Mi szem-szájnak ingere

  • 2014. július 15.

Vagyis nemcsak szép, finom is ez a málnás csokimousse torta. Csupa kiváló alapanyag van benne: vajas piskóta lapok, rengeteg gyümölcs és persze sok-sok csoki. Nem lepek meg senkit vele, ha elárulom: születésnapra készült ez az édesség, méghozzá három komoly férfiember ünneplésére.

olvass tovább

Tarte tatin barackkal

  • 2014. július 08.

Tarte tatin, azaz fordított torta - ez most barackos, de rendszerint almával szoktam készíteni. Francia, és talán ez a kedvencem a gallok édességei közül. Az enyhén sós, omlós-vajas tészta és a karamellizált gyümölcsök együttese verhetetlen íz-élmény, és látványnak sem utolsó.

olvass tovább

Isten éltessen Lindsay Lohan!

  • 2014. július 02.

Lindsay Lohan igazán feltűnő jelenség. Egykor ünnepelt tinisztár volt, manapság pedig hol filmjeivel, hol botrányaival hívja fel magára a sajtó figyelmét - de biztos, hogy képtelenség szó nélkül elmenni mellette! És hogy szemléltessük, mennyire repül az idő, eláruljuk: a megosztó színésznő éppen ma már 28 gyertyát fújhat el születésnapi tortáján.

olvass tovább

Cseresznyés-tejszínes torta kezdőknek

  • 2014. június 23.

Olyanoknak is ajánlom, akik sosem sütnek, és félnek a bonyolult dolgoktól, de már unják a kész piskóta lapra halmozott por pudingot és por zselét. Most hirtelen bevillantak a régi gyerekzsúrok, ahol az utóbbi műanyag édesség volt mindig a sztár. Mióta rendszeresen sütök, - ez alatt az utóbbi tíz évet értem - általában készítettem tortát a saját születésnapomra. Idén spontán voltam, és abból alkottam, ami a hűtőben volt, de azt hiszem egyik tortámat sem szerettem még ennyire. Rusztikus, friss, nem túl édes, ami még fontos: egyáltalán nem bonyolult, mégis megállná a helyét küllemre is akármelyik cukrászdában.

olvass tovább

Szülinapi málnás-mascarponés brownie

  • 2014. június 09.

Jött egy spontán, szűk körű születésnapi ünnepség gondolata, amivel az egyik legkedvesebb barátnőmet szerettem volna meglepni. Kellett valami, amire rá lehet tenni a gyertyákat, és megfelel a "csupacsoki" jelzőnek is. De miért kellene mindig tortában gondolkodni? Úgy döntöttem, a jól bevált brownie-t kicsit felturbózom, így nem csak küllemre, de ízre is elég elegáns és kecsegtető lett a végeredmény.

olvass tovább

Sült sajttorta dzsemmel

  • 2014. május 26.

Az amerikai sajttorták többsége leginkább egy túrótortához hasonlít ízében, állagában - persze mégis más. Krémesebb, pikánsabb, és könnyedén variálható - lehet csokis, karamellás, pisztáciás. A most bemutatott torta gyümölcsös, gyakorlatilag egy lekvárt kell készíteni, ami együtt sül majd a sütivel.

olvass tovább

Csokis, túrós, epres

  • 2014. május 20.

Cukrászpályafutásom azon szakaszához értem, amikor már nem csak konkrét receptúrák alapján készítek édességeket, hanem ha elkap az ihlet, szabadon alkotok, variálok. Ez a torta is így készült, ráadásul születésnapra, úgyhogy szépnek és finomnak is kellett lennie egyszerre. A süti alapja egy brownie piskóta, ami már önmagában is kielégítheti egy földi halandó heti édesség szükségletét. Ezt ellensúlyozandó egy tejszínes túró réteg következik, majd sok-sok eper és házi lekvár.

olvass tovább

Bemelegítés az eperszezonra

  • 2014. április 25.

Kevés olyan desszert van, ami nem a túlzott édességével, díszítésévél, formájával akar hivalkodni, hanem visszafogott, de harmonikus ízeket hoz. Az amerikai sajttorta, ami a mi szánk íze szerint inkább tekinthető túrótortának, pontosan ilyen szelíd sütemény. Nem túl édes, sőt, a krémsajt jellege miatt inkább van néha egy kis sós beütése. Engem egyébként is nagyon izgatnak az édes-sós ízpárok, és mivel ennek a tortának nagyon nagy skálán mozog a cukortartalma (van olyan recept, ami alig tesz bele, és van, amelyik agyon cukrozza), mi is bátran játszhatunk a tónusokkal ahogy szeretnénk.

olvass tovább

Tenyérnyi tortácskák

  • 2014. április 16.

Ez lehetne a cupcake kicsit sarkított magyarra fordítása. Nem összetévesztendő a muffinnal, ami egy kevert tészta, csokival, gyümölccsel megszórva. A cupcake teljesen úgy készül, mint egy torta: piskóta felvert, valami töltelék, és a végén burkolás, ettől lesz a tésztája puha és nedves. Ráadásul a szemnek is kedves a látványa. Egy elegáns vacsorán, de gyerekzsúron is megállja a helyét desszertként, attól függ, mennyire visszük túlzásba a díszítést.

olvass tovább

A nagybetűs citromtorta

  • 2014. március 27.

Először is szeretném leszögezni: ez a nagybetűs citromtorta. Ezt készítik az angolok, de még a franciák is, akiknek irigylésre méltó a gasztronómiai kultúrájuk (is). Ennek ellenére nálunk még sok helyen a hagyományos verzió hódít, a piskótatészta közé pakolt margarinos sárga krém, némi citromlével meglocsolva. Személyesek a tapasztalataim, nekem konkrétan a cukrász vizsgán is az utóbbit kellett elkészítenem, úgyhogy biztosan állíthatom, össze sem lehet hasonlítani a kettőt.

olvass tovább