Augusztusi grillezés egészségesen
A grillezés, sütögetés baráti vagy családi környezetben a nyár elengedhetetlen tevékenysége. Ilyenkor előtérbe kerülnek általában a különféle húsok, kolbászok, sült szalonna. Akik nem szeretnének ilyen ételekkel élni, számukra sem kell lemondani a grillezés és a finom falatok öröméről.
Ebben a nyári összeállításban nekik, nektek szeretnék segíteni, ötleteket adni. Az én tapasztalatom, hogy ha ilyen ételeket készítettem a társaságnak a hagyományos grill ételek mellett, rendkívül gyorsan elfogytak a mindenevők körében is. Ilyenkor a kedvenceim, mint mindig a nyári, friss zöldségek, grillezve, saslikon, növényi krémek, amelyeket salátákkal vagy tortilla chipsszel is mártogathatunk, vagy éppen a grillezett zöldségek mellé kanalazzuk. Csupa – csupa növényi összetevőkből hatalmas grill-lakomát csaphatunk.
Fűszeres olajban pácolt Grillezett zöldségek
Hozzávalók: Baby cukkini, champion gomba, paradicsom, hagyma, padlizsán, citrom karikák, paradicsom, paprika és folytathatnám a sort
Fűszeres olaj elkészítése, zöldség mennyiségtől függően:
kb. 2 dl hidegen sajtolt olíva olaj
1 – 2 kk himalaya só
2-3 cikk préselt fokhagyma
1/2 kk őrölt fekete bors
1/2 kk szárított vagy friss kakukkfű
késhegyni füstölt, csípős piros paprika
1/2 kk szárított vagy friss majoránna
1/2 citrom leve
A hozzávalókat összekeverjük.A zöldségeket megmossuk, a baby cukkinit, paprikát hosszában a padlizsánt, paradicsomot, citromot karikára felszeleteljük és egy edényben sorba lefektetjük őket majd ráöntjük a fűszeres olajat, megforgatjuk benne a zöldségeket és egy órára a hűtőbe tesszük. Innen már a grill rácsra vagy lapra kerülhetnek közvetlenül. A saslikra szánt felkockázott hagymát, padlizsánt, cukkinit, gombát is pácolhatjuk előtte ebben az olajban, sokkal ízletesebb lesz a sütés után. A salátákra tehetünk még felkockázott füstölt tofut, tönköly fehérjét, amelyeket szintén pácolhatunk.
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez