Kulcsszó keresés /


Az olasz gasztronómia

Az olaszok számára az étkezés társasági esemény, a legegyszerűbb ételeket is nagy élvezettel fogyasztják. Az olasz konyha lényegesebben egészségesebb a magyarnál, hiszen több zöldséget használnak, és a nálunk elterjedt sertészsír helyett olivaolajat használnak. Ugyanakkor vonható párhuzam a két ország szokásai között, hiszen tőlük vettük át a vörös-és fokhagymát, valamint a száraztésztát.

olvass tovább

Vámpírok és vírusok ellen - fokhagyma

  • 2017. április 10.

A fokhagyma régóta világszerte nagy sikernek örvend: az egyiptomiak szent növényként tisztelték, egyes népek az ókorban varázserővel ruházták fel. A középkorban gyógyító és tisztító erőt tulajdonítottak neki. A fokhagyma gerezdeket amulettként viselték a nyakukban, mert úgy gondolták, hogy az megvédi őket a szemmel verés és a betegségek ellen.

olvass tovább

Pestos lazac fokhagymás brokkolis tésztával

  • 2017. március 22.

A következő egyszerűen és gyorsan elkészíthető receptet azoknak szeretnénk ajánlani, akik a rohanó életükben is törekszenek egészséges ételeket fogyasztani. Ebédként elegendő energiát nyújt a nap hátralévő részére, de vacsoraként is tökéletes könnyű fogás lehet.

olvass tovább

Cukkinis lecsó Nóritól

  • 2014. augusztus 05.

A nyár legnagyobb slágere nálam a sok paradicsommal és sok paprikával készülő lecsó, ám szerintem bármilyen szezonális zöldséget bele lehet dobni, attól biztosan csak jobb lesz. A hazai egytálétel rokona a francia ratatouille, amibe kerül padlizsán, cukkini, fokhagyma, valamint mediterrán fűszerek, mint bazsalikom, oregánó. Ha van otthon, én még gombát is szoktam bele tenni. A most bemutatott fogás leginkább a francia és a magyar között mozog, a kevésbé nyitottak kedvéért most csak cukkini került bele pluszba, no meg persze sok-sok fűszer.

olvass tovább

Kreol konyha - Jambalaya

  • 2014. március 03.

A jambalaya olyan amerikai-spanyol-francia étel, mely félig rizottó, félig paella. A spanyol bevándorlók készítették először, de mivel csak drága volt a sáfrány, így azt paradicsommal helyettesítették. New Orleansban lett aztán ebből a jambalaya, ahol francia és karibi befolyásra kerültek bele kreol fűszerek, a cayenne bors, koriander, oregano, fokhagyma, chili, stb. Hasonlóan a paellához ez sem kötött recept, hozzáadni halat, rákot, bármilyen zöldséget. Ami fontos, az a fűszerezés, illetve, a füstölt kolbász! Fűszeres, kicsit csípős és nagyon finom. Íme a recept:

olvass tovább

Mai mosoly: cukkinis tészta

  • 2013. augusztus 06.

Anyukámmal kettesben voltunk. Ő szegényke egésznap dolgozott a kertben, gondoltam meglepem és kap egy fincsi tésztát ebédre.Volt itthon zsenge cukkini, friss chili, fokhagyma és fusilli más nem is kellett. Pompás ebéd lett. Nem mellesleg kb. 15 perc alatt kész van.

olvass tovább

Nagy Nemzeti fokhagyma Nap

  • 2013. április 18.

Gondoltátok volna, hogy a fokhagymának is van egy napja, amikor megemlékeznek világszerte a növény áldásos hatásáról, számos recepttel ünnepelve? Ezt a napot, nemzetközileg, április 19-én tartják, amikor is a fokhagyma gyógyerejére, számos felhasználási módjára hívják fel a figyelmet. Ez a cseppet sem hétköznapi zöldség, igazából egy gyógynövény, amely nevéhez híven, komoly gyógyerővel bír.

olvass tovább