Kulcsszó keresés /


Tojáspástétom kapribogyós mártással

  • 2015. május 27.

Valaki önszántából nem fogyaszt tojást és tojás tartalmú ételeket, valaki étel allergia miatt, de egy biztos, a finom ízek tojás nélkül is az asztalra varázsolhatóak, például ezzel a pástétom-recepttel.

olvass tovább

Új útmutató ételallergiásoknak – a Mentes és Finom védjegy

  • 2015. április 03.

A közeljövőben egy új jelölés segít eligazodni az ételallergiásoknak az allergénmentes élelmiszerek útvesztőjében. A Mentes és Finom emblémát éttermek, cukrászdák, pékségek, kávézók vagy pizzériák ajtóin is láthatjuk majd. A védjegy garanciát ad arra, hogy a betérő vendég biztosan allergénmentes ételekből választhat. A védjegy kiötlőjével, dr. Babai Lászlóval beszélgettünk.

olvass tovább

Az immunterápia valóban tartós megoldás allergiára

  • 2015. március 05.

A külföldi szakirodalmat a hazai tapasztalatok is igazolják – derül ki dr. Balogh Katalin, a Budai Allergiaközpont allergológusa, és dr. Mohácsi Edit, a Szent János Kórház allergológusa által közösen készített felmérésből. Az elvégzett kezeléseik eredményét összesítve látható, hogy egy évvel az immunterápia befejezését követően sem tértek vissza az allergiás tünetek.

olvass tovább

Gluténmentes édességek farsangra

  • 2015. február 26.

Ha csak kevés időnk marad, akkor is készíthetünk finomságokat az ünnepekre, gyerekzsúrokra. Varga Dóra, a Budai Allergiaközpont dietetikusa két olyan gyorsan elkészíthető receptet is ajánl, ami biztosan a gyerekek kedvence lesz.

olvass tovább

Még mindig sok a félreértés az allergiákkal kapcsolatban

  • 2015. február 13.

Az Amerikai Allergia, Asztma és Immunológia Kollégium (ACAAI) közleménye szerint a belgyógyászok és gyermekorvosok tudása nem naprakész az allergiás betegek ellátásával kapcsolatban. A kérdőíves felmérés során például csak 50 százalékuk tudta, hogy súlyos allergiás reakció esetén mi a teendő. Az eredmények kapcsán a szakmai szervezet a szakszerű ellátás, allergológussal történő konzultáció fontosságát hangsúlyozza.

olvass tovább

Változtak az élelmiszercímkék

  • 2014. december 20.

Nagy segítség az ételallergiások és étel-intoleranciások számára, hogy 2014. december 13-tól kötelezővé vált az allergének jelölése az előre nem csomagolt élelmiszereken is, így egy vendéglátó egységben és a csemege pultból kapott élelmiszereken esetében is kötelező információt szolgáltatni az allergénekkel kapcsolatban.

olvass tovább

Allergia miatt is lehet beteges a gyermek

  • 2014. november 21.

Ha a gyermek az őszi-téli időszakban visszatérő légúti fertőzésektől szenved, érdemes utána járni, nincs-e allergia a háttérben. Télen a lakáson belüli allergének - a penészgomba és a poratka - okozhatnak panaszokat.

olvass tovább

A latex-allergia tünetei és kezelése

  • 2014. november 20.

A latex a gumigyártás alapanyaga. A gumit a gumifa (Hevea brasiliensis) kérgéből nyert tejnedvből állítják elő. Az anyag 1840-es felfedezése után 1927-ben számoltak be először latex érzékenységről.

olvass tovább

Ha a gyermeknek speciális diétára van szüksége

  • 2014. szeptember 23.

Sok szülő életét nehezíti meg, hogy gyermeke táplálékallergiája, intoleranciája, cukorbetegsége vagy lisztérzékenysége miatt a közelben lévő óvoda, iskola nem vállalja az étkeztetést. Röviden tekintsük át, milyen szabályok vonatkoznak a speciális diétát igénylő gyermekek étkeztetésére és milyen lehetőségei vannak a szülőknek.

olvass tovább