Milyen magányossá válunk, ha szeretünk valakit - 135 évvel ezelőtt született Virginia Woolf

Sokan Az órák (2003) című filmből is ismerhetik alakját, amelyben Nicole Kidman alakította, nem is akárhogyan, hiszen Oscar-díjat kapott érte. Virginia Woolf író, esszéista, feminista 1882. január 25-én született Londonban egy felső-középosztálybeli családban. Munkássága mai napig halhatatlanná teszik őt. Ezek a kedvenceink mondataink, regényrészleteink az írótól:

olvass tovább

Lehet, hogy jobb soha, mint későn - 73 évvel ezelőtt született Petri György

Petri György József Attila- és Kossuth-díjas költő, műfordító, újságíró volt, a Digitális Irodalmi Akadémia alapító tagja. 1998-ban gégerákot diagnosztizáltak nála, és 2000. július 16-án hunyt el, 56 éves korában. 2010-ben az N&N Galéria Alapítvány alapította meg a Petri György-díjat, amelyet minden évben a születésének évfordulóján adnak át olyan tehetséges fiatalok költőknek, íróknak és drámaíróknak, akiknek még nem jelent meg önálló kötete. Mi a kedvenc verseinkkel, versrészleteinkkel emlékezünk rá. Lehet folytatni a sort!

olvass tovább

Ajándékozz könyvet!

Valamit tisztázzunk rögtön az elején: sosem lesz elcsépelt könyvet ajándékozni karácsonyra. Az olvasás sosem lesz, egyszerűen nem lehet elavult vagy unalmas. Ezt bizonyítva, elhoztam Nektek öt különböző stílusú olvasmányt, amiket adhattok ajándékba, vagy felírhatjátok a Jézuskától kért ajándékok listájára.

olvass tovább

A legszebb Krúdy idézetek

  • 2015. október 21.

Krúdy Gyula 1878. október 21-én, azaz éppen ma lenne 137 éves. Még nem volt húsz esztendős, amikor első novelláskötete megjelent. Pályája a XX. századi magyar irodalomban sajátos jelenség. Kifejezésre jut benne a késői romantika kiteljesedése, éppúgy, mint a modern társadalom- és lélekábrázolás. Születésnapja alkalmából az író legszebb idézeteit szedtük egy csokorba.

olvass tovább

Őszi különkiadás

  • 2015. október 08.

Több fővárosi helyszínen, a kortárs irodalom legjavából válogatva jelentkezik a Margó Irodalmi Fesztivál „őszi különkiadása” október 8-10. között. A 25 éve elhunyt Ottlik Gézára emlékezeik – mások mellett - Parti Nagy Lajos, Garaczi László és Cserna-Szabó András, jön a Nobel-díjra is esélyes román író, Mircea Cărtărescu illetve a norvég Hilde Østby és rendhagyó irodalmi szerzői estekkel jelentkezik Darvasi László, Térey János és Závada Péter is.

olvass tovább

A házi könyvtárad kötelező darabjai

  • 2015. augusztus 23.

A könyvolvasók egyik legnagyobb kívánsága a saját könyvtár létrehozása. Egy kis szoba, tele könyvekkel. Az igazi könyvmolyok már talán rendelkeznek is kellő mennyiségű könyvvel, így nem okoz nekik problémát. De mi van akkor, ha valaki most adja rá a fejét, hogy elkezd könyveket gyűjteni?

olvass tovább

Őszintén szólva - kép/hang/szó a Kieselbach Galériában

  • 2015. augusztus 06.

Augusztus 7-én egy páratlan gyűjtemény mellett az irodalom és a zene is középpontba kerül a Kieselbach Galériában. A hazai képzőművészet remekművei vajon miként ihletik meg irodalmunk kiemelkedő alakjait és egy kiváló zenészt? Szóval, hanggal hogyan reagálnak a képre alkotóink?

olvass tovább