Kulcsszó keresés /


Egy íz az erdőből – receptekkel

  • 2023. május 18.

Imádom, amikor tavasszal megyek autóval a Mecsek kanyargós útjain, az ablak letekerve, a zene szól, süt a nap és érzem a medvehagyma illatát. Ez az illatos kis növény egész Európában elterjedt, a nedves, árnyas erdőkben érzi jól magát, nálunk főleg a Mecsekben. Cikkünkben három mennyei medvehagymás finomság receptjét is megadjuk.

olvass tovább

Európa utolsó ősrengetege, a Bialowieza-erdő

  • 2016. február 26.

Mintha csak egy hatalmas, zöld óriás kapna be, olyan érzés belépni az ősrengeteg egyszerű fakapuján; fejünk felett összezár a zöld ezernyi árnyalatában pompázó lombkorona, s csak az erdő szokásos, halk neszeit lehet hallani. Kidőlt, korhadt fatörzsek, öles fák, puha mohatakaró, apró gombácskák és fehéren virágzó medvehagyma rétek jelzik, hogy itt már a természet az úr.

olvass tovább

Szörényi Örs konyhája: Medvehagyma

  • 2015. április 14.

Mostanság időről-időre felüti a fejét egy-egy slágertermék, amit aztán unalomig sulykol a trend. Szerintem, ha helyén kezeljük ezeket, sokkal jobban fogjuk értékelni, nem várunk tőlük többet, mint amik…

olvass tovább

Valódi tavaszhírnök: a medvehagyma

  • 2015. március 21.

Ha az aktuális időjárási viszonyokból nem is, a szezonális zöldségekből, gyümölcsökből lehet tudni, milyen évszak van. Az egyik ilyen jelző növény a márciusban népszerű medvehagyma, ami mostanra ellepi az összes valamirevaló piacot.

olvass tovább

Medvehagymás-spenótos quiche

  • 2014. február 06.

Egyszer már írtam arról, mennyire imádom a pitéket akár édes, akár sós. Nálam, akármelyik jöhet! A tengernyi medvehagymámnak és a jó fej zöldségesemnek köszönhetően – a legalább annyi spenótom révén – újra egy sós pitét készítettem. Megint csak 30 perc volt a tészta elkészítése, amíg kicsit pihent megcsináltam a tölteléket és már mehetett is a jól előmelegített sütőbe. Este vacsinak, másnap ebédre egy kis karamelizált balzsamecetes salival tökéletes volt, még a Főni is megjegyezte micsoda finomságot ebédelek.

olvass tovább

Mai mosoly: chorizzos szendvics

  • 2013. július 15.

Imádom a szendvicseket, a kedvencem az aszaltparadicsomos mozzarellás. Sokszor eszem például ebédre is a Nemsütinél valami fincsi vega szendvicset. Nagyon finom krémeket kennek a kenyérre, meg egyébként is 1 percre van tőlük a munkahelyem. Innen volt az ötlet hogy medvehagyma pestot kenek a szendvicsemre.

olvass tovább

Szekszárd és az úti pogi

  • 2013. június 06.

Az útipogi története tavalyra nyúlik vissza, amikor is Török-Bognár Renáta kiposztolta a medvehagymás pogácsa receptjét. Azóta akárkinek megsütöttem, aranyba foglalja a nevem. Szóval Reni ezúton is köszönöm. Kicsit persze változtattam rajta, de nem azért mert nem volt jó úgy ahogy volt (tökéletes), hanem kitaláltam, hogy kipróbálom tejföllel elkevert túróval, és vaj helyett házi kacsazsírral, valamint újhagymával.

olvass tovább