Kulcsszó keresés /


Egyetlen balatoni burgerezőként lett Gault&Millau díjazott a Bitang Burger

  • 2025. november 11.

Libamájjal és fekete fokhagymával startol az ősz a Balaton díjnyertes burgeresénél Bekerült a tíz év után visszatérő Gault&Millau nemzetközi étteremkalauzba, valamint elnyerte a Szakmai Elit „Év hamburgerezője 2025” díját az alsóörsi Bitang Burger. A 2021-ben nyílt vendéglátóhelyet a Gault&Millau "Pop" (Popular Establishments) kategóriájába sorolták, ezzel a magyarországi vendéglátóhelyek felső egy százalékába emelve azt.

olvass tovább

Krémes fokhagymás-sajtos csirke – a hétvégi asztal sztárja

  • 2025. október 11.

A hétvége arról szól, hogy egy kicsit lassítsunk, és megengedjük magunknak a valódi élvezeteket , akár egy jól sikerült beszélgetést, akár egy illatos, selymesen krémes fogást a tányéron. Ez a fokhagymás-sajtos csirke pontosan ilyen: egyszerű, de mégis elegáns, tele ízzel . Kívül aranyló, belül omlós, a szósz pedig annyira krémes, hogy szinte magát kínálja egy darab friss bagettre.

olvass tovább

Citromos‑fokhagymás garnélás linguine

  • 2025. július 25.

A nyári esték friss, könnyű vacsorára csábítanak, és semmi sem üdítőbb, mint egy citromos‑fokhagymás garnélás linguine. Ez az egyszerű, ám ízorgiát nyújtó tésztaétel a zamatos, ropogós garnélának, a pikáns fokhagymának és a friss citromlevének köszönhetően pillanatok alatt a kedvenceddé válhat.

olvass tovább

Karfiolkrémleves pirított mandulával – tökéletes hétindító könnyedség

  • 2025. május 25.

Van valami megnyugtató abban, ha a hét egy egyszerű, mégis különleges ízzel indul. Ez a karfiolkrémleves nemcsak egészséges és selymesen krémes, de könnyű is – pont olyan, amilyenre egy hétfői napon vágyunk. A pirított mandula roppanóssága kontrasztot ad a lágy textúrához, a szerecsendió és a fokhagyma pedig mélységet visz az ízbe. Egyszerű, gyors, mégis nagyon finom.

olvass tovább

Az olasz gasztronómia

Az olaszok számára az étkezés társasági esemény, a legegyszerűbb ételeket is nagy élvezettel fogyasztják. Az olasz konyha lényegesebben egészségesebb a magyarnál, hiszen több zöldséget használnak, és a nálunk elterjedt sertészsír helyett olivaolajat használnak. Ugyanakkor vonható párhuzam a két ország szokásai között, hiszen tőlük vettük át a vörös-és fokhagymát, valamint a száraztésztát.

olvass tovább

Vámpírok és vírusok ellen - fokhagyma

  • 2017. április 10.

A fokhagyma régóta világszerte nagy sikernek örvend: az egyiptomiak szent növényként tisztelték, egyes népek az ókorban varázserővel ruházták fel. A középkorban gyógyító és tisztító erőt tulajdonítottak neki. A fokhagyma gerezdeket amulettként viselték a nyakukban, mert úgy gondolták, hogy az megvédi őket a szemmel verés és a betegségek ellen.

olvass tovább

Pestos lazac fokhagymás brokkolis tésztával

  • 2017. március 22.

A következő egyszerűen és gyorsan elkészíthető receptet azoknak szeretnénk ajánlani, akik a rohanó életükben is törekszenek egészséges ételeket fogyasztani. Ebédként elegendő energiát nyújt a nap hátralévő részére, de vacsoraként is tökéletes könnyű fogás lehet.

olvass tovább

Cukkinis lecsó Nóritól

  • 2014. augusztus 05.

A nyár legnagyobb slágere nálam a sok paradicsommal és sok paprikával készülő lecsó, ám szerintem bármilyen szezonális zöldséget bele lehet dobni, attól biztosan csak jobb lesz. A hazai egytálétel rokona a francia ratatouille, amibe kerül padlizsán, cukkini, fokhagyma, valamint mediterrán fűszerek, mint bazsalikom, oregánó. Ha van otthon, én még gombát is szoktam bele tenni. A most bemutatott fogás leginkább a francia és a magyar között mozog, a kevésbé nyitottak kedvéért most csak cukkini került bele pluszba, no meg persze sok-sok fűszer.

olvass tovább

Kreol konyha - Jambalaya

  • 2014. március 03.

A jambalaya olyan amerikai-spanyol-francia étel, mely félig rizottó, félig paella. A spanyol bevándorlók készítették először, de mivel csak drága volt a sáfrány, így azt paradicsommal helyettesítették. New Orleansban lett aztán ebből a jambalaya, ahol francia és karibi befolyásra kerültek bele kreol fűszerek, a cayenne bors, koriander, oregano, fokhagyma, chili, stb. Hasonlóan a paellához ez sem kötött recept, hozzáadni halat, rákot, bármilyen zöldséget. Ami fontos, az a fűszerezés, illetve, a füstölt kolbász! Fűszeres, kicsit csípős és nagyon finom. Íme a recept:

olvass tovább