Ne maradj le a legjobb írásainkról!

Kövess minket Facebookon.

Stylemagazin

bezárom

www.stylemagazin.hu
  • STYLE.HU

    Élni tudni kell

  • DIVAT&STÍLUS
    • Hírek
    • Stílusiskola
    • Celebrity
  • SZÉPSÉG
    • Smink
    • Bőrápolás
    • Hajápolás
    • Illatok
  • KERESD A NŐT
    • Fesztelen mindennapok
    • Lélekhangok
    • Férfi szemmel
    • Szívvonal
    • Férfiszempont
  • STYLELIFE
    • Gasztronómia
    • Otthon & Design
    • Egészség
    • Fitness
    • Stylebusiness
    • Utazás
    • Esküvő
    • Stylekids
    • Style family
  • STYLE LOUNGE
  • STYLENEWS
    • Aktuális
    • Interjúk
    • Mobility
    • Style ART
    • Kultúr-kitérő
    • Rendezvények
  • STYLEHOME
Trendek:
Életstílus
Stylelife - Mi történik a héten?    2025.12.01-07.

Mi történik a héten? 2025.12.01-07.

Stylelife
Stylenews - Mindent a Mikulásról

Mindent a Mikulásról

Stylenews
Keresd a nőt! - Én nem akarom eladni magam

Én nem akarom eladni magam

Keresd a nőt!
Mobility - Manga Panda - Lexus Rz 300e Teszt

Manga Panda - Lexus Rz 300e Teszt

Mobility
Gasztronómia - 10 különleges forró csoki

10 különleges forró csoki

Gasztronómia
Divat & Stílus - Stílusiskola: így viselj fekete miniszoknyákat

Stílusiskola: így viselj fekete miniszoknyákat

Divat & Stílus
Keresd a nőt! - Ezeket a dolgokat szeretnénk megkapni tőletek, Férfiak

Ezeket a dolgokat szeretnénk megkapni tőletek, Férfiak

Keresd a nőt!
Stylelife - Táplálkozási problémák és hiányállapotok kutyáknál – amikor a bőr és a szőr jelez először

Táplálkozási problémák és hiányállapotok kutyáknál – amikor a bőr és a szőr jelez először

Stylelife
Keresd a nőt! - Mozaikcsalád – 'A mostoha'

Mozaikcsalád – 'A mostoha'

Keresd a nőt!
Keresd a nőt! - Amikor mindenki jobban tudja nálad, hogy neked mi a jó

Amikor mindenki jobban tudja nálad, hogy neked mi a jó

Keresd a nőt!
  1. STYLELIFE
  2. Gasztronómia
  3. Szörényi Örs konyhája: Az a bizonyos karácsonyi menü

Szörényi Örs konyhája: Az a bizonyos karácsonyi menü

  • 2014. december 19.
  • Komment

Ígértem nektek, hogy megosztom veletek a mi karácsonyi menünk receptjét, Előre bocsátom, hogy én a gasztronómiában „mindenevő” vagyok. Szívesen próbálok ki új eljárásokat, szokatlan ízeket, párosításokat, de a tradicionális konyhát is nagyon kedvelem. Karácsonykor azonban a hagyománytisztelő énem kerekedik felül.

  Tetszik
10
  Megosztás Küldés

Szörényi Örs konyhája: Az a bizonyos karácsonyi menü - STYLELIFE - Gasztronómia - karácsonyi menu, szörényi örs konyhája,

A családunkban több mint 70 éve ugyanazok az ünnepi fogások, melyhez eddig még mindenki ragaszkodott. A recepteket a nagymamámtól örököltem, aki pedig az édesanyjától tanulta. Nem meglepő hát, hogy szenteste nálunk is borleves és hal a menü. Mostanában sok mindenkitől hallom, hogy karácsonykor a hal készítése macerás, unalmas. Szerintem mégis tökéletes választás, mert egészséges (mi magyarok állítólag jóval kevesebb halat fogyasztunk a kelleténél) és számtalan elkészítési módja van. A mi karácsonyi menünk két halételt is tartalmaz, aminek az elkészítése nem túl bonyolult.

Halpástétom: 

Szörényi Örs konyhája: Az a bizonyos karácsonyi menü - STYLELIFE - Gasztronómia - karácsonyi menu, szörényi örs konyhája,

Hozzávalók (4 személyre):

5 doboz halkonzerv, ebből 1 doboz füstölt (tonhal, hering, szardínia, sprotni)

50 dkg vaj (szobahőmérsékletű)

fél fej vöröshagyma

1 ek. mustár

1 ek. citromlé

bazsalikom levél

kakukkfű levél

1 üveg (142 gr-os) olívabogyó

1 üveg (103 gr-os) kapribogyó

4 ek. gyöngyhagyma a díszítéshez

12 szem koktélparadicsom

Elkészítés: A halakról lecsöpögtetem az olajat, vizet és egy tálba teszem. Hozzáadom a vajat, a mustárt, az apróra vágott vöröshagymát és a citromlevet. Merülő mixerrel pépesítem. Az olívabogyókat négybe vágom és a caprival együtt hozzáadom a halkrémhez. A bazsalikomleveleket összeaprítom és a kakukkfűvel együtt hozzákeverem a pástétomhoz. Egy estét pihen a hűtőben. Lehet tálalni fagylaltos kanállal, evőkanállal „szaggatva”, valamilyen halformájú, vagy egyéb tálba helyezve. Jómagam adventi koszorút formázok belőle; kör alakban felteszem a tálra, rukkolával fedem be, és pici koktélparadicsommal, óriás kapribogyóval és gyöngyhagymával díszítem. Pirítós kenyeret adok hozzá.

Borleves

Szörényi Örs konyhája: Az a bizonyos karácsonyi menü - STYLELIFE - Gasztronómia - karácsonyi menu, szörényi örs konyhája,

A borleves édességével, selymes textúrájával és egyéni fűszerezésével kellemes vízválasztó a két eltérő karakterű halétel között.

Hozzávalók (személyenként!!!):

1 db tojás

1.5 dl fehér, száraz bor

0.5 dl víz

darabka fahéj

1 szem szegfűszeg

pár csepp citromlé

1 ek. cukor

csipet só

Elkészítés: Egy edényben egy-két bögre vizet forralok. A gőz fölé habüstbe teszem a hozzávalókat (ha nincs ilyen, akkor két egymásba helyezhető edényt is használhatunk). Kézi habverővel folytonos kevergetés mellett addig főzöm, amíg érzem, hogy besűrűsödik. Ekkor leveszem a tűzről és még egy kis ideig folytatom a keverést. Csészében, vagy mélytányérban tálalom. Én nem szoktam levesbetétet adni hozzá, de ha a család hiányolja, sebtében lekaphatunk egy-két habkarikát a fenyőfáról és beletördelhetjük a levesbe.

Karácsonyi sült lazac Colman’s mártásos burgonyával

Szörényi Örs konyhája: Az a bizonyos karácsonyi menü - STYLELIFE - Gasztronómia - karácsonyi menu, szörényi örs konyhája,

De mi is az a Colman’s mártás? Ennek a szósznak az alapja egy angol mustár por, melyhez a háború után szinte lehetetlenség volt nálunk hozzájutni. Nagymamám minden követ megmozgatott, hogy karácsonykor ne szakadjon meg a hagyomány és ezt szolgálhassa fel a családnak. Nekem már sokkal könnyebb dolgom van, csak besétálok egy delikáteszbe és leemelem a polcról.  Szerencsére ma már a halak terén is nagy a választék. Azért ilyenkor a lazacokat jó előre megrendelem, így nem kell 24-én ölre menni a családi adagért. A halak a hűtőben várják, ameddig frissen ki nem sütöm őket. Riasztónak tűnhet, hogy valaki a „Mennyből az angyal” után bevonuljon a konyhába főzni (nálunk az ajándékozás után van a vacsora), de még senki nem hiányolt ez alatt a negyed óra alatt. Idén is 11-en leszünk karácsonykor, fel se tűnik ebben a tömegben, ha pár percre eltűnök.

Hozzávalók (4 személyre):

4 szelet lazacfilé (kb. 25-30 dkg-os), bőrével együtt

1 fej fokhagyma

1 csokor petrezselyem

só (nagy szemű)

2-3 ek olívaolaj

4 db. lime

1 kg burgonya

mártás:

2 ek. liszt

3 ek. porcukor

2 tk. Colman’s por

1 ek. só

2 tojás

3 ek. vaj (olvasztott)

360 ml tej

50 ml ecet 10%

Elkészítés: A burgonyát megtisztítom, felkockázom kb. 2-3 cm-es kockákra és felteszem főni. Ha megfőtt, leöntöm róla a főzőlevet és félreteszem. A Colman’s mártást hasonlóan főzöm, mint a borlevest, tehát habüstre (vagy két edényre) lesz szükségem. A száraz habüstbe beleszitálom a száraz alapanyagokat (liszt, porcukor, Colman’s por, só), egy másik edénybe pedig feltöröm a tojásokat, hozzáöntöm a tejet, az olvasztott vajat és az ecetet. Lehetőleg minden alapanyag szobahőmérsékletű legyen! A levet óvatosan hozzáöntöm a száraz anyagokhoz, közben kézi habverővel folyamatosan keverve. Amikor összeállt, gőz fölé helyezem és folytatom a keverést. Itt fontos a folyamatosság, mivel a lé hamarosan elkezd besűrűsödni, és ha nem keverem, a habüst falán a már sűrűbb anyag lekaparása csomóssá teheti a mártást. Akkor készül el, amikor a szósz bevonó képes, tehát ha egy evőkanalat belemártok, arra rátapad, bevonatot képez rajta. Ezt a mártást ráöntöm a kifőtt burgonyára és kicsit megrázom az edényt, hogy az alsóbb rétegekbe is eljusson a szósz. Ne szabad keverni, mert szétesnek a burgonyaszemek! Letakarva hűvösebb helyre teszem (vagy a kihűlés után a hűtőszekrénybe) és a készítés másnapján keverem csak össze. Ettől kezdve hűtőszekrényben tárolom.

És végül a sült hal:

Szörényi Örs konyhája: Az a bizonyos karácsonyi menü - STYLELIFE - Gasztronómia - karácsonyi menu, szörényi örs konyhája,

A lazacszeleteket papírtörlővel szárazra törlöm. Egy serpenyőt felhevítek, kb. 3 ek olívaolajat locsolok rá és a halakat beleteszem a bőrös oldalukkal lefelé, majd meghintem az aprított petrezselyemmel és fokhagymával. A hő erősségét kb. 75%-ra állítom. Amikor látom, hogy a lazac oldalának háromnegyed része kezd áttűnni fehérbe, két lapátkanál segítségével megfordítom. Itt már nem kell hosszan sütni. A halszeleteket egy nagy tálra teszem a negyed lime-okkal, a mártásos burgonyát pedig külön szervírozom, de tálalhatjuk tányérokra is adagonként.

  • karácsonyi menu szörényi örs konyhája

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

  Tetszik
10
  Megosztás Küldés

Szólj hozzá a cikkhez

Stylemagazin.hu

    Kapcsolódó cikkek
    Szörényi Örs konyhája: Fish & chips - Gasztronómia, divat, életmód, stílus
    Szörényi Örs konyhája: Fish & chips
    • Gasztronómia
    Szörényi Örs konyhája: Főzzünk tésztát! - Stylelife, divat, életmód, stílus
    Szörényi Örs konyhája: Főzzünk tésztát!
    • Stylelife
    Szörényi Örs konyhája: Kebab mazsolás rizzsel
    Szörényi Örs konyhája: Az a bizonyos karácsonyi menü
    Heti top 10A hét legjobb írásai
    Milyen csillagjegyű társ illik hozzád? - Keresd a nőt!, divat, életmód, stílus
    Milyen csillagjegyű társ illik hozzád?
    • Keresd a nőt!
    10 film, ami után elhiszed, hogy létezik az az egy, igaz szerelem - Stylenews, divat, életmód, stílus
    10 film, ami után elhiszed, hogy létezik az az egy, igaz szerelem
    • Stylenews
    Addig tényleg nem számít komolynak egy kapcsolat, amíg nincs közös életterület? - Keresd a nőt!, divat, életmód, stílus
    Addig tényleg nem számít komolynak egy kapcsolat, amíg nincs közös életterület?
    • Keresd a nőt!
    30 romantikus vígjáték téli estékre
    Ezeket a dolgokat szeretnénk megkapni tőletek, Férfiak
    Nők, a kombinálás mesterei
    Öreg lelkek felnőtté válása
    10 különleges forró csoki
    5 dolog, amit senki sem mond el, mielőtt elkezdesz jógázni
    A tökéletes téli édesség: gőzgombóc recept

    Kapcsolódó cikkek

    Szörényi Örs konyhája: Fish & chips

    Szörényi Örs konyhája: Fish & chips

    Szörényi Örs konyhája: Főzzünk tésztát!

    Szörényi Örs konyhája: Főzzünk tésztát!

    Szörényi Örs konyhája: Kebab mazsolás rizzsel

    Szörényi Örs konyhája: Kebab mazsolás rizzsel


    @StyleHu követése

    Kövess minket Instagramon

    RSS csatornáink
    Legfrissebb cikkek
    Divat & Stílus
    Szépség
    Életmód
    Otthon & Design
    Stylelife

    DIVAT&STÍLUS

    • Hírek
    • Stílusiskola
    • Celebrity

    SZÉPSÉG

    • Smink
    • Bőrápolás
    • Hajápolás
    • Illatok

    KERESD A NŐT

    • Fesztelen mindennapok
    • Lélekhangok
    • Férfi szemmel
    • Szívvonal
    • Férfiszempont

    STYLELIFE

    • Gasztronómia
    • Otthon & Design
    • Egészség
    • Fitness
    • Stylebusiness
    • Utazás
    • Esküvő
    • Stylekids
    • Style family

    STYLE LOUNGE

    STYLENEWS

    • Aktuális
    • Interjúk
    • Mobility
    • Style ART
    • Kultúr-kitérő
    • Rendezvények

    STYLEHOME

    • kapcsolat
    • jogi nyilatkozat
    • impresszum
    • adatvedelem
    • rss
    © Stylemagazin.hu Copyright 2007-2025 | WebSite NetSolution Media Zrt.
    • STYLE.HU

      Élni tudni kell

    • DIVAT&STÍLUS
      • Hírek
      • Stílusiskola
      • Celebrity
    • SZÉPSÉG
      • Smink
      • Bőrápolás
      • Hajápolás
      • Illatok
    • KERESD A NŐT
      • Fesztelen mindennapok
      • Lélekhangok
      • Férfi szemmel
      • Szívvonal
      • Férfiszempont
    • STYLELIFE
      • Gasztronómia
      • Otthon & Design
      • Egészség
      • Fitness
      • Stylebusiness
      • Utazás
      • Esküvő
      • Stylekids
      • Style family
    • STYLE LOUNGE
    • STYLENEWS
      • Aktuális
      • Interjúk
      • Mobility
      • Style ART
      • Kultúr-kitérő
      • Rendezvények
    • STYLEHOME
    • MENSTYLE.HU