Az emberiség első ültetett dísznövényei közé tartoznak a rózsák. Megszámlálhatatlan fajtája, színe, és formája van, az új fajták nemesítése még napjainkban is tart és a rózsa kultusza töretlen.
Díszítő értékén kívül, jótékony biológiai hatása évszázadok óta ismert és a gasztronómia is felfedezte magának.
A rózsavíz önmagában is nagyon hatásos tonizáló és bőrtisztító szer, de rengeteg hatásos kozmetikum alapanyaga. Hatásos ekcéma ellen, megnyugtatja az irritált kipirosodott bőr felületet. Különösen ajánlott erősen vízhiányos bőrre, illetve ha arctisztítás után a bőrre spricceljük segíti a hidratálókrémek felszívódását.
Kozmetikai alkalmazásán kívül igen erős illatának köszönhetően, a rózsavíz volt az első légfrissítő, valamint ha vasaláskor a ruhára spricceljük kellemes friss, üde illatot ad a vasalt ruhának.
Rózsavíz készítése házilag:
- Adj hozzá forralt vizet a rózsaszirom mennyiségének dupláját - a legjobb, ha tisztított, desztillált vagy ásványvizet használsz.
- Körülbelül két napig hagyd állni, de közben kevergesd néha, hogy a szirmok víz alatt maradjanak.
- A szűrt letisztult folyadékot fejtsd át steril üvegcsébe.
- Tipp: Nem érdemes egyszerre sokat készíteni, mert hamar megromolhat!
Szinte minden bioboltban megvásárolható a rózsavíz. Általában kisebb kiszerelésekben kapható, a legpraktikusabb, ha bőrápolásra szeretnénk használni a pumpás kiszerelés.
A rózsák illata, mérete és íze is igen változatos, így nem véletlen, hogy a konyhában is kedvelt alapanyag. Sütemények, szaloncukrok, fagylaltok ízesítéséhez használják, kandírozott formában csodás díszítőelem. A legegyszerűbb, ha limonádénkat ízesítjük egy csepp rózsavízzel, kellemes, semmihez nem hasonlítható friss ízt kapunk.
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez