Egészséges reggelik zabpehellyel
Gyerekkorunkban többször hallottuk, milyen fontos a reggeli. A mondás is így tartja: „Reggelizz úgy, mint egy király!”. Valóban így van, viszont egészségünk szempontjából ahhoz, hogy megtartsuk súlyunkat vagy éppen fogyjunk, nem mindegy, hogy milyen tápanyagokat tartalmaz a reggeli, illetve tartalmaz-e rostokat?
Fontos lenne a reggelt olyan szénhidrátok fogyasztásával kezdeni, amelyek összetett szénhidrátok. Az összetett szénhidrátok lassan szívódnak fel, folyamatosan ellátják a szervezetet energiával és szinten tartják a vércukorszintünket, így kevésbé leszünk éhesek. Összetett szénhidrátokat a következő gabonafélék tartalmaznak: teljeskiőrlésű lisztekből készült kenyérfélék, zabpehely, pelyhesített gabonák, köles, tönkölybúza. Kerüljük az egyszerű szénhidrátok fogyasztását a nap folyamán, mint például: minden, ami tartalmaz fehér búzalisztet, fehér cukrot (péksütemények, cukrozott gabonapelyhek, sütemények, fehér kenyér, fehér rizs, fehér búzalisztből készült tészták). Ezek vércukor ingadozást idéznek elő, ennek következménye az állandó éhségérzet, nassolás, ráadásul sok üres kalóriát tartalmaznak.
Fontos, hogy a reggelink rostokat is tartalmazzon, ugyanis a rostok szabályozzák a szénhidrátok felszívódását és teltségérzetet biztosítanak, segítik a tisztulást: Rostban gazdagok a gyümölcsök, zöldségek és teljesőrlésű gabonákból készült kenyérfélék, müzlifélék, zabpehely. A készen vásárolt müzlikeverékekkel vigyázzunk, mert a legtöbb tartalmaz hozzáadott cukrot! Inkább natúr gabonapelyhekből, gyümölcsök segítségével mi kreáljunk ízletes és egészséges reggelit. Adunk egy reggeli recepttippet, amely összetett szénhidrátokat, rostokat, vitaminokat tartalmaz:
Áfonyás zabpehely kókuszkrémmel
Hozzávalók 2 főre:
4-5 evőkanál kislevelű zabpehely
300 ml kókusztejszín
maréknyi friss áfonya
késhegynyi őrölt fahéj
tetejére 2-3 szelet őszibarack
A kókusztejszínt elkeverjük a mézzel, fahéjjal és egy pohárba vagy müzlis tálba rétegezzük a hozzávalókat: egy réteg kókuszkrém, egy réteg zabpehely, majd áfonya, ameddig elfogynak a hozzávalók. Tetejét szeletelt őszibarackkal diszítjük. Kókuszkrém helyett használhatunk növényi tejet is: mandula vagy rizstejet, továbbá gazdagíthatjuk más piros gyümölcsökkel is.
Szabóné Papp Emőke- Életmód tanácsadó
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez