Kulcsszó keresés /


Az elválaszthatatlan átmeneti tárgyak

  • 2015. március 23.

Tentike, zsákom, kutyuska, cumma, Ármin a plüssmaci, ki hogyan nevezi elválaszthatatlan társát. A kisgyerekek többségének van vigasztárgya, melyet sokszor még a mosdóba is magukkal cipelnek. Sok szülő azonban mégis azt gondolja, valami nincs rendben a gyerekkel, ha ennyire ragaszkodik egy tárgyhoz. Azt kérdezik, mit ronthattak el, és hogyan tudnák leszoktatni róla? A gyermeklélektan ezeket a tárgyakat úgynevezett átmeneti tárgyaknak hívja.

olvass tovább

Az iskolaérettség kritériumai

  • 2014. január 18.

Sokan azt gondolják, az iskolaérettség egyenlő az okossággal és ügyességgel. Ez azonban így nem igaz! Mint ahogyan az sem, hogy 6 éves kor után automatikusan iskolaéretté válik a gyermek. Az iskolaérettség fizikai és pszichés alkalmasságot jelent az iskolai elvárásoknak való megfeleléshez.

olvass tovább

Ha éjjel mindig kitakarózik a gyerek

  • 2013. szeptember 10.

A legegyszerűbb válasz nyilván az, hogy: “Menj be hozzá és takargasd be!”. Ehhez viszont érdemes lenne a szülőnek egész éjszaka ébren maradnia, amennyit egy kisgyerek képes helyezkedni! Észrevettétek viszont, hogy reggelre sosincs takaró a rajtuk?

olvass tovább

Palkó, Zsófi meg a világ dolgai

  • 2013. augusztus 24.

Amikor felkértek rá, hogy írjak recenziót Vitkolczi Ildikó „Palkó, Zsófi meg a világ dolgai” című könyvéről, azt gondoltam, ez egy mesekönyv gyermekeknek. Ehhez képest olvasás közben egyből saját gyermekkori emlékeim jutottak eszembe. Sokáig én sem tudtam értelmezni, hogyan lehet a nagyiból kettő, és az én apukámnak miért nem anyukája az én anyukám?

olvass tovább

Síppal, dobbal, nádi hegedűvel

  • 2013. július 19.

Előfordult már Önnel, hogy egy fárasztó nap végén nem vágyott semmi másra, csak hogy hazaérve meghallgassa kedvenc zenéjét, ami kikapcsolta és megnyugtatta? Vagy találkozott már azzal az élménnyel, hogy egy zenét meghallva félig-meddig vagy éppen teljesen elfeledett ismerősök, történetek, élmények és érzések jutottak eszébe? Énekelt már gyermekének, hogy megnyugtassa, csökkentse fájdalmát vagy segítse elalvását?

olvass tovább

Gyermekbarát éttermek vs lenéző pincérek

  • 2013. július 02.

Úgy 15- 20 évvel ezelőtt még nem létezett olyan, hogy gyerekbarát étterem, mégis a legtöbb helyen szívesen fogadták a vendéglátósok a családosokat is, örültek ha betértek. A gyerekek kulturáltan tudtak viselkedni és viszonylag csendben megvacsorázhatott a család, anélkül hogy kinézték volna őket, vagy fogták volna a fejüket a felszolgálók.

olvass tovább

A legcukibb éjszakai fények

  • 2013. június 30.

Amíg pici a baba és éjszakánként többször kell bemenni hozzá szoptatni, vagy tisztába tenni, addig elengedhetetlen az éjszakai fény használta a gyerekszobában, hacsak nem akarunk díszkivilágítást rendezni az egész lakásban és a baba szeméből is kiverni az álmot.

olvass tovább

Egy kisgyermek félelmei

  • 2013. június 28.

Emlékszem gyerekkoromban mennyire féltem attól a kerek lyuktól a falon, ahol a vezetékek mentek. „Lő-lő-lő”-nek hívtam, és rettegtem tőle, de azt már nem tudom, miért. Az egészséges gyermeki fejlődés része a szorongás. Egy kisgyerek szinte bármitől félhet. Félhet az elalvástól, a pókoktól, a bohóctól vagy a „lő-lő-lőtől”.

olvass tovább

Túlvédés, túlaggódás

  • 2013. június 25.

Az első kérdés, amely felmerülhet Bennünk a cím láttán: „Van olyan, hogy túlságosan védünk valakit?” Igen, létezik ilyen, el lehet túlozni az aggódást, idegeskedést, és ennek káros következményei lehetnek a gyermekünkre nézve.

olvass tovább