Kulcsszó keresés /


'Az ember erősebb, mint a sors, s mindent ki lehet bírni, ha jó a lelkiismeretünk.' Idézetek Márai Sándortól

  • 2019. szeptember 21.

Bizonyára nem véletlen, hogy minden családi könyvespolcon ott lapul legalább egy Márai-kötet. Márai Sándor gondolati gazdagsága, műfaji sokszínűsége és írásainak művészi értéke nem véletlenül emelte korunk – és szüleink-nagyszüleink generációjának – legolvasottabb polgári írói közé. Habár életének önkezével vetett véget, emléke mind máig köztünk él. Íme néhány csodálatos gondolat Márai Sándor tollából.

olvass tovább

A lábtörlő-szindróma 4 biztos jele

Aranyfüstben, hamis pénzért játszunk, - írja Márai Sándor- mert talán fogalmunk sincs, hogy tele van a zsebünk színarannyal. Miért nem vagyunk tisztában az értékeinkkel? Miért herdáljuk el azokat aprópénzért, és tesszük magunkat hiába-emberekké, akik mindig csalódnak, mert hiába intelligensek, hiába szépek, hiába odaadók?

olvass tovább

15 szívhez szóló idézet Márai Sándortól

  • 2017. december 15.

Bizonyára nem véletlen, hogy minden családi könyvespolcon ott lapul legalább egy Márai-kötet. Márai Sándor (1900-1989) gondolati gazdagsága, műfaji sokszínűsége és írásainak művészi értéke nem véletlenül emelte korunk – és szüleink-nagyszüleink generációjának – legolvasottabb polgári írói közé. Habár életének ezelőtt önkezével vetett véget, emléke mind máig köztünk él. Íme 15 szívhez szóló gondolat a számunkra legkedvesebb műveiből.

olvass tovább

Márai Sándor Amerikája

  • 2015. február 17.

"A napnyugati civilizáció Leonardo da Vinci műhelyében kezdődött. Lehet, hogy a General Motors műhelyében ér véget." A Kassán, Budán, Itáliában és Amerikában egyaránt otthont kereső és otthont teremtő író életét, élet-helyszíneit bemutató bédekker sorozat negyedik, amerikai emigráns éveket ismertető kötete kapcsán a Hadik Irodalmi Szalon ismét Márai estet tart. Február 18-án a Kávéházban képben, felolvasásban és beszélgetésben is megelevenedik a XX. század egyik legkülönlegesebb sorsú magyar írója.

olvass tovább

Anya sohasem mosolyog

  • 2013. február 11.

„Első látásra, de még később is, társalgás, kacér szóváltás közben egészen olyan volt, mint egy igazi nő. De később, mikor mintegy testével kellett hitelesíteni mindazt, amit mondott, mindenki észrevette, hogy nem igazi nő, csak afféle diétás. Ez a meglepetés többeket elriasztott’’ – írta Márai Sándor.

olvass tovább

Mozikban a Kaland című magyar film

  • 2011. október 31.

Sipos József Kaland című filmje nem más, mint Márai Sándor azonos című színdarabjának adaptációja. A film középpontjában egy szerelmi háromszög áll: a neves orvosprofesszor (Gerd Böckmann, német tévés színész) fiatal és szép felesége (Marozsán Erika) beleszeret a professzor patronáltjába (Csányi Sándor).

olvass tovább