A boldogság a katasztrófák üzemzavara - 100. születésnapját ünnepelné Szabó Magda

Női példakép, tündérkeresztanya, érzékeny, empatikus, igazmondó, és önfeláldozó léleklátó. A lélektani regények mestere, és ha tollából olvasok, mindig úgy engedi el a kezem, hogy jobb lettem őáltala. Szabó Magda tudta, hol kezdődik a „nagyemberség”, mert mindig másokra gondolt először, aztán saját magára. Igazi emlékező volt, soha nem felejtette el azokat, akik abban segítettek, hogy a nehéz idők szerencsésen elmúljanak.

olvass tovább

Isten éltessen Stephen King

  • 2017. szeptember 21.

Stephen King művei évek óta vezetik a könyvlistákat, népszerűsége a mai napig töretlen. Több, mint negyven nyelvre lefordított művei 400 millió példányban keltek el világszerte, így a Carrie, A ragyogás, A remény rabjai és más sikertörténetek által a jelenkor egyik legolvasottabb szerzőjének mondhatja magát. Ugyan ki gondolná, hogy a horror-regények királya már 70 éves?

olvass tovább

Pihenés és feltöltődés Kőszegen

  • 2017. szeptember 14.

Ébredéskor, ahogy kitekint a Hotel*** Írottkő ablakán, a Kőszegi-hegység horizontja a napfelkelte lilás-vörös színeiben pompázik. Az ajtón kilépve azonnal a regénybe illő műemlékházak és a Jézus Szíve templom üdvözlik Önt. Régmúlt idők hangulata 11 órai harangszóval, tündéri macskaköves utcácskák becsületkasszákkal, kristálytiszta levegő hegyi forrásokkal – mindez Kőszegen, a nyugati határszélen.

olvass tovább

7 mozifilm, amit mindenképpen látnod kell szeptemberben

Hihetetlen, de már meg is érkezett az ősz, és ezzel együtt olyan filmek is moziba kerülnek, amelyekre már az év eleje óta várunk. Ezek közé tartozik például egy borzasztóan ijesztőnek ígérkező horror, Steven King Az című regényének filmes változata, illetve Reese Witherspoon új filmje, az Újra otthon, amely az előzetes alapján joggal lehet majd az elmúlt évek egyik, ha nem a legjobb vígjátéka. Természetesen ezek melltt még számíthatunk animációs mesére, romantikus drámára, és akciófilmre is, íme a legjobbak!

olvass tovább

A Pál utcai fiúk legtanulságosabb idézetei

  • 2017. augusztus 22.

Molnár Ferenc regénye mind a mai napig képes elvarázsolni a diákokat, akik először találkoznak a grundért élet-halál harcot vívó iskolás fiúk történetével. Mindannyian átérezhetjük, hogy bár sokszor hajlamosak vagyunk ezt elfelejteni, a gyermekkor pontosan annyi küzdelmet, megpróbáltatást és problémát tartogathat, mint a felnőtt kor. A legszebb és legtanulságosabb idézetek következnek az örök kalsszikusból.

olvass tovább

Nicholas Sparks gondolatai a végtelen szerelemről

Tiszta szívből, végtelen szerelemmel szeretni. Nicholas Sparks romantikus regénye, a Szerelmünk lapjai egy igaz szerelmet mesél el, amely összeköti Noah és Allie életét. Kettejük története tökéletesen példázza, ha igazán akarjuk Őt, képesek vagyunk átlendülni az akadályokon – még akkor is, ha számtalan kérdés övezi utunkat. Egyszerűen csak... hinnünk kell a nagybetűs szerelem erejében. És egymásban. Nicholas Sparks gondolatai következnek.

olvass tovább

„Semmi nem rázza úgy fel a lelket, mint a szenvedés.” – Gondolatok Émile Zolától

Émile Zola, francia regényíró, művészeti kritikus és a naturalista irányzat megalkotója, „szellemi atyja”. Regényeiben – Nana, Patkányfogó, A Hölgyek öröme – fontos szerepet játszik a természethű ábrázolás, ennélfogva a pontos, precíz megfigyelés is. A francia író mindezt úgy tárja az olvasói elé, hogy nem feledkezik meg a lélek hangjáról sem. Arról a benső hangról, amely megsúgja a helyes utat. És az igazságot. Émile Zola gondolatai következnek.

olvass tovább

„Aki keres, az nem talál; ám aki nem keres, arra találnak.” – Idézetek Franz Kafkától

Szürreális helyzetek és bizarr, emberi sorsok. A cseh születésű, németül publikáló író, Franz Kafka műveiben az elidegenedés, a rettegés és a fantasztikum művészi egyveleget alkot. Egyedi stílusú novellái, s regényei (Az átváltozás, A per, A kastély) mély mondanivalót hordoznak magukban. Így nyer értelmet a következő mondat is: „Aki keres, az nem talál; ám aki nem keres, arra találnak.” – idézetek Franz Kafkától.

olvass tovább

Charlotte Brontë gondolatai az igaz szerelemről

Az igaz szerelem egy kézzel megfoghatatlan, csodálatos és felemelő érzés. Kötelék. Két lélek között, akik egymásra találtak a boldogság mámorában. Az angol regényíró, Charlotte Brontë gondolatai kitűnően példázzák mindezt, és regényeiben – például a Jane Eyre-ben, Villette-ben – egy őszinte, érzelmekkel teli világba kalauzolja olvasóit. Ezúttal az írónő legszebb szerelmes idézeteiből válogattam. Íme, a végeredmény!

olvass tovább

Alexandre Dumas leckéi az emberismeretről

A francia író, Alexandre Dumas regényei igazi kalandra hívják az olvasót. A remekművekben – Monte Cristo grófja, A három testőr – tanulhatunk az emberismeretről, a lélek rejtelmeiről és a társadalomról is. Így a sorok között mély tartalom húzódik meg, jelentős filozófiai gondolatokkal. Lássuk a leckéket!

olvass tovább