Szirupok és likőrök
Miután múlt alkalommal bemutattuk az alapitalokat, most a likőrökről és a szirupokról fogunk pár szót ejteni. (A képért elnézést kérünk, a szerző nem tehet róla... -a szerk.)
A szirupokat tényleg csak érintőlegesen említeném, mivel használatuk nem befolyásolja az ital erősségét, de azért csínján bánjunk velük, mert nagyon intenzív édes ízűek (lévén hogy cukorszirup). Rengeteg fajtájával találkozhatunk majd a receptek között, érdemes párat beszerezni, de jónéhány félét házilag is elkészíthetünk. A későbbiekben leírom az elkészítés módját.
Édeskés italok, melyeket valamilyen töményitalból állítanak elő, különböző virágok, magvak, vagy gyümölcsök hozzáadásával. A Créme de... -a nemzetközi likőrelnevezés, az aroma pedig a jellegét határozza meg, így lehet példáull:...cassis,...menthe...cacao,...stb
Lássuk, melyeket fogjuk leggyakrabban használni:
GALLIANO: Itáliából származó, tündöklő aranyszínű likőr, melyet karcsú, hosszú palackban hoznak forgalomba.Több mint 80 féle gyógyfűből készítik, de a recept szigorúan titkos. Ánizsízű, vanília aromájú likőr.
TRIPLE SEC: Curacao szigetén termő narancs zöld héjából készítik. Jelentése "háromszorosan száraz", de hogy ezt az elnevezést miért kapta, máig nem tudom, mert közel nem olyan száraz, mint azt a neve sejteti. A legismertebb triple sec a Cointreau, de ide tartozik még a curacao is, melyből a legismertebb a kék színű, de egyéb pompázatos színekben is megvásárolható (sárga,vörös,zöld,fehér), így értelemszerűen a színesebb koktélokhoz használjuk.
CAMPARI: Szabadalmaztatott olasz aperitif (aperitif: étvágy felkeltésére alkalmas alkoholos ital). Vörösszínű nagyon száraz ital. Fogyasztható jéggel, szódával, gyümölcslével, vagy akár magában is.
AMARETTO: Mandulával vagy kajszibarackmaggal ízesített likőr.Intenzív mandulaíze miatt nem csak koktélokba,hanem fagylaltok,kávék ízesítésére is használhatjuk.
BENEDICTINE: Normandiai növénylikőr,kincsként őrzött recept alapján szerzetesek állítják elő.
CASSIS: Francia feketeribizlilikőr.
GRAND MARNIER: A sárga jelzésű, finomszesz alapú és a piros jelzésű konyak alapú is narancshéj ízesítésű.
TIA MARIA: Cukornád levéből, Blue Montain kávéból és trópusi füvekből előállított jamaikai likőr.
SOUTHERN COMFORT: Őszibarack ízesítésű whiskylikőr.
CHERRY BRANDY: A cherry brandy cseresznye ízű brandy, amit úgy készítenek, hogy brandybe áztatnak cseresznyéket.
KAHLÚA: Kiváló minőségű mexikói kávélikőr
KAKAÓLIKŐR: Kakaó-bés vaníliamagból készítik, van fehér és barna fajtája, de koktélhoz keveset használunk belőle, mert nagyon édes.
MALIBU: Rum alapú kókuszlikőr.
MENTALIKŐR: Mentalikőr, erősen mentolos ízű, három színben kapható, zöld, piros és fehér.
MIDORI: Japán dinnyelikőr.
MARASCHINO: Dalmáciában termő savanyú cseresznyefajtából készített likőr.
CARIBIC: Görögdinnye-likőr.
BAILEYS: AZ ír whisky és a tejszín édes keveréke.
CAROLANS: Az ír whisky, a tejszín és a méz keveredéséből született likőr
DRAMBUIE: Fűszeres skót whiskeylikőr, mézzel ízesítve.
Ezeken kívül természetesen rengeteg likőr- és keserűféle létezik, de nekünk egyelőre bőven elég, ha ezeket beszerezzük.
Ahogy fentebb ígértem, most elmondom, hogy a szirupokat hogyan készíthetjük el:
Adjunk össze három csésze porcukrot egy csésze vízzel, forraljuk fel, majd pár percig főzzük kisebb lángon. Fölözzük le, öntsük a szirupot egy üvegbe és tároljuk hűvös helyen. Ebből áll a cukorszirup-ha ízesíteni akarjuk, tetszőlegesen adhatunk hozzá aromákat, fűszereket...!
A kész szirupot sose tegyük hűtőszekrénybe, mert a cukor kikristályosodhat!!
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez