A kenyér világnapja
Kinek jut eszébe a kenyérnek világnapot létrehozni? - tehetnénk fel a kérdést. Pedig a kezdeményezés rendkívül hasznos, ugyanis a svájci székhelyű Pékek Világszövetsége 2001-es kongresszusán döntött úgy, hogy október 16. legyen ez a jeles nap. Úgy vélték, fontos bemutatni a világ legfontosabb élelmezési cikkének, a kenyérnek a jelentőségét. A világnapot már közel 30 országban ünneplik, elsősorban karitatív jelleggel. Ezen a napon a pékek adományaikkal segítik a rászorulókat. Az ünnep alkalmat ad arra, hogy a pékek áldozatos munkájára és a kenyér jelentőségére a nagyközönség figyelmét is felhívják. Mi a kenyér napján, néhány ízletes recepttel kedveskedünk Nektek Gregorits Nóri konyhájából.
Biztos nem én vagyok az egyetlen, aki nincs megelégedve a nagy általánosságban kapható kenyerek minőségével. Van ami gumis, van ami morzsálódik, ami másnap ehetetlen, és összességében semminek semmi íze. Minden a gyorsaságról és a takarékosságról szól, ezért rengeteg pékség már csak kovászpótló adalékanyagot használ, valódi kovászt nem, és mindent telenyom élesztővel, hogy nagyobb legyen a termékek térfogata. A kovász pedig fontos dolog, egy olyan savanyú erjedt keverék, amivel beoltva a kenyeret, íze és tartása lesz. Persze nem 5 perc alatt lesz meg a kellő állag, a kovászt kb. 3 nappal sütés előtt el kell készíteni, hogy meg tudjon erjedni. Utána viszont folyamatosan frissíthetjük az eredeti keveréket, így elérhetjük, hogy mindig legyen otthon belőle. Én most kétféle kenyeret mutatok be, mind a kettőnek teljes kiőrlésű rozslisztből készült kovász az alapja. Vegyünk elő egy tiszta befőttesüveget, mérjük bele a lisztet, a mézet, egy borsószemnyi élesztőt, és a meleg vizet. Keverjük össze – kb. nokedli állagúnak kell lennie – majd a tetejét lazán rátéve tegyük napos, meleg helyre az egészet érni. Húsz fok feletti hőmérsékletre lesz szüksége, hogy 3 nap alatt kész legyen. Akkor jó, ha habzik, és elég kellemetlen savanyú szaga lesz.
Rozsos kovász – 1 kenyérhez
(ezt kell majd mindig annyival frissíteni, amennyit kivettünk belőle, illetve 2 kenyérhez eleve a kétszeresét kell bekeverni )
- 15 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
- 2 dl meleg víz
- 1 borsónyi friss élesztő
- 1 mk méz
Kovászos rozsos kenyér:
- 25 dkg kovász
- fél kg finomliszt
- 1 dkg tengeri só
- mogyorónyi élesztő
- 3 dl langyos víz
Burgonyás kovászos cipó
- 20 dkg kovász
- 2 nagyobb krumpli
- fél kg kenyérliszt
- mogyorónyi élesztő
- 1 dkg tengeri só
- 2-2,5 dl langyos víz (vagy a krumpli főzővize)Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez