Van zsákodban minden jó - Egészséges Mikulás-napi csemegék
„Van zsákodban minden jó, piros alma, mogyoró... " Már az óvodában is fennhangon énekeltük a dalocskát, és mohón bontogattuk a fényes, piros csomagot, figyelmen kívül hagyva az unalmas, számunkra semmitmondó tényt, hogy vajon amit éppen ropogtatunk, egészséges-e, vagy sem. Elmondható azonban, hogy a piros alma és a mogyoró még mindig a legjótékonyabb hatású ropogtatnivalóink egyike, ezért ma is fontos helye van a kis csizmákban.
Hogyan legyen meg a lurkók öröme? Különös gonddal kell összeválogatnunk a csomag hozzávalóit szemünk fényének, hogy az mind finom, mind egészséges legyen. Először is, ne készen vásároljuk a mikuláscsomagot. Szánjunk időt arra, hogy mi magunk válogassuk össze a finomságokat, ne pedig a silány minőségű, gyári egységcsomagot válasszuk. Az olcsóság ez esetben is árulkodó jel, a csomag maga tetszetős, ízléses, mégis óvakodjunk a silány minőségű, alacsony kakaótartalmú, cukorral, növényi zsírral és tejporral dúsított kakaós bevonómasszával készült figuráktól, mely a legjobb szándékkal sem nevezhető csokoládénak.
Mi kerüljön egy egészséges, mégis finom mikuláscsomagba?
1. Először is igazi csokoládé, mert nem minden csoki, ami annak látszik! A csalódások elkerülése végett feltétlenül szánjunk időt a címke áttanulmányozására. Az igazi csoki kakaóvajból, kakaóból és kevés cukorból készül, minősége pedig annál jobb, minél magasabb a kakaótartalma. Bár 35% kakaó szárazanyagtartalomtól minősül csokoládénak, de érdemesebb a 60-70%-os, vagy az e felettiek közül válogatni. A csokoládé minden bajra gyógyír, jót tesz a szívnek-léleknek, jöhet bármi, szerelmi csalódás, vagy munkahelyi stressz, rendszeres fogyasztása „felnőtt gyermekeknek” is ajánlott. A kakaó a benne található polifenoloknak köszönhetően csökkenti a koleszterinszintet, védelmet nyújthat a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben, flavonoid tartalmának köszönhetően pedig hozzájárulhat a vérnyomás csökkentéséhez, segíthet megőrizni az erek rugalmasságát. A kakaó nagyobb mennyiségben tartalmaz magnéziumot, rezet, foszfort és káliumot, de cink és vas is található benne. A kakaóbab feldolgozása során a fontos vegyületek nagy része bizonyos mértékben károsodik, kímélő eljárás során azonban egy részük megmarad. Ezért is érdemes a jó minőségű, magas kakaótartalmú csokoládék közül választani!
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez