A Fonda család története

  • 2010. december 14.

A legnagyobb amerikai színészdinasztia története éppoly lenyűgöző, mint a világirodalom klasszikus regényei. A Fonda név márkavédjegy. Henry, Jane, Peter és Bridget három generációhoz tartoznak, így mind másképp mutatták meg zsenialitásukat. De egy biztos, hogy filmtörténetet írtak.

olvass tovább

Perszepolisz: Az ókori Perzsia fővárosa

  • 2010. december 06.

Irán, avagy Perzsia a világ egyik legősibb államisággal rendelkező országa. A világ 17-ik legnépesebb és 18-ik legnagyobb országa először Kr. e. 620 körül egyesült először, és megalakult az Óperzsa birodalom. A világ első "szuperhatalma" szakrális fővárosa Persepolis, vagy Párszá lett.

olvass tovább

Ma van a magyar dráma napja

  • 2010. szeptember 21.

Ma van a magyar dráma napja, ebből az alkalomból több színházban különleges programmal várják a közönséget, de kiállítás, szoboravatás és díjkiosztó is szerepel az ünnepi programban. A magyar dráma napját Madách Imre Az ember tragédiája című művének 1883. szeptember 21.-i ősbemutatójára emlékezve 1984 óta rendezik meg, hogy ráirányítsák a figyelmet a magyar drámairodalom értékeire, s új művek születését ösztönözzék.

olvass tovább

A budapesti kém

  • 2010. június 18.

Érdekes módon a magyar irodalom - kifejezetten a kortárs - eddig elhanyagolta a kémregények, az igényes kémregények műfaját. A nyugaton ma is rendkívül népszerű könyvészeti ág millió dolláros piacot tart fenn, Magyarországon ezzel szemben kissé mintha mostohaág lenne.

olvass tovább

Viharsziget

  • 2010. március 22.

Dennis Lehane világhírű regényéből Martin Scorsese rendezett kiváló filmet. A film esetében osztatlan a siker, de már kevesebben tudják, hogy az amerikai krimiirodalom egyik legjelentősebb képviselőjének könyve is hatalmas siker volt a tengerentúlon. Mindenképp érdemes az elolvasásra.

olvass tovább

Angyalok és démonok (és nagyon tudatlanok)

  • 2009. május 11.

Az amerikai pletykairodalom nagymestere Dan Brown újabb filmadaptációját láthatjuk a mozikban, az Angyalok és démonokat. Szkeptikusoknak, Vágó Istvánnak és történészeknek nem, Blikken szocializálódottaknak annál inkább ajánljuk. Dan Brown ismét megtapossa egy kicsit a történelmet.

olvass tovább

Karl Lagerfeld

  • 2009. január 08.

Híres, sikeres, és ami még megemlítendő, ő a Coco Chanel divatbirodalom irányítója, igazgatója,  akinek a mottója elgondolkodtató: "A divat azok utánzása, akik különbözni akarnak azoktól, akik semmiben sem különböznek egymástól." (Karl Lagerfeld).

olvass tovább

Kínai Káma-Szútra

  • 2008. november 24.

A majd négy évezrede formálódó kínai szexuális kultúra, melynek majd kétezer éves írott hagyománya is van, leginkább akkor ismerhető meg, ha a teljes erotikus és pornográf irodalomról képet alkotunk. Ebben a könyvem arra vállalkozott a szerkesztő, hogy kronológiai sorrendben rövid áttekintést adjunk a klasszikus kínai irodalom ezen aspektusáról.

olvass tovább