Mézédes sütőtökfagylalt házilag
Torkig vagy már a sütőtökkel? Nos, nagyon reméljük, hogy nem! Ha mégis, akkor is feltétlenül ki kell próbálnod az alábbi receptet. A fagylalt ízeinek új dimenzióját nyitja meg azoknak, akik kaphatók az ilyesmire. Mennyeien gazdag íz, krémes állag, mi kell még? Én megmondom: egy sütőtök, és elő a fakanállal! Na, meg persze a fagylaltkészítő géppel!
Persze mihez kezdenénk vele, ha finom és könnyed lenne, de nem volna egészséges? Nos, emiatt sem kell aggódni. A sütőtök ugyanis (igaz, inkább eredeti állapotában) egy rendkívül tápláló és egészséges eledel. Többek között kalcium, vas, foszfor, karotin, C-vitamin, és még egy tucatnyi más vitamin megtalálható benne. Fogyasztása szebbé teszi bőrt, különösen a pattanások kezelésében jelenthet nagy segítséget, de emésztési gondokra is tökéletes. A sütőtök alacsony kalóriatartalma révén fogyókúrázóknak is ideális étel. Minden formában. Ám itt jön egy titkos kis csavar. Ahogy léteznek teás sörbetek, miért ne készíthetnénk teás fagylaltot? Most abszolút előttünk a lehetőség! Egy édes, hűvös jégrém, amit fahéjjal, gyömbérrel és szerecsendióval fűszerezhetünk. Megspékelve némi kókusztejjel és sütőtökpürével. Elsőre furcsán hangzik, ám a külseje és az íze is frappáns. Mézzel, juharsziruppal, vagy éppen cukorral is ízesíthetjük, ha éppen ahhoz van kedvünk. Íme, a hozzávalók és a recept!
A mézédes sütőtökfagylalt receptje:
Előkészítési idő: 15 perc
Főzési idő: 60 perc
Teljes idő: 1 óra 15 perc
Hozzávalók (4 személyre):
- 1 doboz zsíros kókusztej
- 3 tasak/filter feketetea (ez lehet sima, sütőtökös, vagy valami ahhoz passzoló ízesítéssel)
- ⅓ csésze juharszirup
- ½ csésze sütőtökpüré
- egy csipet só
- a tetejére: pirított törtmogyoró
Elkészítése:
1. Fogjuk a kókusztejet, és közepes lángon felforraljuk. Hozzáadjuk a teafiltereket, majd lekapcsoljuk a lángot. Hagyjuk, hogy 3-5 percig álljon, majd juharszirupot keverünk hozzá, aztán a sütőtökpürét, és végül egy csipet sót.
2. Távolítsuk el szépen a teafiltereket, majd tegyük a hűtőbe a keveréket (legjobb, ha a fagylaltgépet is betesszük, hiszen minél hűvösebb a gép és a massza, annál jobb).
3. Bánjunk a fagylaltkészítő géppel a gyártó utasításai szerint (bekapcsoljuk, beletesszük a kis masszánkat, stb.).
4. Egyszerűen várjuk, amíg a fagylalt megfagy a tartályban. Ez sajnos minimum egy órát igénybe fog venni.
5. Végül szépen kiszedjük egy tálba, vagy éppen tölcsérbe, ahogy jól esik. A tetejét pirított törtmogyoróval, vagy még stílusosabban, tökmaggal díszíthetjük.
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez