Kulcsszó keresés /


József Attila versek, a magyar költészet napjára

  • 2020. április 11.

József Attila az egyik legtragikusabb sorsú költőnk, ám valószínűleg hányattatott gyermek és felnőttkora tette őt olyan naggyá, verseit annyira szívet facsaróan gyönyörűvé. 1964 óta az ő születésnapján, április 11-én ünnepeljük a magyar költészet napját, amely alkalmából a költő három legszebb versével szeretnénk emlékezni!

olvass tovább

A legszebb szerelmes versek a költészet világnapján

  • 2020. március 21.

Március 21-e a Költészet Világnapja, melyet nem szabad összekeverni a Magyar Költészet Napjával, ami Április 11-én van, József Attila születésnapján. Az ünnepnapot az UNESCO tűzte ki erre a napra, mégpedig azért, mert ekkor van a tavaszi napéjegyenlőség. Ebből kifolyólag pedig a magyar és a világirodalom legszebb, legérzelmesebb verseiből válogattunk.

olvass tovább

A legszebb versek a Magyar Költészet Napjának alkalmából

József Attila 1905. április 11-én született. Születésnapja 1964 óta a költészet napja Magyarországon. Évről évre ezen a napon hagyomány, hogy irodalmi előadóesteket, könyvbemutatókat, költőtalálkozókat szerveznek, így tisztelegnek a magyar líra előtt. Különféle rendezvényeken klasszikus, és kortárs költők versei egyaránt szerepelnek. Most jöjjön néhány gyönyörű vers ennek a jeles napnak alkalmából.

olvass tovább

A legszebb szerelmes verssorok a Költészet Világnapján

Március 21-én, a tavasz első napján ünnepeljük a Költészet Világnapját. Nem azonos a Magyar Költészet Napjával, melyről minden évben József Attila születésnapján, április 11-én emlékezünk meg. Az ünnepnapot az UNESCO 1999-ben tűzte arra a napra, amikor az északi féltekén beköszönt a tavasz, vagyis a tavaszi napéjegyenlőség napjára.

olvass tovább

„Mert szeretsz, s nyugton alhatom” – József Attilára emlékezünk

József Attila ordítva, toporzékolva követelte a feltétel nélküli szeretetet a nőktől, azt a szeretetet, amit a Mamától soha nem kaphatott meg. Egész életében szerelmes volt. Mindössze harminckét évet élt szeretetlenül, nincstelenül, árván, és nem volt neki se istene, se hazája, de mindvégig gyönyörűszép, tiszta szívvel élt. A boldogságot hajszolta sóváran, és mindennél jobban vágyott arra, hogy szeressék. Kenyérre, elismerésre, ölelésre éhezett.

olvass tovább

Lehet, hogy jobb soha, mint későn - 73 évvel ezelőtt született Petri György

Petri György József Attila- és Kossuth-díjas költő, műfordító, újságíró volt, a Digitális Irodalmi Akadémia alapító tagja. 1998-ban gégerákot diagnosztizáltak nála, és 2000. július 16-án hunyt el, 56 éves korában. 2010-ben az N&N Galéria Alapítvány alapította meg a Petri György-díjat, amelyet minden évben a születésének évfordulóján adnak át olyan tehetséges fiatalok költőknek, íróknak és drámaíróknak, akiknek még nem jelent meg önálló kötete. Mi a kedvenc verseinkkel, versrészleteinkkel emlékezünk rá. Lehet folytatni a sort!

olvass tovább

Nagyszerű idézetek Tóth Krisztinától

  • 2014. december 05.

Tóth Krisztina az egyik kedvenc József Attila díjas költőnk, írónk, és ma ünnepli 47. születésnapját. Irodalmi szerepköre mellett ólomüveg-készítéssel is foglalkozik, hiszen igazi képzőművész családba született. Születésnapja alkalmából összegyűjtöttük nektek kedvenc idézeteinket tőle. Olvassátok szeretettel!

olvass tovább

Gyermeköröm - felnőtt felelősség

  • 2014. április 22.

Na de mik is az igazi gyermekörömök? Hidd el, nem az, ha megveszel neki mindent, amit kér. A legfontosabb, hogy szeretetet adj neki, valamint hogy József Attila szavaival éljek: "Játszani is engedd". Igen, fontosak a játékok, a legújabb zenélő autó, vagy a legszebb Barbie, de ezalatt a mondat alatt mégis a játszótérre, bújócskázásra, a homokból való főzésre, a futkározásra gondolok. És ha elesik?

olvass tovább

Költészet napja

  • 2010. április 11.

Ma van a költészet napja, ez alkalomból az ország számos településén  tartanak megemlékezést, koszorúzást, versmondó versenyt, felolvasást. A  költészet napját József Attila születésnapjára emlékezve 1964 óta minden évben április 11-én ünneplik Magyarországon.

olvass tovább