hanem a bőrünkre is jó hatást gyakorol. Otthon, pár összetevőből Te magad is előállíthatod a házi arcmaszkodat. Áfonyán kívül, piros szemű szőlőre, egy kis grépfrútlére, és színtelen zselatinra lesz szükséged. Az elkészült kence tele lesz A- és C-vitaminnal, melyek elősegítik a kollagéntermelést, kiválóan a hidratálja a bőrt, és az áfonya sikeresen veszi fel a harcot a szabad gyökök által okozta ráncok ellen.

olvass tovább

A világ legjobb konyakjai

  • 2014. december 12.

Az igazi csak és kizárólag Franciaországban készülhet., de a minőség szempontjából, ott sem mindegy, hogy hol. A Párizstól 453 kilométerre fekvő Cognac csendesen bújik meg a szőlőskertek, erdők, völgyek, dombok, kastélyok, hordók és raktárépületek között. A délnyugat-franciaországi vidék központja egy mindössze 20 ezer lakosú kisváros, amely egyben az ital névadója is. Ma pedig a konyak világnapja van, így összegyűjtöttük nektek a világ legjobb konyakjait.

olvass tovább

Szépülj szőlőből!

  • 2014. augusztus 07.

Lassan indul a szőlő szezonja, és mi itthon szerencsére különösképp el vagyunk kényeztetve belőle. Ne habozzunk hát, együk, igyuk és készítsünk belőle házi-pakolásokat, kencéket.

olvass tovább