Kulcsszó keresés /


Anorexia nervosa és bulimia nervosa

Cikkemben a fent említett két táplálkozási zavart szeretném nektek bemutatni. A kettő között van hasonlóság, mégsem ugyanazok. Ami lényeges, hogy nagyon veszélyes, pszichés eredetű kórképek. Abból indulnak ki, hogy az elszenvedő alany kövérnek gondolja magát, és szigorú diétába kezd.

olvass tovább

„Hisztérikus módon, addig álltam ott a WC felett, ameddig már mindenem remegett” – Egy bulimiás lány története

Egyre több ismerősömről derül ki, hogy evészavarokkal, testképzavarral küzd, sokuknál ez az anorexia, bulimia betegségig fajult. A gyanúm, miszerint ebben a közösségi médiának és az általa felmutatott ideáknak hatalmas szerepe van – nemrég kézzelfogható bizonyosságot nyert. Egy 21 éves, pesti egyetemista lány személyében, aki bulimiával küzdött, de még időben kért segítséget, és ma már úton van afelé, hogy maga mögött tudja az étkezési zavarokat.

olvass tovább

A lányról, aki legyőzte az anorexiát

  • 2015. november 29.

Sok helyen olvasunk testképzavarról és betegségekről, amelyek megjelenhetnek az előbbi következményeként. Én testközelből tapasztaltam meg a barátnőm révén, mit tesz az emberrel, ha nincs kibékülve önmagával. Milyen az, ha valakire már „rossz ránézni”, hiszen szinte semmit nem eszik. Hogy milyen veszélyes lehet az anorexia.

olvass tovább

Testem az elmém börtönében

  • 2015. június 21.

Hogy mikor kezdtem éhezni, pontosan nem tudom megmondani. Lehet, hogy már nyár elején, amikor vége lett a sulinak. De az is lehet, hogy nyár végén, amikor anya végleg elköltözött tőlünk.

olvass tovább

Gondolatok a testképzavarról

  • 2015. március 18.

Régen sokkal egyszerűbb volt minden. Amikor még csak a női magazinokban, és elvétve egy-egy reklámplakáton találkozott az ember lánya 0-ás méretű csontkollekciókkal.

olvass tovább

Anorexia és gyermekvállalás

  • 2013. augusztus 31.

Az anorexia (kóros soványság) egyike azoknak a kórképeknek, amelyek alattomosan állhatnak a gyermekvállalás útjába. Sokszor ugyanis a betegség tagadása jellemzi ezeket a pácienseket, akiknek teljesen eltér a testképük a valóságostól. A jelenséget Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézet szakemberei segítségével jártuk körbe.

olvass tovább

Félelem a női szerepvállalástól

  • 2013. július 18.

Korábban már az anorexia nervosa kapcsán szó esett arról, hogy a kóros soványság milyen egészségügyi következményekkel jár, amely magába foglalja a hormonális változásokat megnehezítve a gyermekvállalást. Nem csak az anorexia, de más evészavar típusok, sőt a klinikai szintet nem elérő zavarok esetén is gyakoriak a gyermekvállalást nehezítő szövődmények. Az evészavarok egészségügyi, és jövendőbeli gyermekvállalással kapcsolatos kockázatait Varga Márta, a Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézet pszichológusa segítségével jártuk körbe, aki saját praxisában számos ilyen betegséggel küzdő páciensnek nyújtott terápiás támogatást.

olvass tovább

Real women eat

  • 2013. április 12.

"Nagyon régen szánt szándékkal éheztettem magam, mert meg akartam felelni valakinek. Az a valaki azt mondta, hogy kövér vagyok. A mindenkori testalkatomról nagyjából annyit, hogy valahol Marilyn Monroe és Scarlett Johannson környékén van a képzeletbeli testkép listán, ergo sose voltam vékonydongájú, kifutóra bajosan mehettem volna.

olvass tovább