Kulcsszó keresés /


Mivel pótoljuk a búzadarát?

  • 2014. október 11.

A rizsdara a lisztérzékenyek étrendjében is jól használható összetevő, különösen azok számára jó alternatíva, akik a kukoricadara ízét nem kedvelik. A rizs 77% százalék keményítő formájában jelenlévő szénhidrátot, 7-8% fehérjét és 1,3 % zsírt tartalmaz, továbbá 0,6%-a ásványi anyagokból és nyomelemekből áll. Főként foszfort, vasat, magnéziumot, cinket tartalmaz.

olvass tovább

Ha a gyermeknek speciális diétára van szüksége

  • 2014. szeptember 23.

Sok szülő életét nehezíti meg, hogy gyermeke táplálékallergiája, intoleranciája, cukorbetegsége vagy lisztérzékenysége miatt a közelben lévő óvoda, iskola nem vállalja az étkeztetést. Röviden tekintsük át, milyen szabályok vonatkoznak a speciális diétát igénylő gyermekek étkeztetésére és milyen lehetőségei vannak a szülőknek.

olvass tovább

Lisztérzékenység-a sokarcú betegség

  • 2014. február 19.

A lisztérzékenység – orvosi nevén coeliakia, vagy gluténszenzitív enteropátia, a vékonybél krónikus megbetegedése, amelyet a genetikailag fogékony egyénekben az étkezéssel bevitt gabonafélék okoznak. A leggyakoribb felszívódási zavar. A betegség előfordulása az utóbbi időben nőtt, Magyarországon jelenleg minden 85. ember szenved ebben a kórban. Emiatt is érdemes vele foglalkozni.

olvass tovább