Ismerd meg a cseresznyét!
Végre itt vannak az első finom, lédús, hazai, nyár eleji gyümölcsök, amiket már nagyon vártunk, mint például a cseresznye is. Ma összegyűjtöttünk pár hasznos infót arról, hogy miért is érdemes fogyasztani belőle. Íme:
- Vitaminok közül A-, B- és C-vitamint, biotint és pantoténsavat tartalmaz.
- Az ásványi anyagok közül található benne nátrium, kálium, foszfor, mangán, és kobalt.
- Az antocianidinek és glikozidjaik, az antociánok a szép pirosas színanyagok, amelyek kiemelkedően hasznosak az emberi szervezet számára: oxidációt gátló, szív- és érvédő, valamint bélhámsejt-regeneráló tulajdonságai ismertek.
- Magas folyadék tartalmának köszönhetően kitűnő vese- és vértisztító hatással rendelkezik
- Segít a vér húgysav szintjének csökkentésében
- Gyulladásgátló hatású, mely nemcsak a belső szervekre jótékony, hanem például a pattanások megszüntetésében is segítségünkre lehet
- Szív-és érrendszervédő táplálék
- Enyhe hashajtó-hatással rendelkezik
- Magas folyadék tartalmának köszönhetően remek szomjoltó
- Alacsony kalóriatartalma, növényi rostjai és kiváló tisztító hatásának köszönhetően jól alkalmazható tisztítókúrákban
- Várandósság alatti hányinger esetén általában jól esnek a savanykás ízek és csillapítják a hányingert. Még ha úgy érzed, hogy egy falat sem megy le a torkodon, arra azért ügyelj, hogy legalább a folyadékhoz jusson a szervezeted.
Nyári kismamáknak érdemes kipróbálni a következő receptet: végy egy citromot és csavard bele egy kancsó vízbe, majd adj hozzá egy marék is cseresznyét is kicsit megnyomkodva, hogy a leve is belekerüljön, valamint citromfű és mentaleveleket. Nagyon finom és csillapítja az émelygést. Ez a recept nemcsak kismamáknak és nemcsak hányinger esetén ajánlható, bárkinek frissítő szomjoltó lehet a nyári hőségben. Babáknak a hozzátáplálásnál a 8-9 hónap táján már adhatunk cseresznyét is. Így például nyári szülinapos babáknál jó ötlet lehet egy cseresznyés első szülinapi torta készítése. A népgyógyászatban szárából vízhajtó, méregtelenítő hatású teát készítenek. Cukortartalma a csonthéjas gyümölcsök között a legmagasabb, ezért cukor hozzáadása nélkül is nyugodtan felhasználhatjuk, tartósíthatjuk. A cseresznye könnyen romló gyümölcsnek számít, csak közvetlenül fogyasztás előtt érdemes megmosni, valamint hűtőszekrényben kiterítve még 1-2 napig tárolható.
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez