Az élet nem egy álom- de azzá teheted!

Az élet nem egy tökéletesen felépített álom. Nem kapsz csak úgy jó embereket, és nem lesz mindenki kedves veled. Nem fogja senki se neked adni a szívét, te hiába is ezt várod el a szeretettől. Az élet pontosan attól olyan jó, mert rossz is volt és lesz

olvass tovább

'A pszichés trauma nem elfelejthető, nem kitörölhető és nem tehető semmissé.' - Mit jelent az örökölt sors?

Orvos- Tóth Noémi 2018-ban írta meg az első könyvét, az Örökölt sors címmel. Fő érdeklődési területei a transzgenerációs átadások, a korai kötődés felnőtt párkapcsolatokra gyakorolt hatásai és a traumák élethosszig tartó befolyása. Csomó kérdésre kerestem a választ, mikor szembe jött velem ez a könyv. Ha kíváncsi vagy arra, mennyire befolyásol, hogy milyen neműnek akartak téged, hogy vártak-e rád, hogy mit jelent a testvérsorrend, akkor ez a könyv neked szól. Rávilágított a tényre-hogy minden csak akkor mutathat javulást, ha dolgozunk vele, ha beleereszkedünk a legsötétebb titkokba is. Elhoztam pár kedvenc sorom a könyvből, jó szórakozást hozzá.

olvass tovább

Megfigyelés - tudd, hogy ki vagy

Figyeld magad. Mire hogyan reagálsz, hogyan telnek a hétköznapjaid, miket csinálsz, kikkel beszélgetsz, mit tartasz elsődlegesnek. Hogyan viselkedsz másokkal, felveszed-e a szemetet, megölöd-e a bogarat. Megoldást keresel, ha felmerül egy probléma, vagy visszariadsz, és így tovább. Rengetegszer esek bele abba a gödörbe, hogy elkezdek a jövőn rágódni.

olvass tovább

Nem a világ van ellened, hanem Te magad!

Vészesen romlanak az emberek tulajdonságai. Fogalmam sincs meddig mehetünk így tovább. Igazából nem is csodálkozom ezen a rengeteg szörnyűségen. Egyre többet hazudunk magunkról- másoknak. Nem akarunk szembe nézni a dolgainkkal, és félünk az érzéseinktől. Félünk bármit is felvállalni, mindeközben úgy teszünk, hogy mindenről tájékozottak vagyunk, és meg is mutatjuk a social média felületein kommentekben és posztokban ezt másoknak.

olvass tovább

Kövér vagyok?

Persze. Valakinek biztosan. Sokáig én is igennel feleltem erre a kérdésre. Sokáig hallgattam magamról mások véleményét. Sokáig képzeltem magam olyannak, amilyen nem is akarok lenni. Az emberiség történelmében bármi lehetséges. Lehetsz bármilyen. Senki se egyforma.

olvass tovább

Amikor megcsalod a párod, magadat is megcsalod

Ezzel a címmel senkit sem akarok bíztatni arra, hogy sajnálja magát, ha ő az elkövető, hiszen aki ily kegyetlen ahhoz, akit állítólag szeret, vagy szeretet, nem érdemli meg. Ugyanakkor figyelembe kell vennünk azt a tényt, hogy magának is hazudik az élete jólétéről, és ezt mindennap tettetni fárasztó. Hátat fordítasz magadnak is akkor, amikor a párodnak. Hátat fordítasz az elveidnek, és azon fontos dolgoknak, amelyekért nap mint nap küzdöttél. (Persze lehet, hogy simán csak szemét és mohó vagy.)

olvass tovább

De akkor léteznek igazi „guruk”?

Folytatom az előző témát, ugyanis jogos a kérdés, hogy hol vannak az igazi példák, akiktől tanulhatunk utunk során. Előszőr is szeretném tisztázni a motiváció fogalmát, jelentését. Így szól: "Cselekvésre késztető tényező, amely növeli a személy hajlandóságát és észszerű ok lesz neki arra, hogy megtegyen egy elvárt cselekvést vagy engedelmeskedjen egy utasításnak. Ez a hajlandóságot kiváltó tényező egymást követő lépcsőfokokként helyezkedik el egy skálán. Lehet negatív, és pozitív."

olvass tovább